• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -4.7°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.5°C / 0.1°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 0.6°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.3°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  7 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.8°C / 0.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -3.5°C / -0.1°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.8°C / 0.8°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις βάρδιες σε 24ωρη βάση στα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων

 • A-
 • A+

Στην κατάργηση της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, γνωστής ως Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και στην υπαγωγή των λειτουργιών της απευθείας στη γενική γραμματεία ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εισάγοντας, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο, εννιά μήνες μετά τη δημοσίευση του οργανογράμματος του υπουργείου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΥΤ Υπηκόων Τρίτων Χωρών, ετοιμάζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει καθεστώς 24ωρης εργασίας σε τρεις βάρδιες, τη στιγμή που οι μόνιμες θέσεις εργασίας είναι ζήτημα αν αρκούν για τη μία πρωινή βάρδια και ενώ υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια στα ΚΥΤ.

Οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν σοβαρά διοικητικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την υπηρεσία εδώ και πολύ καιρό και έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα: συνεχείς αλλαγές γενικών γραμματέων και διευθυντών, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τεταμένες σχέσεις, σοβαρή καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων και έλλειψη επαρκούς προσωπικού.

Αυτά σε μια υπηρεσία που έχει εξαιρετικά κομβικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ αναμένεται σύντομα να επιβαρυνθεί με νέες αρμοδιότητες, καθώς προγραμματίζεται η αποχώρηση διεθνών οργανισμών και οργανώσεων από την υλοποίηση εργασιών όπως η συνοδεία προσφύγων και μεταναστών εκτός των ΚΥΤ.

Προξενεί αίσθηση η σπουδή με την οποία επιχειρούνται οι αλλαγές μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου του υπουργείου, όπως και η έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Ως προς το ωράριο, υπάλληλος του τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης έστειλε στις 9 Ιουλίου κατεπείγον μέιλ προς τις διοικήσεις των δομών φιλοξενίας ζητώντας μέχρι τη λήξη της βάρδιας να της αποσταλεί πίνακας με το σύνολο των διαθέσιμων υπαλλήλων για εργασία σε τρεις βάρδιες.

Αποστολή μέιλ

Ως προς τη διοικητική αναδιάρθρωση, το απόγευμα της Τρίτης το γραφείο του υπουργού έστειλε μέιλ με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προς τις γενικές γραμματείες και τις διευθύνσεις, ζητώντας παρατηρήσεις μέχρι χτες το απόγευμα.

Σε κανένα από τα δύο ζητήματα δεν αναφέρθηκε ο υπουργός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη στη νέα έδρα του υπουργείου στη Θηβών.

Οι εργαζόμενοι πάντως διαφωνούν με το 24ωρο ωράριο, επισημαίνοντας ότι ιδίως στα νησιά, «υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς η αστυνομική δύναμη είναι ελάχιστη και ανεπαρκής», ότι είναι άνευ αντικειμένου, καθώς οι φιλοξενούμενοι αναπαύονται τη νύχτα, ότι θα αποδυναμωθεί η πρωινή βάρδια και ότι θα επιβαρυνθούν στον μέγιστο βαθμό οι μόνιμοι εργαζόμενοι όταν λήξουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΥΤ Υπηκόων Τρίτων Χωρών όσο και η ΑΔΕΔΥ ζητούν από το υπουργείο να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργαζομένους προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, που μετά βίας μπορεί αυτή τη στιγμή να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε μία μόνο βάρδια, και την επίλυση βασικών ζητημάτων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων στις περιφερειακές υπηρεσίες της ΥΠΥΤ.

Τα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της Υπηρεσίας, η οποία ξεκίνησε με αυξημένη αυτοτέλεια και στη συνέχεια υποβαθμίστηκε σε διεύθυνση της γενικής γραμματείας, περιγράφονται ανάγλυφα σε επιστολή εργαζομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εκτοτε τα προβλήματα παρέμειναν, αν δεν χειροτέρευσαν, και αποτελεί ζητούμενο αν θα εξομαλυνθούν με την απευθείας υπαγωγή της υπηρεσίας στη γενική γραμματεία.

Οι διευθυντές

«Υπάλληλοι Περιφερειακών Υπηρεσιών αναγκάζονται να φέρνουν από τα σπίτια τους Η/Υ, να αγοράζουν αναλώσιμα γραφείου, να επιβαρύνονται με έξοδα καθημερινής μετακίνησης σε περιοχές εγκατάστασης ΚΥΤ και δομών φιλοξενίας χωρίς συγκοινωνιακή κάλυψη και χίλια μύρια... [...] Η θέση του Διευθυντή της αυτοτελούς ΥΠΥΤ απογυμνώθηκε από κάθε σοβαρή εκτελεστική αρμοδιότητα και επιχειρησιακή ευχέρεια (μετά από δύο κατά σειρά παραιτήσεις των Δ/ντών σε διάστημα 11 μηνών) [...] Πώς ένας Γενικός Γραμματέας αποκτά αρμοδιότητες εκτελεστικού χαρακτήρα (π.χ. τοποθετήσεις αναπληρωτών προϊσταμένων τμημάτων), ενώ ο βασικός του πολιτικός και θεσμικός ρόλος είναι η εξειδίκευση της κυβερνητικής πολιτικής -εν προκειμένω στο πεδίο της μετανάστευσης- και η επίβλεψη των υφιστάμενων διοικητικών δομών/υπηρεσιών;» σημείωναν τότε οι εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
Αύξηση 45% παρουσίασε η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσα στο 2018, κυρίως από το πέρασμα του Εβρου, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου ● Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής...
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρα υγείας στους καταυλισμούς
Δημιουργία κέντρων υγείας μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να βελτιωθεί η προβληματική πρόσβαση των προσφύγων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μειωθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας...
Κέντρα υγείας στους καταυλισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής εξετάζει ο Δ. Βίτσας
Προς τη λειτουργική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσανατολίζεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανακοίνωσε τις προθέσεις...
Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής εξετάζει ο Δ. Βίτσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβάθμιση του καμπ Μαλακάσας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατό πρόσφυγες έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εξι από αυτούς συναντήθηκαν με τον Δημήτρη Βίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εξετάζεται η...
Αναβάθμιση του καμπ Μαλακάσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαψεύδει το δημοσίευμα
Κατηγορηματικά διαψεύδει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και δηλώσεις ανθρώπων με δημόσιο λόγο ότι δήθεν πρόκειται να φιλοξενηθούν στη Σάμο οι πρώτοι...
Διαψεύδει το δημοσίευμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε έλλειψη οργάνωσης οφείλεται η απουσία τους από τις δομές φιλοξενίας
Στην απουσία θεσμικής μορφής και οργάνωσης των περισσότερων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας το γεγονός πως κατέληξαν να εργάζονται σε άλλες θέσεις και με άλλο...
Σε έλλειψη οργάνωσης οφείλεται η απουσία τους από τις δομές φιλοξενίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας