Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να συντρίψουμε τις ρίζες του σχολικού εκφοβισμού!»
Dreamstime

«Να συντρίψουμε τις ρίζες του σχολικού εκφοβισμού!»

  • A-
  • A+

Κοινωνική και θεσμική υποκρισία του συντηρητικού κατεστημένου στις αντιδράσεις για τον απαγχονισμό του 14χρονου μαθητή στην Αργυρούπολη στις 8 Ιουλίου διαπιστώνει η συλλογικότητα RADical Pride - Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride για τις Διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙΑ+ και την Απελευθέρωση Φύλου και Σεξουαλικότητας.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το «συστηματικό, ανηλεή και χυδαίο εκφοβισμό που ασκήθηκε επί μακρόν» στο μαθητή και σημειώνει πως είναι αναγκαία η πίεση η εισαγωγή αντισεξιστικής και αντιρατσιστικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση

Καιρός πια να συντρίψουμε τις ρίζες του σχολικού  εκφοβισμού όποιες και αν αυτές είναι!

Ανακοίνωση από το RADical Pride – Αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride για τις Διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙΑ+ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ, ασέξουαλ) και την Απελευθέρωση  Φύλου και Σεξουαλικότητας  σχετικά με την αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή

Η συλλογικότητά μας  καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το συστηματικό, ανηλεή και χυδαίο εκφοβισμό που ασκήθηκε επί μακρόν στο 14χρονο μαθητή από την Αργυρούπολη Αττικής, που είχε ως αποτέλεσμα να εξωθηθεί στην έσχατη πράξη της αυτοκτονίας δι' απαγχονισμού την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018.

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες κοινωνικής και θεσμικής υποκρισίας παρακολουθώντας το θρήνο για το θάνατο του 14χρονου. Αναφερόμαστε στην υποκρισία του συντηρητικού κατεστημένου, που  τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου περιθωριοποιεί, χλευάζει και καταστέλλει αποφασιστικά οποιαδήποτε κοινωνική πρακτική αποκλίνει συνολικά ή εν μέρει από το τοξικό του  πρόταγμα προς μίμηση: εκείνο του cis straight άνδρα, Έλληνα, λευκού, χριστιανού ορθόδοξου, αρτιμελούς, υγιούς, αρρενωπού, σκληρού  και δυνατού (sic) οικογενειάρχη και πατέρα.

Για την καταπολέμηση του εκφοβισμού στα σχολεία και τις γειτονιές, αλλά και γενικότερα των ρατσιστικών, σεξιστικών και ετεροκανονικών αντιλήψεων μεγάλου μέρους της κοινωνίας, απαιτούνται από τη μία συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους στους οποίους ζούμε και κινούμαστε: εργατικά σωματεία και εργασιακοί χώροι, γειτονιές, σχολεία φοιτητικοί σύλλογοι στα πανεπιστήμια κ.ά.. Και για να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι παρεμβάσεις, επιβάλλεται η αποφασιστική καταγγελία σεξιστικών, ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων κάθε μορφής καθώς και η υιοθέτηση συμμαχικής στάσης δίπλα στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα επιμέρους κινήματα, σε αντίθεση με την εχθρική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την άλλη, ωστόσο, είναι αναγκαία η πίεση για αλλαγές στη δημόσια παιδεία, με στόχο την εισαγωγή αντισεξιστικής και αντιρατσιστικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες του Σχολείου, τόσο μέσω ενός συμπεριληπτικού και υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής αγωγής, όσο και με την αντισεξιστική και αντιρατσιστική προσέγγιση διδασκαλίας στα υπόλοιπα μαθήματα.  Για το λόγο αυτό καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές εκπαιδευτικές πολιτικές, που αδιαφορούν συστηματικά για την καταπολέμηση του εκφοβισμού  στα σχολεία και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει να συντηρείται και να διαιωνίζεται. Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας που περιορίστηκε στη θέσπιση της διαβόητης θεματικής εβδομάδας, που μόνο  λύση δεν έδωσε στο πρόβλημα του εκφοβισμού, αλλά πιθανώς το επέτεινε κιόλας, καθώς αντιμετώπισε την αντισεξιστική και αντιρατσιστική αγωγή με τρόπο συστημικό και αποσπασματικό.

Τα μέλη της συνέλευσης του RADical Pride γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες του εκφοβισμού, καθώς αναρίθμητα μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας τον υφίστανται καθημερινά και ασταμάτητα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στα δικαιώματα και τον ψυχισμό τους. Γι' αυτό και είμαστε πεπεισμένα πως η αντιμετώπισή του προϋποθέτει συνεχείς αγώνες με στόχο την αναμόρφωση της δημόσιας παιδείας, με επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών και εκπαιδευτικών και όχι τους στόχους του συστήματος και του κατεστημένου.

Ας τονίσουμε ακόμη ότι οι βάσεις του εκφοβισμού δεν αποτελούν αμελητέες λεπτομέρειες στην υπόθεση της καταπολέμησής του. Εκπροσωπούν ολόκληρες ιδεολογίες και κοινωνικές πρακτικές όπως π.χ. τον ταξισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, τρανσφοβία και αμφιβοφία, την πατριαρχία, την αναπηροφοβία, τη βιοπολιτική και ούτω καθεξής. Η σύγχυση και γενικολογία αναφορικά με τη βάση του εκφοβισμού που δέχθηκε ο 14χρονος, εμποδίζει τη στοχευμένη καταπολέμηση της αντίστοιχης ιδεολογίας και μειώνει τις πιθανότητες να σταματήσει αυτή να δημιουργεί συνεχώς νέα θύματα. Όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια –ούτε και το δικαίωμα– να θυσιάσουμε άλλους νέους ανθρώπους στο βωμό αυτής της σιωπής. Και γι' αυτό ακριβώς πρέπει να τη σπάσουμε. Θα είχε, λοιπόν, καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του εκφοβισμού, αν το περιβάλλον του 14χρονου δήλωνε ανοιχτά ποια ήταν η ιδιαίτερη βάση του εκφοβισμού που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Ο εκφοβισμός είναι εδώ και απειλεί τις ίδιες τις ζωές μας.

Δε θα τον αφήσουμε να προχωρήσει άλλο.

- Καλούμε σε συνεχή επαγρύπνηση και περιφρούρηση των εαυτών μας και των φίλων μας απέναντι στους τραμπουκισμούς και τον εκφοβισμό. Δεν είμαστε μόνες, δεν είμαστε άρρωστ@. Είμαστε εδω η μία για την άλλη και όλοι μαζι απέναντι σε κάθε έκφανση του σεξισμού και της ετεροκανονικότητας, απέναντι  στην πατριαρχία.

- Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στο χαμό νέων ανθρώπων από το σχολικό εκφοβισμό.  Θα είμαστε παρούσες, παρόντα και παρόντες στη μάχη ενάντια στο συντηρητικό κατεστημένο τόσο του Υπουργείου αυτού όσο και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε στο κατεστημένο να καταδικάζει εις θάνατον όποιον αποκλίνει από τα προτάγματά του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυπολιτισμικά θρανία, πολύχρωμες ζωγραφιές
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας -όπου η πλειονότητα των μαθητών είναι Ρομά- είχαν χθες την ευκαιρία να βάλουν...
Πολυπολιτισμικά θρανία, πολύχρωμες ζωγραφιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Bullying λόγω smartphones και... καλοκαιριού
«Bullying υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν smartphones και μάλιστα τώρα το καλοκαίρι το φαινόμενο θα ενταθεί γιατί τα παιδιά βαριούνται», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του...
Bullying λόγω smartphones και... καλοκαιριού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα πολυεθνικά Σεπόλια δεν θα περάσει ο ρατσισμός
Σχολικές τσάντες, χαμόγελα, υπερηφάνεια και μπόλικη όρεξη για μάθηση κατέκλυσαν το 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας που θα στεγάζει το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας στα Σεπόλια, σε πείσμα των ναζί της Χρυσής...
Στα πολυεθνικά Σεπόλια δεν θα περάσει ο ρατσισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα παιχνίδι που παίζουν όλοι για όλους
Για να ανακαλύψεις την πραγματικότητα πρέπει να κάνεις στην άκρη την κουρτίνα που τη σκεπάζει. Αν η κουρτίνα είναι η δημόσια συζήτηση που γίνεται χρόνια τώρα για την εκπαίδευση, τότε η πραγματικότητα, ένας...
Ενα παιχνίδι που παίζουν όλοι για όλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύμα αλληλεγγύης από μαθητές
Τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα θα επισκεφθούν αύριο αντιπροσωπείες μαθητών από τα Γυμνάσια και Λύκεια των Δήμων Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Πιάσε το...
Κύμα αλληλεγγύης από μαθητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας