• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 25.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  87%
MOTION TEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΒΖ απέκτησε νέα διοίκηση

 • A-
 • A+

Νέα διοίκηση -και ίσως την τελευταία που ορίζει το ελληνικό Δημόσιο- απέκτησε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, λίγο πριν από την ένταξή της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα και την πώλησή της σε έναν από τους δύο άμεσα ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ενάμιση μήνα πάντως μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Αλεξάκη, ο νέος πρόεδρος βρέθηκε στο πρόσωπο του μέχρι χθες μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Νίκου Παπαϊωάννου. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Χρήστος Πούρης, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος πριν από περίπου έναν μήνα διευθύνοντος συμβούλου Παναγιώτη Καραχάλιου.

Ο κ. Παπαϊωάννου είναι δικηγόρος και ήταν ειδικός σύμβουλος στο γραφείο του γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Λόη Λαμπριανίδη, ενώ ο κ. Πούρης είναι από τον χώρο της αγοράς και επί σειρά ετών διηύθυνε όμιλο που ασχολούνταν με το λιανεμπόριο. Για να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις, μένει μόνο το τυπικό, δηλαδή να αναρτηθεί η απόφαση στο ΓΕΜΗ. Το Δ.Σ. της ΕΒΖ θα συμπληρωθεί με ακόμη δύο πρόσωπα ως μέλη, τον Νίκο Αθανασιάδη και τον Δαμιανό Βαρέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Τράπεζα Πειραιώς ως κύριος πιστωτής έχει προκρίνει μια λύση που θα περιλαμβάνει την ένταξη της ΕΒΖ στον Πτωχευτικό Κώδικα πριν πωληθεί σε ένα από τα δύο ενδιαφερόμενα funds (το Innovation Brain του Λούκας Φέκερ και το βρετανικό Kingsley Capital με επικεφαλής τον Χρήστο Φαρμάκη). Ωστόσο, το σενάριο θα πρέπει να επικυρωθεί και από το συμβούλιο της ΕΒΖ για να κατατεθεί η αίτηση και να επικυρωθεί από τα δικαστήρια.

Παραμένει άγνωστο πού ακριβώς βρίσκονται οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις -υπάρχουν πολλές αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο αυτήν τη στιγμή να διασταυρωθούν επαρκώς- με τα δύο funds, καθώς υπάρχει διαφορά στο προσφερόμενο τίμημα, αλλά και στο περιεχόμενο των προτάσεων, αφού οι Βρετανοί, για παράδειγμα, μάλλον δεν προκρίνουν τη διαδικασία ένταξης στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Πληροφορίες της εφημερίδας μας μάλιστα θέλουν να έχει γίνει πρόταση στην Πειραιώς για εξαγορά του χρέους της ΕΒΖ στην τράπεζα (περί τα 160 εκατομμύρια) έναντι ενός εφάπαξ ποσού 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κατατεθούν σε μετρητά.

Αλλες πληροφορίες θέλουν τον κ. Φέκερ να έχει υπογράψει ήδη σύμφωνο αποκλειστικότητας, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Καθώς το τοπίο παραμένει πάντα θολό, πολλοί πιστεύουν ότι αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά τον διορισμό των νέων επικεφαλής της ΕΒΖ, προσδοκίες βέβαια οι οποίες είχαν διαψευσθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια και μάλιστα με δραματικές εντάσεις.

Σίγουρο είναι ότι το προηγούμενο τετράμηνο έχει προηγηθεί ένα μπαράζ επαφών, συσκέψεων και διαδοχικών προσφορών των δύο funds τόσο με την Τράπεζα Πειραιώς όσο και με την κυβέρνηση.

Κανένας από τους δύο δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, ενώ οι εργαζόμενοι και οι αγρότες παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επικεφαλής των δύο funds είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών, προσπαθώντας να τους πείσουν έκαστος ότι η δική του πρόταση αρχικά και, κυρίως, οι προθέσεις τους σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα είναι οι καλύτερες.

Πληροφορίες της εφημερίδας μας θέλουν μάλιστα μια μεγάλη μερίδα αγροτών να έχει πειστεί από ένα fund και να προκρίνει αυτήν τη στιγμή την πρότασή του, καθώς τη θεωρούν κυρίως αξιόπιστη.

Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σημειώνουν πάντως ότι πολύ νωρίτερα από τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ασφυξίας από έλλειψη ρευστού για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Αν υπάρχει και ποια είναι η απάντηση, λέγεται ότι θα το μάθουμε μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
Η γνωστοποίηση του μεγαλύτερου τιμήματος –51 εκατ. ευρώ– για την εξαγορά των δύο σερβικών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η συνακόλουθη πρόθεση της διοίκησης να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο...
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χριστουγεννιάτικο... Δράμα με επιστροφή του δώρου
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Δράμας θα υποβάλει μήνυση σε επιχειρηματία εστίασης που κατέβαλε καθυστερημένα συνολικά 950 ευρώ σε πέντε εργαζομένους από τους οποίους αξίωσε να τα επιστρέψουν.
Χριστουγεννιάτικο... Δράμα με επιστροφή του δώρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε δύο «στρατόπεδα» το Πόρτο Καρράς
Αβέβαιο είναι το μέλλον για τους εκατοντάδες εργαζομένους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς που πέρασε στα μέσα Απριλίου στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.
Σε δύο «στρατόπεδα» το Πόρτο Καρράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Creta Farms: ώρα μηδέν
Σε πόλεμο ανακοινώσεων συνεχίζουν να επιδίδονται οι δύο πλευρές της οικογένειας Δομαζάκη για το μέλλον της Creta Farms, με τους 850 εργαζομένους της εταιρείας να παραμένουν σε καθεστώς αγωνίας.
Creta Farms: ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Creta Farms, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πανελλαδικά. Ο επιχειρηματικός πόλεμος μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη φαίνεται πως οδηγεί σε αδιέξοδο την εταιρεία.
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ
Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενoι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), αντιδρώντας στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του ομίλου από την κυβέρνηση, που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας.
Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας