Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στήριξη και στην ψυχική υγεία

Ολες αυτές τις μέρες, εθελοντές από οργανώσεις, αλλά και με ατομική πρωτοβουλία, βρίσκονται στις περιοχές που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις πυρκαγιές και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με όποιον τρόπο μπορούν

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στήριξη και στην ψυχική υγεία

  • A-
  • A+

Με τις τρέχουσες ανάγκες σε σίτιση και στέγαση να έχουν καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, στο κάδρο μπαίνει πλέον και ο παράγοντας της ψυχοκοινωνικής στήριξης των πληγέντων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει με δύο ψυχολόγους εξειδικευμένους στη διαχείριση πένθους και απώλειας στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, ενώ κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπει ανθρώπους που χρήζουν ψυχολογικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο σκέλος της ψυχοκοινωνικής στήριξης δραστηριοποιούνται ήδη 470 άτομα από πολλές οργανώσεις.

Στις σκοτεινές αυτές ώρες που όλοι ψάχνουν να βρουν κάτι αισιόδοξο να σκεφτούν, να διαβάσουν, να ακούσουν, σκοντάφτουν πάνω σε ειδήσεις για ακόμη έναν νεκρό, σε φρικαλέες εικόνες απανθρακωμένων σωμάτων και σε μικροπολιτική σπέκουλα. Η μόνη φωτεινή γωνιά σε αυτό το ερεβώδες σκηνικό του θανάτου και της καταστροφής είναι οι χιλιάδες κόσμου που συντρέχουν τους πληγέντες.

Ολες αυτές τις μέρες, εθελοντές από οργανώσεις, αλλά και με ατομική πρωτοβουλία, βρίσκονται στις περιοχές που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με όποιον τρόπο μπορούν. Ανθρωποι από κάθε άκρη της Ελλάδας ήρθαν στη Ραφήνα και τον Μαραθώνα για να μοιράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πυροπαθείς και για να βοηθήσουν στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της διάσωσης, ενώ άλλοι που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα πρόσφεραν χρήματα ή αίμα για να υποστηρίξουν τους πληγέντες.

Λαμπρό παράδειγμα, οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων Σερρών και Σιδηροκάστρου, που πρόσφεραν ογδόντα φιάλες αίματος για τις ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, τις οποίες συγκέντρωσαν με εθελοντική αιμοδοσία. Μία από τις δεκάδες ομάδες που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές είναι και οι Ελληνες Πρόσκοποι, με πάνω από 90 εθελοντές.

Από το βράδυ της Δευτέρας όταν εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, η ομάδα οργάνωσε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων απ’ όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πάνω από εννιά φορτηγά με προϊόντα, τα οποία έφτασαν στο προσκοπικό κατασκηνωτικό κέντρο του Αγίου Ανδρέα. Τα είδη μοιράστηκαν στο «Λύρειο Ιδρυμα», στην Κοινωνική Κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», στη δομή της Νέας Μάκρης, στους φιλοξενούμενους της 5ης Κατασκήνωσης Αγίου Ανδρέα, στην Εστία Προσκόπων Ραφήνας και στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Το παράδειγμα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες προσφέροντας οικονομική ενίσχυση στους πυροπαθείς, ακολούθησε το Δ.Σ. του ομίλου επιχειρήσεων Μυτιληναίος που αποφάσισε να καταθέσει στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής της Τραπέζης της Ελλάδος το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η πλήρης διαγραφή οφειλόμενων ποσών σε όλους τους πελάτες της Protergia που υπέστησαν καταστροφή και την παροχή δωρεάν ρεύματος για δύο μήνες σε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της στην πυρόπληκτη περιοχή, ενώ το Δ.Σ. της Eurobank ενέκρινε τη διάθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ για δράσεις αποκατάστασης βασικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές, ξεκινώντας με το ορφανοτροφείο «Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα» στον Νέο Βουτζά.

Η συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ

Καθώς μετράμε ήδη μία βδομάδα από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική και ενώ οι τρέχουσες ανάγκες σε σίτιση και στέγαση έχουν καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, μπαίνει πλέον ο παράγοντας της ψυχοκοινωνικής στήριξης των πληγέντων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που συμμετέχει με δύο ψυχολόγους εξειδικευμένους στη διαχείριση πένθους και απώλειας στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, παρακολουθεί μέχρι στιγμής περίπου 30 περιστατικά, ενώ κλιμάκιο (γιατρός, νοσηλευτής και ψυχολόγος) των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έως την περασμένη Κυριακή, είχε δει 73 άτομα άτομα που έχρηζαν ιατρικής (49 άτομα) ή ψυχολογικής (24 άτομα) βοήθειας, ενώ πληροφορίες και οδηγίες παρασχέθηκαν σε άλλα 75 άτομα. Συνολικά το κλιμάκιο, με το πρόγραμμα Πόρτα-Πόρτα, επισκέφθηκε 148 πυρόπληκτους στα σπίτια τους, παραπέμποντας για περαιτέρω έλεγχο 22 περιστατικά.

Ο Περικλής Τζιάρας, πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές από την πρώτη στιγμή, μας ενημέρωσε ότι στο σκέλος της ψυχοκοινωνικής στήριξης δραστηριοποιούνται 470 άτομα από πολλές οργανώσεις.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) προσεγγίσαμε τα άτομα που φιλοξενούνται προσωρινά στην κατασκήνωση του Στρατού (60 άτομα) και της Αεροπορίας (40 οικογένειες) στον Αγιο Ανδρέα. Επιπλέον υπάρχουν περίπου 100 άτομα στις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, τα οποία μεταφέρονται σιγά σιγά στις δύο προαναφερθείσες δομές, καθώς οι κατασκηνώσεις πρέπει να δεχτούν τα παιδιά ΑμεΑ σε λίγες μέρες, καθώς και ένας άγνωστος μεταβαλλόμενος αριθμός ατόμων που διαβιούν σε ξενοδοχεία των περιοχών» μας λέει ο Π. Τζιάρας και προσθέτει ότι ο εντοπισμός των ευάλωτων έχει ολοκληρωθεί και τώρα προέχει η δημιουργία κατά τόπους κέντρων ψυχοκοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τζιάρας μάς ενημέρωσε ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει να εκφράζεται το μετατραυματικό στρες, ενώ καλεί τους πληγέντες που έχουν φύγει από την περιοχή να καλούν στο 197, την τηλεφωνική γραμμή κοινωνικής βοήθειας του ΕΚΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας (Πολύκεντρο) αλλά και το Συμβουλευτικό Κέντρο Πειραιά, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), που κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας ανακοίνωσαν πως θα παρέχουν δωρεάν κατά προτεραιότητα τις υπηρεσίες τους προς όλες τις ενδιαφερόμενες γυναίκες τις πληγείσες από τις καταστροφές που θα δηλώσουν το αίτημά τους.

Μεγάλη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης διοργανώνεται αύριο στις 19.00 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, με τη συμμετοχή έντεκα γνωστών μουσικών της ελληνικής hip hop - rock - εναλλακτικής μουσικής σκηνής, όπως οι Nightstalker, Last Drive, 1000mods και Panx Romana.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την προαιρετική συνεισφορά των πέντε ευρώ «θα διατεθεί απευθείας στους πληγέντες χωρίς τη διαμεσολάβηση κρατικών φορέων και μηχανισμών, διαδικασία της οποίας τη διαφάνεια θα πιστοποιήσει νομικός». Στην πρόσκληση που αναρτήθηκε στο φέισμπουκ περισσότερα από 6.500 άτομα είχαν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο.

Και «επειδή ακόμα και σε δύσκολες στιγμές το γέλιο βοηθά και αποτελεί μηχανισμό άμυνας», όπως διαβάζουμε στη σελίδα της ομάδας των stand up κωμικών, σήμερα θα δοθεί μια παράσταση στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων, στις 20.00, στο Κρεμλίνο (οδός Καραΐσκου 119, Πειραιάς). Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν έξτρα κουτιά οικονομικής ενίσχυσης όπου ο καθένας μπορεί προαιρετικά να συνεισφέρει.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζωπύρωση της... αλληλεγγύης
Συνεχίζει αμείωτη η ένταση της αλληλεγγύης που ξεκίνησε αυθόρμητα την Τρίτη το πρωί, όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η έκταση της καταστροφής και οι ανάγκες των πληγέντων σε σίτιση και στέγαση έπρεπε να καλυφθούν...
Αναζωπύρωση της... αλληλεγγύης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία ημέρα μαζί με τους εθελοντές σε Ραφήνα και Μάτι
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.»: Ανθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, άφησαν τις διακοπές τους και ήρθαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που έχουν πληγεί από τη φονική...
Μία ημέρα μαζί με τους εθελοντές σε Ραφήνα και Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη και δωρεές από παντού
Το δίκτυο αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας ενισχύεται καθημερινά. Κέντρο Αρωγής για τους πυρόπληκτους λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος...
Εμπρακτη αλληλεγγύη και δωρεές από παντού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πυρκαγιές έσβησαν, το παιδικό τραύμα παραμένει
Την ώρα που η Αττική μετρά τις πληγές της, η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον φάκελο του μετατραυματικού στρες για παιδιά και εφήβους, μιας ευαίσθητης ψυχολογικής κατάστασης που δεν αφορά μόνο παιδιά που έχουν ζήσει μια...
Οι πυρκαγιές έσβησαν, το παιδικό τραύμα παραμένει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ψυχικό τραύμα μετά από μια φυσική καταστροφή
Η καταστροφική πυρκαγιά επηρέασε τους άμεσα πληγέντες που κινδύνευσαν οι ίδιοι ή και κοντινά τους πρόσωπα, τους διασώστες, όσους κλήθηκαν να ελέγξουν την καταστροφή και όσοι σε δεύτερο χρόνο συντρέχουν τους...
Το ψυχικό τραύμα μετά από μια φυσική καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους
Στοχεύοντας στην ελάφρυνση των πυροπαθών, υπουργεία και κρατικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν πρόσθετες διευκολύνσεις, όπως εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, διαγραφή των κατεστραμμένων οχημάτων από τα μητρώα,...
Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας