Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με ταχείς ρυθμούς το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με ταχείς ρυθμούς το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης

  • A-
  • A+

Εικόνα «μαζικής καταστροφής», «πρωτόγνωρη», «δύσκολη, με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες, και η αναγνώριση που είναι ακόμη πιο δύσκολη». Αυτή είναι η εικόνα με τις σορούς των νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι που αντίκρισαν οι πλέον εξειδικευμένοι και εξοικειωμένοι με τον θάνατο ιατροδικαστές, που όμως, απ’ ό,τι λένε, ούτε οι ίδιοι «δεν αντέχουν».

«Μαζική καταστροφή». Με τις δύο αυτές λέξεις περιέγραψε την εικόνα ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, μιλώντας στην «Εφ.Συν». «Συλλυπητήρια και αμέριστη συμπάθεια στις οικογένειες. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με τον θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά», μας λέει ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας.

Τα περισσότερα θύματα της πυρκαγιάς κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα, λέει ο Ν. Καρακούκης. «Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε “πρώτη φορά συνέβη”. Αυτή τη φορά όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα» συμπληρώνει ο Ηλ. Μπογιώκας. «Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας» προσθέτει.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς συμμετέχει και αυτός στη νεκροτομή-νεκροψία και ταυτοποίηση των θυμάτων της φωτιάς. «Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Μόλις ταυτοποιούνται οι σοροί θα παραδίνονται στους συγγενείς. Να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων», μας εξηγεί.

Τα βήματα

Χθες έγινε συγκέντρωση των σορών στο Νεκροτομείο Σχιστού. Μεταφέρθηκαν εκεί οι επιστήμονες της Οδοντιατρικής Σχολής και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ιατροδικαστές των Αθηνών και του Πειραιά και οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας.

Ξεκίνησε από το Σχιστό η διαδικασία αναγνώρισης σε όσα θύματα δεν ήταν απανθρακωμένα, εξήγησε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δρ Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας. Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη σχετικά και θα ολοκληρωθεί γρήγορα, σημειώνει, αφού γίνεται με φωτογραφίες ή με οδοντιατρική εξέταση. «Το πρόβλημα είναι με τις απανθρακωμένες σορούς» τονίζει. Ολες οι νεκροτομές-νεκροψίες των ανθρώπων που κάηκαν στη φωτιά θα γίνουν στο Γουδί, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αποφασίστηκε. Εκεί θα συνεργαστούν οι οδοντίατροι με τους ιατροδικαστές και τους εγκληματολόγους.

Οι οδοντίατροι θα κάνουν την οδοντιατρική εξέταση, μια εξέταση που, παρ’ όλο που είναι γρήγορη στην ταυτοποίηση, προϋποθέτει την ύπαρξη πανοραμικής ακτινογραφίας που σπάνια έχουμε στη διάθεσή μας, επισημαίνει ο δρ Λέων. Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση του DNA των θυμάτων και παράλληλα καλούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων για να δώσουν δείγμα του δικού τους DNA και να προχωρήσει η ταυτοποίηση συγκρίνοντας τα DNA θυμάτων και των οικογενειών τους.

Ο τρόπος λήψης δείγματος DNA από τα απανθρακωμένα σώματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος, λέει ο δρ Λέων. Δεδομένου ότι έχουν χαθεί όλα τα μαλακά μόρια, δηλαδή ο μυϊκός ιστός, και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, συνήθως παίρνουμε τμήμα του μηριαίου οστού ή, αν έχει θρυμματιστεί, κάποιου μεγάλου οστού. Ακόμα και στα θύματα που βρέθηκαν σφιχταγκαλιασμένα δεν υπάρχει πρόβλημα αφού παίρνουμε από το οστό, σημειώνει.

Για τους ιατροδικαστές -εξηγεί- κάποιες πληροφορίες που αξιοποιούνται από τις αρχές, όπως ένα θύμα που βρέθηκε δίπλα σε ένα αυτοκίνητο με τον τάδε αριθμό κυκλοφορίας ή έφερε ταυτότητα με τον τάδε αριθμό, είναι δευτερεύουσας σημασίας. «Υποχρεωτικά προχωράμε σε εξέταση του DNA. Σε κάθε περίπτωση στην απανθράκωση γίνεται DNA, αφού τα μόνα που μπορούμε να προσδιορίσουμε είναι, για παράδειγμα, το φύλο, το ύψος».

Τα δείγματα DNA -των νεκρών και των συγγενών τους- θα παραλάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και θα πάνε στο εργαστήριο της αστυνομίας. Από σήμερα ξεκινούν οι νεκροτομές με γρήγορους ρυθμούς, που στη γλώσσα των ιατροδικαστών σημαίνει 10-15 την ημέρα τουλάχιστον. Με ασφάλεια, λέει ο δρ Λέων, να μη γίνουν λάθη, με σιγουριά.

Οι ιατροδικαστές θα... τρέξουν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες της νεκροτομής, νεκροψίας και ταυτοποίησης. Ωστόσο η δουλειά είναι αρκετή. «Εχουμε μπροστά μας 68 σορούς. Θα κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο» λέει ο Ν. Καλογριάς. «Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο Ν. Καρακούκης. Αλλά χρειάζεται προσοχή, «δεν πρέπει να γίνει υπό την πίεση του χρόνου. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς» τονίζει ο Ν. Καλογριάς.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους 85 οι νεκροί, νοσηλεύονται 57
Μέσα σε βαρύ πένθος η Ελλάδα μετράει τις ανθρώπινες απώλειες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και στη Ραφήνα. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν φτάσει τους 85. Μεταξύ αυτών και ένας...
Στους 85 οι νεκροί, νοσηλεύονται 57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
Συνεχίζει να μετράει τις ανθρώπινες απώλειες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και στη Ραφήνα, η Ελλάδα. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί έφτασαν τους 88. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, τα ξημερώματα του Σαββάτου...
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαθίστανται ύδρευση και ηλεκτροδότηση
Ως το Σαββατοκύριακο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενώ από χθες το μεσημέρι αντιμετωπίστηκαν οι ζημιές σε δημοτικά...
Αποκαθίστανται ύδρευση και ηλεκτροδότηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους
Στοχεύοντας στην ελάφρυνση των πυροπαθών, υπουργεία και κρατικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν πρόσθετες διευκολύνσεις, όπως εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, διαγραφή των κατεστραμμένων οχημάτων από τα μητρώα,...
Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψία για προώθηση των έργων διευθέτησης των ρεμάτων
Τη «συνταγή» με τις ήπιες παρεμβάσεις που εφαρμόστηκε με επιτυχία πέρυσι στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι έθεσαν από χθες σε εφαρμογή τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών για τις ορεινές περιοχές...
Αυτοψία για προώθηση των έργων διευθέτησης των ρεμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
32.000 στρέμματα κάηκαν στην Αττική
Χθες λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα ακόμη τρεις πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Αττική, στην περιοχή ανάμεσα σε Καμάρι και Θυμάρι στην Παλαιά Φώκαια, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, επίσης...
32.000 στρέμματα κάηκαν στην Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας