• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 5.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / 0.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.4°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.7°C / -1.6°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 6.2°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 7.7°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.1°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 5.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.4°C
  3 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.3°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.3°C / 3.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  45%

Με την έρευνα σε βάρος του κ. Σαχινίδη (δεξιά) να βρίσκεται σε εξέλιξη, στις 6/4/2016 ο γ.γ. Πολ. Προστασίας Γ. Καπάκης επιβραβεύει τον Νίκο Σαχινίδη για την εθελοντική του δράση. Κίνηση υψηλού ρίσκου τότε, αλλά που σήμερα γνωρίζει τη δικαίωση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κατά φαντασίαν σκάνδαλο που πλήττει την Πυροσβεστική

 • A-
 • A+

Τη στιγμή που η Αττική θρηνεί πάνω στα αποκαΐδια και φωτιές ξεσπούν συνεχώς από τη μιαν άκρη της χώρας στην άλλη, ένας στόλος 70 πυροσβεστικών οχημάτων, επιχειρησιακά έτοιμων αλλά χωρίς... πινακίδες, σαπίζει κάτω από υπόστεγα ή σε ανοιχτά οικόπεδα, έρμαιο κυριολεκτικά ενός «σκανδάλου» που ξέσπασε πριν από τέσσερα χρόνια και το οποίο νέκρωσε τη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση της χώρας. Η υπόθεση βασίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες και αποδεικνύεται ότι δεν είχε καμιά σχέση με την αλήθεια.

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα το πόρισμα του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας με ημερομηνία 11/12/2017, από το οποίο προκύπτει πως οι καταγγελίες -κατά του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) και των Νικόλαου Σαχινίδη, της συζύγου του, Παρθένας Κωτσίδου, και του ταμία Νικόλαου Φτιάκα- ότι «καρπώθηκαν» χρηματικά ποσά από δωρεές και επιχορηγήσεις συνολικού ύψους περί τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αντιθέτως η οικογένεια Σαχινίδη αποδεικνύεται ότι απώλεσε περιουσία της, συγκεκριμένα τα τέσσερα από τα πέντε διαμερίσματα που είχε στην ιδιοκτησία της.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και αφορούσε τις οικονομικές δοσοληψίες του ΕΣΕΠΑ από τότε που ιδρύθηκε (10/6/1999) μέχρι το τέλος του 2013, όταν έγιναν οι καταγγελίες.

Το ΣΔΟΕ ξεσκόνισε κυριολεκτικά τα βιβλία και τα παραστατικά του ΕΣΕΠΑ και τους προσωπικούς λογαριασμούς των τριών φυσικών προσώπων, παρακολούθησε πορείες χρηματικών ποσών, έκανε διασταυρώσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα και κατέληξε πως: «...το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματός τους προέρχεται από συντάξεις [ΟΑΕΕ, ΙΚΑ] [...] Τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από τακτικές συνδρομές των μελών του, χορηγίες ιδιωτών, δωρεές, επιχορηγήσεις, καθώς και δωρεές και χορηγίες από αλλοδαπά σωματεία και συλλόγους με παρεμφερές αντικείμενο δράσης [Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία].

»Για όλες αυτές τις περιπτώσεις εσόδων το σωματείο εξέδιδε αποδείξεις είσπραξης χειρόγραφες, οι οποίες στη συνέχεια καταχωρούνταν στις μηνιαίες λογιστικές καταστάσεις [...] έχει γίνει έλεγχος όλων των παραστατικών εξόδων που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο εσόδων του ΕΣΕΠΑ από το 1999 μέχρι και το 2013. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάποια παράβαση [...] Εγινε έλεγχος της μισθοδοσίας των απασχολουμένων κατά τα ελεγχόμενα έτη ανά ειδικότητα [...] Ολες οι οριστικές δηλώσεις και εργοδοτικές εισφορές έχουν υποβληθεί στο ΙΚΑ και έχουν καταβληθεί κανονικά [...] Ολες οι φορολογικές δηλώσεις για όλες τις χρήσεις από ενάρξεως δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί κανονικά».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο «πόθεν έσχες», στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις περιουσιακές καταστάσεις των μελών του συλλόγου και ειδικότερα των τριών, «δεν προέκυψε αδικαιολόγητη αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων [...] Από τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των ως άνω φυσικών προσώπων δεν προέκυψαν ενδείξεις αδικαιολόγητης προσαύξησης της περιουσίας τους αλλά ούτε και ενδείξεις κακοδιαχείρισης, φοροδιαφυγής ή παράνομου πλουτισμού στα οικονομικά του συλλόγου [...] ως εκ τούτου καμία άλλη ελεγκτική – προανακριτική πράξη δεν θα διενεργηθεί από την υπηρεσία μας και παρακαλούμε για τα κατά τον Νόμο».

Το ΕΣΕΠΑ είχε ενταχθεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το 2001, ήταν πανελλαδικής εμβέλειας και είχε προσφέρει σημαντικό έργο δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, παρεμβαίνοντας αυτόνομα σε διάφορα περιστατικά ή σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, αφού διαθέτει επιχειρησιακό εξοπλισμό με στόλο πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων, περονοφόρων και μηχανημάτων έργου, ενώ οι εγκαταστάσεις του ΕΣΕΠΑ στα Ριζώματα Ημαθίας είναι μέχρι σήμερα υποδειγματικές και αναπτύσσονται σε μια έκταση περί τα τριάντα και πλέον στρέμματα τα οποία έχει παραχωρήσει ο πρώην Δήμος Μακεδονίδος, νυν Βέροιας.

Στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΕΣΕΠΑ έχουν εκπαιδευτεί στις εγκαταστάσεις του περί τους 3.500 εθελοντές, με χαρακτηριστικό ότι οι 2.500 από αυτούς είναι αλλοδαποί, κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί, ενώ πολλοί ξένοι φαίνεται τώρα να θέλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής, μόνο μερικά οχήματα του ΕΣΕΠΑ έχουν δωριστεί στους Δήμους Αχαγιάς, Αγίου Ευστρατίου και Σαμοθράκης, ενώ υλικά έχουν δοθεί σε εθελοντικές ομάδες της Ικαρίας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Νομικό αδιέξοδο

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σαχινίδης, «το νομικό καθεστώς για να παραχωρήσουμε τα οχήματα είναι τέτοιο που πρέπει να πληρώσουμε κι από πάνω. Την περασμένη χρονιά, περί τους 15 στρατιωτικούς έκαναν έλεγχο στα οχήματα για δύο εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη, διότι η περιουσία είναι άνω των 500.000 ευρώ και χρειάζεται να πληρώσουμε και ανεξάρτητο αξιολογητή. Επιπλέον, φαίνεται ότι εμφανίστηκαν και πάλι οι γνωστοί καλοθελητές διασπείροντας ψέματα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνουν όλα αυτά».

Δεν πέρασαν και λίγα ο κ. Σαχινίδης και οι συνεργάτες του, αφού δεν ήταν μόνο ο έλεγχος του ΣΔΟΕ. Νωρίτερα είχε καταγγελθεί και ελεγχθεί για... σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ως μέλος διεθνούς σπείρας εμπρηστών, και για κατασκοπία, του έγινε άρση τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά τελικά όλες οι κατηγορίες οδηγήθηκαν στο αρχείο.

Στο ερώτημα γιατί στοχοποιήθηκε, απαντά δίχως περιστροφές πως «κάποιοι ήθελαν τότε να ιδιωτικοποιήσουν ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της Πυροσβεστικής. Αλλά αυτό που "σκότωσε" τη μεγαλύτερη εθελοντική ομάδα της χώρας και συνολικά την υπόθεση του εθελοντισμού είναι το νομοθέτημα του Νίκου Δένδια του 2014, ο νόμος 4249. Τώρα ο κ. Δένδιας συμμετέχει σε συσκέψεις για τη δασοπροστασία. Κάποιος πρέπει να θυμίσει επιτέλους τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα αυτό».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα απεργία στην Εγνατία Οδό
Να σταματήσουν το «θέατρο του παραλόγου» θέλουν με ακόμη μια εικοσιτετράωρη απεργία την οποία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.», επαναφέροντας το αίτημα να μην παραχωρηθεί ο...
Νέα απεργία στην Εγνατία Οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επανεκκίνηση στις μηχανές της ΕΒΖ
Παρά τις επίμονες και χρόνιες μεθοδεύσεις που πίεζαν για την πώληση των χρυσοφόρων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία, το τοπίο ξεκαθαρίζει πολιτικά ύστερα από την παρέμβαση του...
Επανεκκίνηση στις μηχανές της ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «θαύμα» του πολλαπλασιασμού...
​Γαλαντόμος στους εργαζομένους του αλλά με τα λεφτά του Δημοσίου είναι ο ΟΑΣΘ. Το σχήμα που οδηγεί κατευθείαν σε αυτό το συμπέρασμα είναι πολύπλοκο, αλλά διευκρινίστηκε με τον έλεγχο των επιθεωρητών. Πώς...
Το «θαύμα» του πολλαπλασιασμού...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
Πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο Υγείας επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, γιατρός στο επάγγελμα, είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα...
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντελίβερι με απλήρωτο ή... επιστρεπτέο το δώρο
Χωρίς το δώρο των Χριστουγέννων θα κάνει γιορτές το 85 με 90% των ντελιβεράδων, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις ή το καταθέτουν και μετά το παίρνουν πίσω ή δεν το δίνουν καθόλου.
Ντελίβερι με απλήρωτο ή... επιστρεπτέο το δώρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας