• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.0°C
  3 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  93%

Η βάση στην οποία θα στηριχτεί ξανά το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπήκαν οι βάσεις για το γεφύρι

 • A-
 • A+

Μια πρόκληση για τους σύγχρονους «μαστόρους», την τεχνική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, αποτελεί η αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας.

Οι βάσεις για να στηθεί όρθια ξανά αυτή η εντυπωσιακή καμάρα, του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού των Βαλκανίων, έχουν ήδη μπει και όλα είναι έτοιμα για την τελική ευθεία, για τις εργασίες που θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια στην αποκατάσταση αυτού του μοναδικού γεφυριού που έπεσε τον Φεβρουάριο του 2015.

Ολο αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον και η αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που συγκινήθηκαν από την κατάρρευση, από τον απλό κάτοικο των χωριών των Τζουμέρκων που μεγάλωσαν με την εικόνα του μέχρι τον πρωθυπουργό και τις αρχές του τόπου, που εκδηλωνόταν με συνεχείς εκκλήσεις για παρέμβαση της πολιτείας, οι πρόδρομες εργασίες συνεχίζονταν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ενίοτε, αλλά και με ιδιαίτερες τεχνικές προκλήσεις.

Και ήρθε η στιγμή που αυτές οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τοπικών και κεντρικών φορέων που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα και συντονίστηκαν με μία προγραμματική σύμβαση που προέβλεπε και μία σειρά βασικών υποστηρικτικών έργων.

Η ίδια η συνεργασία ώς σήμερα των φορέων που ενεπλάκησαν θεωρείται υποδειγματική και βάση και για άλλα έργα πολιτισμού. Η Περιφέρεια Ηπείρου, το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μεταξύ άλλων, διέθεσαν τις δυνάμεις τους, σε προσωπικό τεχνικό και επιστημονικό, κονδύλια, μελέτες και τεχνογνωσία, κατάφεραν να υπερκεράσουν καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονταν σε ένα έργο πρωτόγνωρης κλίμακας και παραδίδουν αυτές τις ημέρες και επισήμως τη «βάση», κυριολεκτικά και ουσιαστικά, για να συνεχιστεί το έργο αναστήλωσης από τον ανάδοχο πλέον.

Υπερθεμελίωση

Οι εργασίες που έγιναν από τον πρώτο χρόνο αφορούσαν την ενίσχυση των εδαφών και την υποθεμελίωση σε ανατολικό και δυτικό βάθρο, την άρση μέσα από το ποτάμι των τμημάτων του γεφυριού που είχαν πέσει και όλες συνολικά τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν μέσα και κάτω από τον Αραχθο.

Η επόμενη κίνηση είναι πια να σηκωθεί ψηλά το γεφύρι, έργο πρωτοφανές για τέτοια μεγέθη.

Τον Απρίλιο το υπουργείο Υποδομών προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου», με αρχικό προϋπολογισμό 4.750.000 ευρώ, ενώ η ανάδειξη του αναδόχου έγινε τον Μάιο, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η αναγκαία διαδικασία (Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.) που θα δώσει την ευκαιρία στον ανάδοχο να εγκαταστήσει το εργοτάξιο μέσα στη φετινή θερινή περίοδο.

Τη σημασία της εργασίας όλων των φορέων ανέδειξαν την Πέμπτη στα Ιωάννινα ο περιφερειάρχης Ηπείρου και η υπουργός Πολιτισμού, στο πλαίσιο συνεδρίασης φορέων για ένα άλλο μεγάλο έργο πολιτισμού στην Ηπειρο που είναι η Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα.

«Από σήμερα είμαστε περήφανοι και σίγουροι ότι θα γίνει το γεφύρι της Πλάκας. Γιατί τελειώσαμε ό,τι αφορούσε τους ευαίσθητους χώρους που ήταν μέσα στο νερό. Εχουμε δουλέψει όλοι μαζί, ήταν μια συνεργασία που δείχνει ότι όταν συνεργαζόμαστε βγάζουμε αποτέλεσμα», σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης.

Ενώ η Λ. Κονιόρδου τόνισε: «Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, από τη δική μας πλευρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα έχουμε προχωρήσει και με το υπουργείο Υποδομών και έχουμε καταλήξει στον ανάδοχο. Η υπόθεση είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκεί και να συνεχίσει ο ανάδοχος το έργο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και όπως είπε ο περιφερειάρχης, δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν δεν είχαμε συνεργαστεί όλοι μαζί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Πραγματικά δώσαμε ένα δείγμα ήθους, καλή διάθεσης, ετοιμότητας και κοινού ενδιαφέροντος από τρία υπουργεία, τέσσερις φορείς – την Περιφέρεια, τον Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Πολυτεχνείο- για να φτάσουμε σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Προληπτικά έργα

Εχει ενδιαφέρον ότι αυτή η εμπειρία λειτουργεί και ως βάση για παρεμβάσεις και σε άλλα πέτρινα γεφύρια που χρειάζονται προστασία: «Μετά από αυτή την εμπειρία, επόμενη προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε μια μελέτη για την κατάσταση που βρίσκονται τα γεφύρια, ειδικά αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τον όγκο του νερού που τα απειλεί, έτσι ώστε να τα προλάβουμε με προληπτικές εργασίες. Το Γεφύρι της Πλάκας ήταν για εμάς ένα πολύ σημαντικό έργο που θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε και τα άλλα γεφύρια στη χώρα», πρόσθεσε η κ. Κονιόρδου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «επιστροφή» της Δωδώνης
Χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν τις τραγωδίες που ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, την ώρα που εξελίσσεται ένα πρωτοποριακό έργο αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.
Η «επιστροφή» της Δωδώνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον
Μπορεί ένα πέτρινο γεφύρι να γεφυρώσει σήμερα τις αγωνίες και τις ανάγκες του τόπου για ένα καλύτερο μέλλον; Το Γεφύρι της Πλάκας έπεσε τον Φεβρουάριο του 2015 και έκτοτε το στοίχημα της αναστήλωσής του έγινε...
Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η φύση πήρε πίσω το Θεογέφυρο της Ζίτσας
Το Θεογέφυρο της Ζίτσας δεν υπάρχει πια, κατέρρευσε το πρωί της Πέμπτης. Ενα σπάνιο φυσικό μνημείο που εντυπωσίαζε χιλιάδες ανθρώπους που το επισκέπτονταν κάθε χρόνο χάθηκε στα νερά του ποταμού, πιθανόν λόγω...
Η φύση πήρε πίσω το Θεογέφυρο της Ζίτσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας
​Η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, η οποία ήδη ολοκληρώνει όλα τα απαραίτητα θεσμικά βήματα. Η επίσκεψη στον χώρο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου δεν έστειλε...
Στην τελική ευθεία η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύ νερό, περισσότερα τα μεγάλα προβλήματα
​Βαρύ ήταν για ακόμα μία φορά για τα Ιωάννινα το τίμημα της κακοκαιρίας που έπληξε με έντονες βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη το πρωί ώς και χτες το απόγευμα πολλές περιοχές του νομού. Το χαρακτηριστικό...
Πολύ νερό, περισσότερα τα μεγάλα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χόρεψαν» για ώρες τα Γιάννενα
Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου έκαναν τους Γιαννιώτες να βγουν στις πλατείες και να κοιμηθούν στα αυτοκίνητα. Πολύ μικρές οι ζημιές, κυρίως...
Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χόρεψαν» για ώρες τα Γιάννενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας