• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.5°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%

Ανδρέας Δρακόπουλος και Ρέντζο Πιάνο δείχνουν τις μακέτες των έργων στον Αλέξη Τσίπρα, στο μέγαρο Μαξίμου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημιουργικό «μνημόνιο» για την Υγεία

 • A-
 • A+

Ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο δημιουργεί και πάλι για την Ελλάδα, σχεδιάζοντας αυτή τη φορά το πρώτο Νοσοκομείο Παίδων της Θεσσαλονίκης, το νέο νοσηλευτικό συγκρότημα της Κομοτηνής και μια νέα πτέρυγα για τον «Ευαγγελισμό» όπου θα λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Σχολή Νοσηλευτικής.

Συνδετικός κρίκος είναι το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο περίπου 30 μήνες μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης δωρεάς για το Κέντρο Πολιτισμού στο Δέλτα Φαλήρου ετοίμασε ένα νέο πρόγραμμα, αυτή τη φορά για την Υγεία, με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Το μνημόνιο με το Δημόσιο, που θα είναι και πάλι ο τελικός αποδέκτης της δωρεάς, υπογράφηκε στις 21 Μαρτίου και συναποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα, που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια και από τις δύο πλευρές.

Σε αυτό το διάστημα, ο Ρέντσο Πιάνο μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο και την επιστημονική ομάδα του εγχειρήματος, εκτός από τις εγκαταστάσεις του «Ευαγγελισμού», επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ενημερώθηκαν από τους τοπικούς φορείς της ιατρικής κοινότητας και τις δημοτικές αρχές, που τους ξενάγησαν στους χώρους που επιλέχθηκαν για να κατασκευαστούν οι νέες νοσοκομειακές μονάδες.

Η προτεραιότητα δίνεται στην Κομοτηνή, όπου το Γενικό Νοσοκομείο είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας και δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Με μεγάλες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, εξυπηρετεί περίπου 1.000 άτομα την ημέρα που φτάνουν από την ευρύτερη περιοχή. Η δημοτική αρχή παραχώρησε ήδη οικόπεδο στην περιοχή του Αιγείρου για να χτιστεί η νέα μονάδα.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η Θεσσαλονίκη, που δεν διαθέτει νοσοκομείο για παιδιά! Η έκταση βρέθηκε στο Φίλυρο, έναν προσφυγικό οικισμό στα βόρεια της πόλης, στον οποίο κυρίαρχο στοιχείο είναι το δρυοδάσος.

Στην περίπτωση του «Ευαγγελισμού», ίσως του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, έχει αποφασιστεί να κατεδαφιστούν δύο κτίρια προς την οδό Γενναδίου.

Πρόκειται για τον Οίκο, που είχε θεμελιωθεί από τη βασίλισσα Ολγα, και το οίκημα των Αδελφών Νοσοκόμων.

Στη θέση τους θα κατασκευαστούν δύο σύγχρονα κτίρια, από τα οποία το ένα θα ενταχθεί στις υποδομές του νοσοκομείου και το άλλο θα στεγάσει την πρώτη Πανεπιστημιακή Σχολή Νοσηλευτών.

Οι μελέτες για τα τρία συγκροτήματα εκπονούνται παράλληλα από το επιτελείο του Ρέντσο Πιάνο στη Γένοβα της Ιταλίας και τα συνεργαζόμενα ελληνικά μελετητικά γραφεία.

Συμβουλευτικό ρόλο έχει το περίφημο Νοσοκομείο Johns Hopkins και το ομώνυμο πανεπιστήμιο, που εδρεύουν στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρός του, Ρόναλντ Ντάνιελς, που βρέθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα-πρόκληση, υπενθυμίζοντας ότι η Υγεία είναι ένας τομέας που λειτουργεί προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

«Ο σχεδιασμός ενός νοσοκομείου είναι πάντοτε ένα μεγάλο προνόμιο και μαζί τεράστια ευθύνη για έναν αρχιτέκτονα», εξομολογήθηκε σε συνεργάτες του ο πολυβραβευμένος Ρέντσο Πιάνο.

Στους σχεδιασμούς του επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, ενώ δεν ξεχνά ότι το αγαπημένο του σημείο είναι η ένταξη των νέων κατασκευών στο περιβάλλον με την ενίσχυση των χώρων πρασίνου.

Μια «συνταγή» που υλοποίησε με επιτυχία στο πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο και ετοιμάζεται να την επαναλάβει «επί τρία», σε μικρότερη κλίμακα και με τους ίδιους συνεργάτες, στα τρία νοσοκομειακά κτίρια.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την υπογραφή του μνημονίου ετοιμάστηκαν οι μακέτες των τριών νοσηλευτικών συγκροτημάτων και παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το επόμενο «ραντεβού» κλείστηκε για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ως τότε η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Υγεία Α.Ε.», ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό και την υλοποίηση των έργων, που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», και μετά την ολοκλήρωσή τους θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Εχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του Γραφείου Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργείων, που έχουν αναλάβει την επίλυση όλων των διαδικαστικών θεμάτων.

Κατά τη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την πολύτιμη και έμπρακτη συνεισφορά του Ιδρύματος στην υλοποίηση της νέας δωρεάς στον τομέα της Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις σπουδές και το μεταπτυχιακό του στο Πολυτεχνείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρχιτεκτονική αξία του εγχειρήματος, αλλά και τη συμβολή του στη διαμόρφωση του αστικού χώρου.

«Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος, που αναφέρθηκε «στον διαρκή συντονισμό με τις ομάδες που έχει ορίσει η Πολιτεία» και την καλή συνεργασία για «έναν κοινό σκοπό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ρίχνουν στην ανάπλαση
Παρά το απαγορευτικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά την προστασία του Υμηττού, τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την έντονη κριτική από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων,...
Το ρίχνουν στην ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενταπλή ανάπλαση για μια «Νέα Αθήνα»
Σε τροχιά εφαρμογής μπαίνει η πενταπλή ανάπλαση που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο «Νέα Αθήνα». Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό περιγράφονται οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που είχαν ανακοινωθεί τον...
Πενταπλή ανάπλαση για μια «Νέα Αθήνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σαν 6 σταθμοί του μετρό κάτω από τα Τέμπη!
​Εξι σήραγγες, τρεις για κάθε κλάδο κυκλοφορίας, φέρνουν 20 λεπτά πιο κοντά την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας το δύσκολο κομμάτι των 24 χλμ. που περνά από την κοιλάδα των Τεμπών. Η πιο εντυπωσιακή...
Σαν 6 σταθμοί του μετρό κάτω από τα Τέμπη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θα μας βρουν μπροστά τους»
Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα στον Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος στο υπουργείο Οικονομικών από αστυνομικούς. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, μηχανικοί...
«Θα μας βρουν μπροστά τους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμύρες, ασφυξία και ερείπια
Βαθιές «πληγές» στο σώμα της χώρας άφησε χθες πίσω του το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχοπτώσεις, έντονους ανέμους, χιονοπτώσεις και κατολισθήσεις που έπληξε τις περισσότερες περιοχές της και...
Πλημμύρες, ασφυξία και ερείπια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα 8 έργα για την Αθήνα
Οκτώ παρεμβάσεις, που θα άλλαζαν την εικόνα της πρωτεύουσας, κινδυνεύουν να οδηγηθούν στις καλένδες αν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση του φορέα «Ανάπλαση Αθήνας».
Στον αέρα 8 έργα για την Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας