• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 27.4°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 24.0°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 26.3°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 22.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.8°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 27.6°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.6°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  83%

Η ανταπόκριση του κόσμου για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ήταν συγκλονιστική

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμπρακτη συμπαράσταση από οργανισμούς και φορείς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ασβεστη παραμένει η φλόγα της αλληλεγγύης που ξέσπασε χθες και εξακολουθεί να καίει μέχρι και σήμερα, με οργανωμένες δράσεις υποστήριξης αλλά και ατομικές πρωτοβουλίες, που σκοπό έχουν να ελαφρύνουν όσο γίνεται τον πόνο όσων δοκιμάζονται αυτές τις μέρες. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων έτρεξαν να συνδράμουν στις περιοχές που φλέγονταν με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Σύροι, Κούρδοι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στάθηκαν στις ουρές που είχαν σχηματιστεί στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, Αιγύπτιοι ψαράδες μάζευαν ανθρώπους από τη θάλασσα, κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού που παρασκεύασαν και έστειλαν ψωμί μαζί με 6.000 μεγάλες φιάλες εμφιαλωμένου νερού στους πληγέντες και πλήθος αλληλέγγυων που πρόσφεραν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από το υστέρημά τους, άνοιξαν τα σπίτια τους σε αυτούς που έμειναν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και ρίχτηκαν στις φλόγες για να τις σβήσουν.

Η ανταπόκριση του κόσμου για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ήταν συγκλονιστική, με την προσφορά να υπερκαλύπτει τη ζήτηση, οδηγώντας μάλιστα πολλούς από τους πληγέντες δήμους να ζητήσουν την προσωρινή παύση της αποστολής προϊόντων, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για την οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ενέκρινε το ποσόν των 3.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνδράμουν με την εθελοντική προσφορά τους στους χώρους δουλειάς, στους τόπους της καταστροφής, ενώ η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) δηλώνει έτοιμη να συμβάλει στην ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, θέτοντας τα μέλη όλων των Ομοσπονδιών Υδραυλικών και Ηλεκτρολόγων στη διάθεση όλων των αρχών ώστε να επισπευστεί η καταγραφή των ζημιών και να συμβάλουν στην άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης των περιοχών αυτών.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση της σημερινής αργίας (λόγω της επετείου επαναλειτουργίας της), αλλά να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους πολίτες με ρεπορτάζ από τον τόπο της τραγωδίας, με τη διοίκηση της εταιρείας να καταθέτει το ποσόν των 100.000 ευρώ στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που δημιούργησε για τη στήριξη των πληγέντων, καλώντας μάλιστα τους πολίτες να συνεισφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν έμπρακτα και οι εργαζόμενοι του MEGA (βλ. σελ. 8).

Οι εκπαιδευτικοί

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας και η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Διάθεση των κατασκηνώσεων, συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβαν οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων. Την ίδια στιγμή, όλες οι πανεπιστημιακές ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Κατασκηνώσεων του υπουργείου, η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) ενημέρωσε πως παραχωρεί το σύνολο των θέσεων που της αναλογούν, αναλαμβάνοντας, φυσικά, και τις οικονομικές υποχρεώσεις που της αναλογούν για τη χρήση των κατοικιών αυτών, ενώ η Ομοσπονδία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, πρότεινε την άμεση παραχώρηση των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Ζούμπερι για τη στέγαση των πυρόπληκτων.

Το ΕΚΠΑ έχει θέσει στη διάθεση της πολιτείας το στελεχιακό δυναμικό των σχολών του για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ το τμήμα Νοσηλευτικής συμμετέχει σε διάφορες δράσεις υποστήριξης των πληγέντων. Εχει θέσει στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας Ομάδα Εθελοντών Προπτυχιακών Φοιτητών και Νοσηλευτών Μεταπτυχιακών Φοιτητών, δύο τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών συμβάλλουν στις δράσεις της Ιατρικής σχολής, μέλη ΔΕΠ του τμήματος μέσω Επιστημονικών και Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών μετέχουν σε δράσεις άμεσης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης πυροπαθών παιδιών και ενηλίκων, ενώ όλη η κοινότητα της σχολής έχει κληθεί για αιμοδοσία.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να παράσχει δωρεάν σίτιση και στέγαση, κατ’ εξαίρεση των κανόνων μοριοδότησής τους, στα παιδιά των πληγεισών οικογενειών που θα εισαχθούν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ή που ήδη φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παρομοίως το Συμβούλιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε την απαλλαγή από δίδακτρα και διαχειριστικό κόστος για περίοδο τριών ετών για υφιστάμενους ή/και νεοεισερχόμενους φοιτητές, πληγέντες ή συγγενείς τους μέχρι πρώτου βαθμού, καθώς και την ανάπτυξη και προσφορά με ελεύθερη πρόσβαση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τη διαχείριση κρίσεων και για τρόπους αντίδρασης σε παρόμοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της αποφάσισε τη διαγραφή των οφειλών από την 1/1/2018 ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης υποστήριξης προς τους πολίτες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές. Το μέτρο αφορά κατοικίες και καταστήματα που καταστράφηκαν, καθώς και οικίες οικογενειών θυμάτων. Στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ σημειώνεται ότι θα υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις για παλιότερες οφειλές, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου αποφάσισε ότι όλα τα οχήματα που θα χρησιμοποιούν τον πλευρικό σταθμό στην Πάχη Μεγάρων δεν θα πληρώνουν διόδια μέχρι τις 31 Ιουλίου, ένα διευκολυντικό μέτρο για τους κατοίκους της Κινέτας στην πρόσβασή τους στην έδρα του δήμου στα Μέγαρα. Είναι μια κίνηση συμπαράστασης προς την πυρόπληκτη περιοχή της από την «Ολυμπία Οδό» που θα καλύψει το κόστος των διελεύσεων.

Οι αρχαιολόγοι

Την πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης, Act4Greece, ενεργοποιεί η Εθνική Τράπεζα ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να κάνουν τις δωρεές τους για τους πυρόπληκτους της Αττικής. Η ίδια η τράπεζα θα προσφέρει στην πλατφόρμα ως άμεση οικονομική βοήθεια το ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στο πλευρό των πυροπαθών βρίσκονται και οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακοινώνει ότι στα δωμάτια του ξενώνα του ΣΕΑ θα μπορούν να φιλοξενηθούν άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές (για περισσότερες πληροφορίες στο 210-3252214), το Skyros Summer Fest θα διαθέσει τα έσοδα από τις συναυλίες για την ανακούφιση των παθόντων, με τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που συμμετέχουν να αποποιούνται κάθε αμοιβή, ενώ η παράσταση της «Ηλέκτρας» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, αυτή την Κυριακή, στον Κηποθέατρο Παπάγου είναι αφιερωμένη στα θύματα της φωτιάς και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των πληγέντων.

Τέλος, το ποσόν των 10 εκατ. ευρώ και ειδικό, εφάπαξ, επίδομα για τα παιδιά περιλαμβάνουν τα μέτρα με τα οποία η Βουλή πρόκειται να στηρίξει τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Την απόφαση έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί, προκειμένου να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο το Κοινοβούλιο θα συμβάλει κατά το μέτρο του δυνατού στην ενίσχυση των ανθρώπων που έχασαν τους συγγενείς και τις περιουσίες τους.

Τα χρήματα θα εκταμιευτούν από το αποθεματικό της Βουλής και θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει. Το εφάπαξ επίδομα θα χορηγηθεί μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα κατατεθεί στον λογαριασμό κάθε παιδιού προκειμένου να το ενισχύσει για τις άμεσες ανάγκες του αλλά και στο μέλλον για τις σπουδές του.

Μέσω ιστοσελίδων

Οι πληγέντες δήμοι στις ιστοσελίδες που διατηρούν ανανεώνουν καθημερινά τις ανάγκες που έχουν σε υπηρεσίες και είδη. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ζητά εθελοντές με οχήματα για τη συνδρομή του έργου της ομάδας έρευνας για τραυματισμένα ζώα, τονίζοντας ότι κάθε ομάδα θα πρέπει να υποστηρίζεται και από κτηνίατρο για άμεση διάγνωση, η οποία και θα καθορίσει τυχόν ανάγκη μεταφοράς.

Εκκληση για φάρμακα, ρουχισμό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κάνει ο Δήμος Μεγαρέων, κατευθύνοντας όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο τηλέφωνο των Γραφείων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας (22960-65600) όπου λειτουργεί το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (ΣΤΟ) του Δήμου Μεγαρέων και στο τηλέφωνο 22960-81841 (Γραφείο δημάρχου), ενώ ο Δήμος Μαραθώνα ενημερώνει ότι όσοι θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940-91455, 22940-99645, 22940-92244, όσοι διατίθενται να παραχωρήσουν χώρο φιλοξενίας των πληγέντων να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22943-20514 και 22943-20517, ενώ όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22943-20552 ή να προσέρχονται στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο (Πρώην Αμερικάνικη Βάση).

ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

1. Υπουργείο Οικονομικών

Τράπεζα της Ελλάδος

Αρ. Λογαριασμού: 23/2341195169

IBAN: GR460 1000 230 00000 234 119 5169

2. ΕΡΤ

ALPHA BANK

ΙΒΑΝ: GR90 0140 2090 2090 0232 0003 793

3. ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217

ALPHA BANK

IBAN: GR06 0140 1990 1990 0200 2002 401

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640

4. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E.

Αρ. Λογαριασμού: 0026.0240.31.0201181388

IBAN: GR6402602400000310201181388

5. ΚΕΔΕ

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

ΙΒΑΝ: GR90 0110 1510 0000 1510 0284 874

6. ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Τράπεζα Πειραιώς

Αριθμός Λογαριασμού: 5186092291418

ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418

7. ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Τράπεζα Πειραιώς

Αριθμός Λογαριασμού: 5120092305477

IBAN: GR49 0172 1200 0051 2009 2305 477

8. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αριθμός Λογαριασμού: 08000685514

ΙΒΑΝ: GR6501100800000008000685514

9. ΟΛΜΕ

ALPHA BANK:

Αριθ. Λογαριασμού: 114002002005940

IBAN: GR85 0140 1140 1140 0200 2005 940

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους
Στοχεύοντας στην ελάφρυνση των πυροπαθών, υπουργεία και κρατικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν πρόσθετες διευκολύνσεις, όπως εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, διαγραφή των κατεστραμμένων οχημάτων από τα μητρώα,...
Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
32.000 στρέμματα κάηκαν στην Αττική
Χθες λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα ακόμη τρεις πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Αττική, στην περιοχή ανάμεσα σε Καμάρι και Θυμάρι στην Παλαιά Φώκαια, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, επίσης...
32.000 στρέμματα κάηκαν στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμβρόσιε... ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Ποιος θα κατάφερνε να συνδέσει τον πολιτικό όρκο και το σύμφωνο συμβίωσης με την τραγωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Αττική; Ποιος άλλος παρά ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος...
Αμβρόσιε... ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλληλεγγύη, το λουλούδι που ανθίζει μέσα από φλόγες και στάχτες
Η συμπαράσταση που δείχνουν εμπράκτως στους πυρόπληκτους εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι παραπάνω από συγκινητική. Μικροί και μεγάλοι συρρέουν σε Ραφήνα, Μάτι, Νέα Μάκρη για να βοηθήσουν όπως τους ζητηθεί....
Αλληλεγγύη, το λουλούδι που ανθίζει μέσα από φλόγες και στάχτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία ημέρα μαζί με τους εθελοντές σε Ραφήνα και Μάτι
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.»: Ανθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, άφησαν τις διακοπές τους και ήρθαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που έχουν πληγεί από τη φονική...
Μία ημέρα μαζί με τους εθελοντές σε Ραφήνα και Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης
Ενα πούλμαν με 50 μετανάστριες του δικτύου Μέλισσα επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές για να βοηθήσει, ενώ πολλά μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών...
Πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας