• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%

Οι εργάτριες της ΣΚΟΤ συνεχίζουν τον αγώνα τους, έχοντας στο πλευρό τους την Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστική δικαίωση για τις εργάτριες της ΣΚΟΤ

 • A-
 • A+

Στα σκαλοπάτια της Επιθεώρησης Εργασίας Ελευσίνας, όπου είχαν καταφύγει για πολλοστή φορά, βρήκε τις εργαζόμενες της ΣΚΟΤ η χαρμόσυνη είδηση της δικαστικής τους δικαίωσης.

Αλλη μια φορά οι εργάτριες του εργοστασίου καθαριστικών ειδών, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν αγώνες για τα αυτονόητα, βγήκαν νικήτριες. Ακυρη, ως παράνομη και καταχρηστική, έκρινε το δικαστήριο την εκ περιτροπής εργασία που τους είχε επιβάλει ο εργοδότης το 2017, αφήνοντάς τες 9 μήνες με μόλις τρία μεροκάματα τον μήνα, απλήρωτα κι αυτά.

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Ελπίζουμε η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης να ανοίξει τον δρόμο για να απεγκλωβιστούν και να δικαιωθούν και άλλοι εργαζόμενοι που οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση με την εφαρμογή του νόμου τής εκ περιτροπής εργασίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων της ΣΚΟΤ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης του τμήματος Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

«Δεν αρκεί η επίκληση από την πλευρά του εργοδότη οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων ή οποιουδήποτε περιορισμού της ώστε να επιβληθεί το μέτρο τής εκ περιτροπής εργασίας» έκρινε το δικαστήριο.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο πρέπει να αποκλειστούν όλες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις και κυρίως να έχει προηγηθεί εκτενής διαβούλευση και σοβαρή ενημέρωση των εργαζομένων, όπου θα τους δοθούν πλήρη οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.

Στην περίπτωση της ΣΚΟΤ, όπως σε πολλές άλλες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τον νόμο όπως τους βολεύει, δεν τηρήθηκε καμία προϋπόθεση.

Αντιθέτως, καταλήγει το δικαστήριο, η επιβολή εργασίας τριών ημερών είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι απολαβές των εργαζομένων σε σημείο να «καθίσταται αδύνατη η διαβίωση και συντήρησή τους».

Συνεπώς έκρινε το μέτρο άκυρο, θεωρώντας ότι εφαρμόστηκε καταχρηστικά, «για να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε παραίτηση και να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων».

Η εξόφληση των μισθών

Το δικαστήριο υποχρεώνει τον εργοδότη «να αποδέχεται πραγματικά και προσηκόντως τις υπηρεσίες των εναγόντων (εργαζομένων) υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με απειλή καταβολής σε έκαστο χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα άρνησής της».

Στην πράξη σημαίνει ότι ο εργοδότης οφείλει να εξοφλήσει μισθούς 9 μηνών, κάτι που θα κριθεί με αγωγή, την οποία το πρωτοδικείο έκανε δεκτή.

«Η δικαστική μας δικαίωση μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας» λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΣΚΟΤ, Ρία Ρόκα. Πια στο εργοστάσιο που υπολειτουργεί έχουν μείνει 20 άτομα, οι 18 γυναίκες. «Εχουμε σοβαρές υπόνοιες ότι ο εργοδότης έχει μεταφέρει την παραγωγή αλλού. Δεν δέχεται να συνεχίσει με εμάς, επειδή έχουμε συστήσει σωματείο. Ομως μας έχει εγκλωβίσει. Δεν μπορούμε ούτε επίδομα να πάρουμε ούτε να δουλέψουμε αλλού. Αφού δεν μας θέλει, εντάξει. Ομως το χατίρι να φύγουμε έτσι δεν θα τους το κάνουμε. Μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε αόρατες. Φαινόμαστε ενεργές στο ΕΡΓΑΝΗ, ενώ είμαστε χειρότερα και από άνεργες», καταλήγει.

Επόμενο ραντεβού, 31 Ιουλίου, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας έδωσε προθεσμία στον εργοδότη για να ανακοινώσει τα οικονομικά στοιχεία και τις προθέσεις της επιχείρησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι 91 εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Κάτω Αχαγιά ενάντια στις αποφάσεις του ομίλου οι οποίες τους οδηγούν στην ανεργία και την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
​Το αμερικανικό σλόγκαν «Ψώνια μέχρι τελικής πτώσης» -shop till you drop- αποφάσισαν να κάνουν πράξη οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι Factory Outlet στην Πειραιώς, το εκπτωτικό χωριό MacArthur Glenn στα Σπάτα και...
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και εκφοβίζει και απειλεί
Οχι μόνο κρατά 1.400 εργαζομένους επί δύο χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας με οφειλόμενα 18-20 μηνών, παρά τις δικαστικές αποφάσεις εναντίον του, αλλά με όχημα τους οπαδούς του Αρη, ο επιχειρηματίας...
Και εκφοβίζει και απειλεί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση
​Στην αντεπίθεση περνάνε οι απολυμένοι των Μetropolis, καθίζοντας στο σκαμνί τον πρώην εργοδότη τους Ανδρέα Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο Παρασκευή στα δικαστήρια...
Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραπεζάκια έξω... αλλά πώς;
Σε αναμμένα κάρβουνα ο κλάδος της εστίασης μετά τις ερήμην του κυβερνητικές ανακοινώσεις ● Οι επιχειρήσεις αιφνιδιάστηκαν, ανησυχούν για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θεωρούν αδύνατη την επανεκκίνηση στις 3...
Τραπεζάκια έξω... αλλά πώς;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος «ροκανίζει» δικαιώματα 27 εργαζομένων
Επειτα από διαδοχικές συμβάσεις εργασίας και μία δικαστική νίκη -απόφαση που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- οι εν λόγω εργαζόμενοι έρχονται εκ νέου αντιμέτωποι με την ανεργία.
Ο δήμος «ροκανίζει» δικαιώματα 27 εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας