• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.9°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 8.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  1 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.1°C / 7.6°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 5.2°C
  5 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.9°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.5°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 9.4°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.5°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.3°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  46%

Από πάνω αριστερά: Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Αβαρλής, Μόνικα Αϊβάζογλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχύς εν τη ενώσει...κατά του Μπουτάρη

 • A-
 • A+

Eίναι έξι και εκκινούν από διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Βάλλουν με σφοδρότητα εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά δεν ξέρουν τι θα γίνει με την παράταξή του αν ο δήμαρχος αποφασίσει να μην κατεβεί τελικά στις εκλογές, όπως λένε.

Σήμερα είναι όντως η μόνη αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά διαφωνούν και μεταξύ τους σε σειρά κορυφαίων θεμάτων. Είναι έξι και τους λείπει η συγκολλητική ουσία.

Εδωσαν χθες την πρώτη κοινή συνέντευξή τους και στο ερώτημα αν θα συγκροτήσουν παράταξη που θα κατέλθει στις δημοτικές εκλογές, απάντηση είναι ο εμφανής και ανυπόκριτος προβληματισμός τους.

Οπότε, η συνέντευξη έμοιαζε κάπως με δημόσιο διαλογισμό.

Αντίστροφη μέτρηση

Είναι έξι και γνωρίζουν ότι αφενός πρέπει να γίνουν περισσότεροι, αφετέρου θα πρέπει όλοι να κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις -σε θέσεις αρχών-, αφού αυτές είναι που ενώνουν.

Κι αν σίγουρα κάτι πρέπει να τους πιστωθεί, είναι ότι αποφεύγουν τις πρόχειρες ανακοινώσεις εντυπώσεων. Είναι έξι και σε τέσσερις μήνες από σήμερα θα φανεί αν θα έχουν φτάσει στο… μαγικό εφτά.

Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Αβραμόπουλο (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και Κωνσταντίνο Ζέρβα (Ν.Δ.) -ανεξάρτητους σήμερα, αλλά προερχόμενους από την «Πρωτοβουλία»-, Ανδρέα Κουράκη (από τον παλιό Συνασπισμό της Αριστεράς) και Γιώργο Αρβανίτη (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) -οι οποίοι παραμένουν στην «Πρωτοβουλία»-, Γιώργο Αβαρλή -πρώην ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει (;) στην «Ανοιχτή Πόλη», αλλά δεν στηρίζει με τίποτα Μπουτάρη- και Μόνικα Αϊβάζογλου από τον χώρο των Οικολόγων.

Η πολιτική καταγωγή του καθενός δεν αφήνει, σε πρώτη σκέψη, περιθώρια για το μέλλον. Ωστόσο έχουμε δει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό συνεργασίες περισσότερο ακραίες, ενώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει υπάρξει το πετυχημένο -έστω για τα πρώτα τέσσερα χρόνια- πείραμα της «Πρωτοβουλίας».

Και εδώ τίθεται το πρώτο βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει μόνοι τους να απαντήσουν: αν ο Γιάννης Μπουτάρης μαζί με Αβραμόπουλο και Κουράκη κέρδισαν πριν από οχτώ χρόνια με σύνθημα «να φύγει επιτέλους ο Παπαγεωργόπουλος και η παράταξή του», σήμερα μπορεί να οικοδομηθεί ένα άλλο σύνθημα με «θύμα» τον κ. Μπουτάρη;

Και σε ποια βάση θα τεθεί από εκπροσώπους του δημοκρατικού τόξου, όταν το έχει ήδη καπαρωμένο η Ακροδεξιά;

Ο αντιπολιτευτικός λόγος των έξι όπως διατυπώθηκε χθες ήταν περίληψη των θεμάτων που έχουν αναδείξει κατά μόνας ή και συλλογικά στο δημοτικό συμβούλιο και συμπυκνώνονται στα κάτωθι:

«Ο Μπουτάρης είναι ένας πολύ κακός δήμαρχος και "σκότωσε" την παράταξή του.  Ο τομέας της καθαριότητας είναι ο μεγάλος ασθενής εξαιτίας της αδιαφορίας της διοίκησης και των σκανδαλωδών διαγωνισμών. Η διοίκηση περιφρονεί τα στελέχη του δήμου και αντιμετωπίζει με υπεροψία τους εργαζόμενους στον νέο σχεδιασμό των υπηρεσιών του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Η εφαρμογή του συστήματος στάθμευσης δεν είναι αποτυχημένη, αλλά εξαιτίας του ο δήμος μπορεί να χάσει μισό εκατομμύριο. Το δάνειο που πήρε ο δήμος (20 εκατομμύρια) υποθηκεύει την πόλη για να χρησιμοποιηθεί για… ασφαλτοστοστρώσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο και δεν προλαβαίνει πια η διοίκηση να ξεκινήσει έστω κάποιο, διότι υπάρχουν οι προβλέψεις του εκλογικού νόμου».

Με ιδιαίτερο νόημα ήταν κυρίως η ανοιχτή κλήση τους σε άλλους δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» να συνταχθούν τώρα μαζί τους, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να γίνει ανοιχτά τώρα, αλλά την… κατάλληλη στιγμή.

Δύσκολη... παντρειά

Ομως, ως γνωστόν, η σύνθεση είναι δυσκολότερη και πώς μπορούν να συνταιριάξουν οι διαφορετικές απόψεις του Κουράκη με τον Ζέρβα για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου;

Πώς θα συμπορευτεί η καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών από Κουράκη και Ζέρβα με την υπεράσπισή της από τον Αβαρλή και την Αϊβάζογλου; Τι έγιναν οι παλιές εκείνες κόντρες Αβραμόπουλου – Ζέρβα;

Σε τι ακριβώς ομονοούν όταν αναφέρονται στον ΟΑΣΘ και ποιον ΟΑΣΘ εννοεί έκαστος και εκάστη;

Μπορεί τελικά να φαίνεται παράξενο, αλλά η απάντηση στο ερώτημα αν θα φτιάξουν νέα παράταξη ήταν τα… επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν οι έξι θα συγκροτήσουν ή όχι νέα παράταξη. Μπορεί αυτό ακριβώς να επιθυμούσαν να καταλάβουν χθες οι έξι: την ένταση της απαίτησης.

Το μυστικό ίσως κρύβεται στη δήλωση του κ. Κουράκη «προσπαθούμε να κατασκευάσουμε συνεννοήσεις, αφήσαμε τις ταυτότητές μας για να συνεργαστούμε, οι παρατάξεις από τις οποίες προερχόμαστε είναι όμορες κι αυτό είναι καλή βάση».

Μόνο που μέσα σε εννέα μήνες θα πρέπει να γίνει ο «γάμος», να υπάρξει «μωρό» και να μεγαλώσει τόσο που να κάνει πρωταθλητισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έβγαλε τζίνι από το μπουκάλι
Η τελευταία πολιτική αποστολή που έχει αναλάβει ο Γιάννης Μπουτάρης είναι να βγάλει το τζίνι από το μπουκάλι. Να σώσει, δηλαδή, την παράταξή του από τη διάλυση, βρίσκοντας νέο ηγέτη. Και τα δύο, ωστόσο,...
Δεν έβγαλε τζίνι από το μπουκάλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
Η οικειοθελής αποχώρηση του Χασδάι Καπόν, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης και φίλου του Γιάννη Μπουτάρη, κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει υπόγεια διάθεση αμφισβήτησης της διοίκησης της...
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάρτε θέση για το νερό»
Δημόσιες και καθαρές απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους σχετικά με τις θέσεις τους για το μέλλον της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ζητά η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη...
«Πάρτε θέση για το νερό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλος με τη λίστα μου!
Χολερικά σχόλια και δημόσιοι διαγκωνισμοί αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη δεξιά πτέρυγα. Η Ν.Δ. αποφάσισε ότι θα στηρίξει για τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Ο μέχρι...
Αλλος με τη λίστα μου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντάρτικο» στην Καλαμαριά φέρνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά
Μόνο ανώδυνα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά. Στην Καλαμαριά, όχι μόνο φούντωσε «αντάρτικο», αλλά η φημολογία περί συνεργασίας με τον σημερινό δήμαρχο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ,...
«Αντάρτικο» στην Καλαμαριά φέρνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας