Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζωπύρωση της... αλληλεγγύης

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζωπύρωση της... αλληλεγγύης

  • A-
  • A+

Συνεχίζει αμείωτη η ένταση της αλληλεγγύης που ξεκίνησε αυθόρμητα την Τρίτη το πρωί, όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η έκταση της καταστροφής και οι ανάγκες των πληγέντων σε σίτιση και στέγαση έπρεπε να καλυφθούν αμέσως. Ενα τεράστιο πλέγμα αλληλέγγυων αγκάλιασε τους πυροπαθείς, προσφέροντάς τους ανιδιοτελώς προϊόντα πρώτης ανάγκης αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης κάθε είδους.

Αλλοι έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, άλλοι περισυνέλεγαν νεκρούς και ζωντανούς από τη θάλασσα, άλλοι αφιέρωσαν ώρες ολόκληρες στον συντονισμό των ενεργειών για τη διανομή των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης που κατέφθαναν σωρηδόν στους πληγέντες και άλλοι, από το υστέρημά τους, κατέθεσαν χρήματα σε κάποιον από τους ειδικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν για την οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων αυτών που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά.

Η άμεση ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής, σε χθεσινή ανακοίνωση, ενημερώνει ότι οι ανάγκες σε τρόφιμα έχουν καλυφθεί, καλώντας τον κόσμο να ενημερώνεται σχετικά στα τηλέφωνα 210-4819001, 213-2129104, 213-2129105 και 213-2129117, αλλά και από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Δήμος Μαραθώνα ανακοίνωσε ότι οι ανάγκες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν υπερκαλυφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρακαλεί όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 22940-91455, 22940-99645, 22940-92244 και 22940-20500 από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πυρόπληκτοι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου θα μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από το κτίριο του ΟΤΕ στη λεωφόρο Φλέμινγκ και ρούχα και παπούτσια από το Κλειστό Γυμναστήριο Ραφήνας. Μάλιστα τονίζεται ότι για την παραλαβή είναι απαραίτητη η προσκόμιση της αίτησης που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι στο Δημαρχείο Ραφήνας.

Την υποστήριξή τους στους πληγέντες δηλώνουν έμπρακτα και μεγάλα ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά που ξεκινούν από μερικές χιλιάδες ευρώ και φτάνουν έως αρκετά εκατομμύρια. Το Ιδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει την εθνική προσπάθεια αλληλεγγύης, διαθέτοντας το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σε συνεργασία με την Πολιτεία θα απορροφηθεί στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πυροπαθών, στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα. Πέντε εκατ. ευρώ προσφέρει και το Ιδρυμα Λάτση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεισφέρει με 5 εκατομμύρια ευρώ στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων, ενώ ο Ομιλος ΕΛΠΕ θα διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων για την αρωγή των πληγέντων. Μάλιστα, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ο Ομιλος ανέλαβε τη χρηματοδότηση της αεροφωτογράφησης των καμένων εκτάσεων, βοηθώντας έτσι στην πλήρη αποτύπωση της καταστροφής και συνεπώς στην αποτελεσματικότερη οργάνωση της βοήθειας στους πυροπαθείς.

Μία δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων αποφάσισε και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία θα διαθέσει το ποσό των 50.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των αυξημένων αναγκών των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Επίσης αποφάσισε την αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια για χρονικό διάστημα από έξι μήνες μέχρι και ένα έτος καθώς και την παροχή χαμηλότοκων επισκευαστικών δανείων μακρόχρονης αποπληρωμής για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων πελατών της Τράπεζας.

Παράταση εξόφλησης

H ακτοπλοϊκή εταιρεία «SEAJETS» προσφέρει το 10% του καθαρού ναύλου κάθε επιβάτη που θα εκδίδει εισιτήριο με το «Terra Jet» από και προς το λιμάνι της Ραφήνας από τις 26 Ιουλίου 2018 και μέχρι το τέλος της δραστηριοποίησής του στη συγκεκριμένη γραμμή για τη σεζόν 2018, ποσό το οποίο θα δοθεί για την ενίσχυση της ανοικοδόμησης των σπιτιών των πληγέντων. Θυμίζουμε ότι το πλήρωμα του ταχύπλοου «Terra Jet» προσέφερε τις υπηρεσίες του για τη διάσωση των ανθρώπων που είχαν καταφύγει στη θάλασσα την ημέρα της φωτιάς, από την πρώτη στιγμή.

Η Εθνική Ασφαλιστική αποφάσισε την παράταση εξόφλησης ασφαλιστήριων συμβολαίων των πελατών της που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. Μάλιστα, προχωρά στην άμεση και πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων που αφορούν ολική καταστροφή ακινήτων, ξεκινώντας από σήμερα. Eπίσης, προχωρά στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης τα οποία θα διατεθούν στις αρμόδιες δομές για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ κι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφέρει οικονομική ενίσχυση της τάξης των 10.000 ευρώ, καλώντας παράλληλα τα μέλη του να παρέχουν εθελοντικά τις ιατρικές υπηρεσίες τους για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων.

Ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε και παρέδωσε στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου κλινοσκεπάσματα, ράντζα, ανεμιστήρες, φακούς και μπαταρίες, ενώ λειτουργεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης που παραμένει ανοιχτή για την άμεση προσφορά οικονομικής βοήθειας στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες.

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ) παρέχει ιατρική περίθαλψη, φροντίδα και προσωρινή στέγη σε ζώα χρήζοντα βοηθείας στο Πάρκο «Κερύνεια», στο λιμάνι της Ραφήνας, σε έναν χώρο όπου λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο το οποίο λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 22940-22840.

Μπροστά στη μεγάλη καταστροφή και τις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί αίφνης, ο καθένας βοηθά όπως μπορεί. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, για παράδειγμα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για άμεση παράδοση υγειονομικού υλικού στο Δημαρχείο της Ραφήνας, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει βρεφικά γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, γάλα τύπου εβαπορέ, βρεφικές κρέμες, μωρομάντιλα, βρεφικές πάνες και αναπλαστικές δερματικές κρέμες, προϊόντα τα οποία συγκεντρώνονται στα γραφεία του ΜΚΙΕ (εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-9631950.

Την ίδια στιγμή η Πακιστανική Κοινότητα στην Ελλάδα διαθέτει περίπου 150 άτομα τα οποία δηλώνουν έτοιμα να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια στη Ραφήνα, τον Μαραθώνα και την Κινέτα. Οπως είχε πράξει και στις πλημμύρες στη Μάνδρα, η Κοινότητα δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης.

   

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη και δωρεές από παντού
Το δίκτυο αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας ενισχύεται καθημερινά. Κέντρο Αρωγής για τους πυρόπληκτους λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος...
Εμπρακτη αλληλεγγύη και δωρεές από παντού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στήριξη και στην ψυχική υγεία
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει με δύο ψυχολόγους εξειδικευμένους στη διαχείριση πένθους και απώλειας στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, ενώ κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπει ανθρώπους που χρήζουν ψυχολογικής βοήθειας.
Στήριξη και στην ψυχική υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία ημέρα μαζί με τους εθελοντές σε Ραφήνα και Μάτι
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.»: Ανθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, άφησαν τις διακοπές τους και ήρθαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που έχουν πληγεί από τη φονική...
Μία ημέρα μαζί με τους εθελοντές σε Ραφήνα και Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αλληλεγγύη συνεχίζεται και οργανώνεται πιο αποτελεσματικά
Οσο περνάνε οι μέρες, οι δομές υποστήριξης οργανώνονται πιο αποτελεσματικά, παρότι δεν λείπουν μεμονωμένες καταγγελίες για διανομή φαγητού και ειδών σε μη δικαιούχους. Το ουσιώδες είναι πως η αδιαμεσολάβητη in...
Η αλληλεγγύη συνεχίζεται και οργανώνεται πιο αποτελεσματικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισήμως 25 οι αγνοούμενοι των πυρκαγιών
Η εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος ενημέρωσε ότι περίπου μία εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Αττική, αγνοούμενοι είναι 25 άτομα, τα οποία έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα. Η...
Επισήμως 25 οι αγνοούμενοι των πυρκαγιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα χίλια πρόσωπα της αλληλεγγύης
Αλληλεγγύη. Κι αν έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη! Σε συνθήματα γραμμένα σε τοίχους και πανό αλλά και σε πορείες, όταν ακούγεται δυνατά από χιλιάδες στόματα. Ακόμη και σε προεκλογικά σλόγκαν, ανέξοδα. Μία λέξη...
Τα χίλια πρόσωπα της αλληλεγγύης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ