Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«112»: Αναμείνατε στο ακουστικό σας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«112»: Αναμείνατε στο ακουστικό σας

  • A-
  • A+

Οξεία απάντηση σε όσους επέκριναν την κυβέρνηση για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση λειτουργίας του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» στη χώρα μας εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία χαρακτηρίζονται «επιεικώς απαράδεκτες» οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία, αν και γνώριζε τους λόγους της καθυστέρησης, εξαπέλυσε ακόμη μια επίθεση.

Ο αριθμός «112» είναι ο μόνος που μπορεί να καλέσει ο οποιοσδήποτε, ακόμη κι αν η κάρτα SIM είναι «κλειδωμένη», και δίνεται στο κέντρο η δυνατότητα να εντοπίζεται το σημείο που βρίσκεται το κινητό βάσει του στίγματος που δίνεται στις κυψέλες τηλεφωνίας και του σήματος γεωεντοπισμού του (GPS).

Παράλληλα, με το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών (Cell Broadcast Service) δίνεται η δυνατότητα στους χειριστές του κέντρου του «112» να στείλουν ταυτόχρονα μήνυμα μέσω των κινητών ή και των σταθερών τηλεφώνων σε όλους τους πολίτες μιας περιοχής για το τι μπορούν να κάνουν σε ώρα ανάγκης.

Εφόσον λειτουργούσε το σύστημα, οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν με SMS, για παράδειγμα, τους κατοίκους στο Μάτι να εκκενώσουν την περιοχή και να στέλνουν οδηγίες, όμως αυτό ήταν αδύνατο αφού το κέντρο δεν λειτουργεί καθώς ώς τώρα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, υπήρξαν «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και κωλυσιεργίες από πλευράς των παρόχων κινητής τηλεφωνίας».

Στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ αναφέρονται οι λόγοι που δεν λειτουργεί το σύστημα και γιατί αυτό θα γίνει τελικά από την επόμενη χρονιά.

Οπως σημειώνεται, η διαδικασία για τη λειτουργία του συστήματος και στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 2010, με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του τότε υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), που ανήκει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία περιελάμβανε έργο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του «112» και των υπηρεσιών που αφορούν τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης – κρίσεων.

Η σύμβαση μεταξύ της ΓΓΠΠ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και του ΟΤΕ Α.Ε. ως αναδόχου υπογράφεται τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου 2014, χωρίς όμως να γίνει ουσιαστικά τίποτα. Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου 2016, η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή με απόφαση της ΚτΠ Α.Ε. γιατί το 2015 έληξε και η διετής παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο οποίο είχε μπει το έργο με προϋπολογισμό 7,1 εκατ. ευρώ και έπρεπε να αναζητηθεί νέος τρόπος χρηματοδότησης.

Παράλληλα το έργο ανεστάλη, όπως αναφέρει η ΓΓΠΠ στην ανακοίνωσή της, γιατί η σύμβαση «…ουδέποτε προέβλεψε εργασίες διαμόρφωσης χώρων εγκατάστασης των Κέντρων Επικοινωνιών Εργου στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα», αφού «χωρίς τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει».

Προκειμένου να προχωρήσει το έργο στις 29 Δεκεμβρίου 2016 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» (2014-2020) με δύο υποέργα.

Το πρώτο αφορούσε το κυρίως έργο και το δεύτερο τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων για τα Κέντρα Επικοινωνιών που ήταν απαραίτητοι για την υλοποίησή του. Οι χώροι μάλιστα παραδόθηκαν στα μέσα του 2017.

Η κινητή τηλεφωνία

Το έργο όμως μπλόκαρε ξανά, καθώς οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας επέμεναν να ζητούν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας, επικαλούμενοι ότι στον αρχικό σχεδιασμό του έργου δεν είχε προβλεφθεί η παροχή υπηρεσίας κυψέλης (Cell Broadcast Service) εκ μέρους τους, ούτε η δυνατότητα γεωεντοπισμού, δηλαδή η αυτόματη απεικόνιση με ακρίβεια της θέσης του καλούντος στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS).

Το πρόβλημα λύθηκε όταν η ΓΓΠΠ προώθησε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 48, Ν. 4487/2017), που προβλέπει τη χωρίς χρέωση παράδοση των μηνυμάτων στους πολίτες. Ετσι, η τροποποιημένη σύμβαση υπογράφηκε τελικά φέτος, στις 14 Φεβρουαρίου 2018, και έγινε ταυτόχρονα η άρση αναστολής του έργου. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται κανονικά και, βάσει του χρονοδιαγράμματος, το νέο «112» αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2019.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σαν ταινία τρόμου με ζόμπι»
Ο Γιώργος Καυκάς είναι πυρονόμος στην Α΄ ΕΜΑΚ κι όταν δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις ασχολείται κυρίως με την εκπαίδευση των νέων. Ο αξιωματικός με 24χρονη θητεία στην πυροσβεστική, πίστευε ότι είχε...
«Σαν ταινία τρόμου με ζόμπι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
32.000 στρέμματα κάηκαν στην Αττική
Χθες λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα ακόμη τρεις πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Αττική, στην περιοχή ανάμεσα σε Καμάρι και Θυμάρι στην Παλαιά Φώκαια, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, επίσης...
32.000 στρέμματα κάηκαν στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν υπήρχε χρόνος να γίνει οργανωμένη εκκένωση»
Επιτελείς φορέων όπως η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, αναζητώντας τα αίτια της μεγάλης καταστροφής, στέκονται στην ιδιαιτερότητα αυτής της φωτιάς όπου ακόμα και κάποιος που έπεφτε στη θάλασσα μπορούσε...
«Δεν υπήρχε χρόνος να γίνει οργανωμένη εκκένωση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το ότι είμαστε ζωντανοί ήταν μεγάλο πράγμα»
Η επόμενη μέρα στην Κινέτα βρίσκει τους κατοίκους να τριγυρνούν ανάμεσα σε σκελετούς από λυόμενα σπίτια, καρβουνιασμένα σπίτια, καμένα πεύκα και θάμνους. Οι κατεστραμμένες περιουσίες που έφτιαξαν με στερήσεις...
«Το ότι είμαστε ζωντανοί ήταν μεγάλο πράγμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρόμος, στάχτες και αποκαΐδια στην Κινέτα
Πύρινη κόλαση στην Κινέτα επί ώρες χθες μεταμόρφωνε σε στάχτες δεκάδες σπίτια οικισμών, μετέτρεπε σε αποκαΐδια το πευκοδάσος της περιοχής και γέμιζε απελπισία και τρόμο τους κατοίκους που ανήμποροι κατέφευγαν...
Τρόμος, στάχτες και αποκαΐδια στην Κινέτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταστροφική πυρκαγιά στην Κερατέα
Μνήμες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ξύπνησαν χτες όταν η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στην Κερατέα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και ώς το βράδυ πέρασε μέσα από οικισμούς προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια....
Καταστροφική πυρκαγιά στην Κερατέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας