• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.0°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.7°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  84%

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης σε παλαιότερη παρουσία του σε επιτροπή της Βουλής

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βραχνάς» τράπεζες, εισπρακτικές και κινητή τηλεφωνία

 • A-
 • A+

Οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και η ταλαιπωρία που υφίστανται εκατοντάδες δανειολήπτες από τις τραπεζικές πρακτικές και τις εισπρακτικές εταιρείες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκτενούς συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή Εμπορίου και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Καταναλωτή.

Για το έργο του ως Συνήγορου του Καναταλωτή ο Λευτέρης Ζαγορίτης απέσπασε επαινετικά σχόλια από την πλειοψηφία των βουλευτών των δύο επιτροπών.

Στα θετικά στοιχεία της έκθεσης για τα 2017 είναι το γεγονός πως πλέον το 82% των υποθέσεων που φτάνουν στον Συνήγορο επιλύεται εντός τριμήνου μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών, ενώ με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής απαλλάσσεται από το βάρος μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη και εξοικονομείται χρόνος ως προς τον ήδη μεγάλο δικαστικό φόρτο.

Χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν στην ανεξάρτητη αρχή επιδιώκοντας λύση.

Το 2017 στον Συνήγορο έφτασαν 9.757 υποθέσεις και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 θα ξεπεράσουν τις 11.000.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η αύξηση των υποθέσεων ξεπερνάει το 123% σε σχέση με το 2013, το 58% των αναφορών έρχονται με mail ενώ το 65% των καταγγελιών προέρχεται από την Αττική.

Η αυτορρύθμιση

Σημαντικό είναι εξάλλου ότι στη διαμεσολάβηση μετέχει πλέον το 94% των προμηθευτών, αν και η συμμετοχή τους δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτοί που κυρίως δεν προσέρχονται είναι καταστήματα που έχουν κλείσει ή εκείνοι που καταγγέλλονται για διαδικτυακές απάτες.

Ανησυχητική είναι ωστόσο η εικόνα ως προς την έξαρση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ιδίως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στους τομείς της ενέργειας και της ύδρευσης αλλά και στον τομέα της υγείας, μια κατάσταση που θίγει τα δικαιώματα μεγάλου αριθμού καταναλωτών.

Οπως επισημάνθηκε και από αρκετούς βουλευτές, τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης (αύξηση αναφορών σε ποσοστό 28,2% σε σχέση με το 2016) καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα περί αυτορρύθμισης της αγοράς.

Ολα αυτά σε μια περίοδο που, όπως έγινε γνωστό, το 44% των στεγαστικών, το 57% των καταναλωτικών και το 49,5% των επιχειρηματικών δανείων δεν εξυπηρετούνται.

«Χθες παρέλαβα απόφαση Ειρηνοδικείου, όπου κάποιος είχε διένεξη με την ΕΥΔΑΠ γιατί είχε διαρροή και δικαιώθηκε από το δικαστήριο, διότι δεν αποδεχόταν η ΕΥΔΑΠ ότι, όταν μέχρι τότε πλήρωνε κάθε τρίμηνο 80 έως 120 ευρώ, ξαφνικά ο λογαριασμός του έγινε 3.500 €. Η ΕΥΔΑΠ χρέωσε νερό το οποίο έπεφτε μέσα στο έδαφος και χρέωνε και δικαιώματα αποχέτευσης. Δεν γίνεται να χρεώνει νερό το οποίο πέφτει μέσα στο έδαφος και χάνεται με το 80% που είναι για τα τέλη της αποχέτευσης» ανέφερε ενδεικτικά ο Λ. Ζαγορίτης για τα προβλήματα με την ύδρευση.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος έθιξε το θέμα των κυμαινόμενων επιτοκίων σε τραπεζικά δάνεια, μέρος των οποίων περνούν από τράπεζα σε τράπεζα.

«Οπου τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα, όταν ανέρχονται τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονται και τα επιτόκια των συγκεκριμένων δανείων, όταν όμως κατέρχονται, τουλάχιστον, σε κάποιες περιπτώσεις μένουν σταθερά και αυτό, βεβαίως, δημιουργεί την εικόνα μιας λεόντειας σύμβασης σε βάρος των καταναλωτών» επισήμανε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης.

«Οι τράπεζες αυθαιρετούσαν στο συγκεκριμένο ζήτημα και βεβαίως σε οποιοδήποτε δικαστήριο και να πας θα σε δικαιώσει, αλλά το δικαστήριο θέλει χρόνια» απάντησε ο Λ. Ζαγορίτης, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα για το οποίο ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει υποβάλει ερώτημα προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σημαντικό είναι και το ζήτημα με τα στεγαστικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, καθώς 70.000 οικογένειες έχουν επιβαρυνθεί κατά 60% του στεγαστικού τους δανείου λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία, χωρίς να μπορούν να το εξυπηρετήσουν.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν είχαν ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους από τις επιπτώσεις της διακύμανσης, καθώς παραβιαζόταν συστηματικά από τις τράπεζες η υποχρέωση της προσυμβατικής ενημέρωσης.

Ο Θοδωρής Δρίτσας πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν τραπεζικές εγγυήσεις για την προστασία εκείνων των δανειοληπτών που έχουν υποθήκη πρώτης κατοικίας, παρότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία, και ρώτησε αν μπορεί ο Συνηγόρος του Καταναλωτή να βεβαιώσει «αν οι τράπεζες τηρούν τη νομοθεσία αναφορικά με δανειολήπτες που κινδυνεύει ο εκπλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους».

Επιθετικές πολιτικές

Προβληματισμός εκφράστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή ως προς τη μεταφορά του χρέους των δανείων από τους πρωτοφειλέτες στους εγγυητές, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία προστασία.

«Οι τελευταίοι ιδιαίτερα, με το άρθρο 12 του νόμου Κατσέλη, εξαιρούνται της προστασίας και πάλι σε πρόσφατο νόμο προ δεκαπέντε ημερών περίπου που εισηγήθηκε η κυβέρνηση αναφέρεται ότι «αν δεν ικανοποιεί πρωτοφειλέτης έχουμε ευθεία στροφή κατά του εγγυητή»» υπογράμμισε η Αρχή.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή είπε πως 3 διαφορετικές ιδιωτικές εταιρείες και μία τηλεπικοινωνιών, οι οποίες όλες παραβίαζαν τους κανονισμούς με τα πενταψήφια νούμερα (στα smartphones μέσω της αφής ενεργοποιούνταν κάποιες χρεώσεις), αναγκάστηκαν και να συμμορφωθούν και να αποζημιώσουν όλους τους ανθρώπους από τους οποίους είχαν εισπράξει χρήματα. Στις τηλεπικοινωνίες, όπως έγινε γνωστό, λύνεται το 95% των ζητημάτων παρότι υπάρχει αύξηση των υποθέσεων κατά 60% μέσα σε ένα χρόνο.

Επιπλέον έχουν απαγορευτεί οι επιθετικές πολιτικές τύπου «φύγε από την άλλη εταιρεία, δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα», που οδηγούν συχνά στο να βρίσκεται ο πελάτης χρεωμένος και από τη μια εταιρεία και από την άλλη.

Εξάλλου την τροποποίηση του νόμου 3758/2009, ώστε «να μην μπορεί κάθε μέρα να σε καλεί στο τηλέφωνο μια εισπρακτική εταιρεία, η οποία οφείλει να ενημερώνει μόνο αυτόν που έχει το χρέος και όχι οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας ή του σπιτιού, όπως γίνεται τώρα» ζήτησε ο Συνήγορος, ο οποίος χαρακτήρισε «μάστιγα» τις συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ επισήμανε ως πολύ θετική την τροποποίηση του νόμου 2251 με τη μεταφορά των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στις επιτροπές φιλικού διακανονισμού, οι οποίες λειτουργούν αποκεντρωμένα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση-σταθμός για μικροοφειλέτες
Με ακόμα μια απόφαση-σταθμό για την ελληνική νομολογία, η οποία στέλνει μήνυμα ελπίδας σε χιλιάδες μικροοφειλέτες, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης όχι απλώς έκανε δεκτή την αίτηση ενός φτωχού ζευγαριού να...
Απόφαση-σταθμός για μικροοφειλέτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πολυκατοικίες τουρτουρίζουν
Ενα στα τέσσερα διαμερίσματα έχει να ανάψει καλοριφέρ από το 2010, ένα στα οκτώ βρίσκεται σε κτίριο χωρίς θέρμανση, ενώ μία στις είκοσι οικογένειες δεν ζεσταίνεται ούτε με πρόχειρα μέσα. Τα... παγωμένα...
Οι πολυκατοικίες τουρτουρίζουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιοδεία... γνωριμίας με τα θύματα της κρίσης
Ο Συνήγορος του Πολίτη βγαίνει από τα γραφεία του και συναντά τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Σε μια εξωστρεφή κίνηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αττική, κλιμάκια της ανεξάρτητης αρχής θα...
Περιοδεία... γνωριμίας με τα θύματα της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προμήθειες 22 εκατ. στο παρά 5΄
«Ράλι» διαγωνισμών, που περιλαμβάνει προμήθειες συνολικού ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην ΕΥΔΑΠ. Οι περισσότερες προκηρύξεις έγιναν στις 23 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία...
Προμήθειες 22 εκατ. στο παρά 5΄
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προειδοποίηση από τα ΕΛΤΑ για απάτη με e-mail και SMS
Με αφορμή τη διακίνηση μηνυμάτων σε αδιευκρίνιστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν ότι δεν αποστέλλουν e-mail ή sms στους πελάτες τους, μέσω των οποίων ζητούν στοιχεία...
Προειδοποίηση από τα ΕΛΤΑ για απάτη με e-mail και SMS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το θράσος Σαχίνη τρέχει σαν νεράκι
Αναστάτωση από τις απαιτήσεις Σαχίνη, που ζητά μπόνους 15% συν δύο μισθούς επί ετήσιων αποδοχών ύψους 128.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία στερεύει από ρευστό λόγω της μη αποστολής λογαριασμών και απειλείται με...
Το θράσος Σαχίνη τρέχει σαν νεράκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας