• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.5°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%

Η πιλοτική καταγραφή πραγματοποιήθηκε στον δρόμο και σε δομές στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Νέας Ιωνίας, Ιωαννιτών και Τρικκαίων, όπου καταγράφηκαν συνολικά 1.645 άστεγοι

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος

 • A-
 • A+

Ολοκληρώθηκε η οργανωμένη καταγραφή των αστέγων, με παράλληλη έρευνα πεδίου, σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας, δίνοντας μια πρώτη εικόνα του πολύμορφου και πολυπαραγοντικού ζητήματος της αστεγίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο την ανάγκη για εκπόνηση ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τους αστέγους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει η στρατηγική αυτή να έχει αποτελέσματα θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί το φαινόμενο με επιστημονικό και έγκυρο τρόπο, εξ ου και το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο διεξήγαγαν την εν λόγω έρευνα, καταγράφοντας ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του άστεγου πληθυσμού.

EUROKISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό βήμα τη δυνατότητα ένταξης των αστέγων στο ΚΕΑ, το οποίο παρέχεται χωρίς την ανάγκη μόνιμης κατοικίας/διεύθυνσης για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου

Η κ. Φωτίου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μεταξύ των βασικών στόχων είναι η δημιουργία ενός μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης της αστεγίας αλλά και ενός διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική για τους αστέγους, με απώτερο σκοπό την επανένταξή τους στην κοινωνία και την εργασία.

Τα αποτελέσματα της απογραφής παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής Κοινωνικής Διοίκησης & Αξιολόγησης Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο, Κώστας Δημουλάς.

Το έργο πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Νέας Ιωνίας, Ιωαννιτών και Τρικκαίων όπου καταγράφηκαν συνολικά 1.645 άστεγοι στον δρόμο αλλά και σε δομές.

Ο κ. Δημουλάς ανέλυσε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα οποία προκύπτει ότι η πλειονότητα των αστέγων είναι άντρες, κάτω των 44 ετών, ελληνικής ιθαγένειας.

Οι 369 καταγραφείς που «σάρωσαν» πολλά χιλιόμετρα δρόμων και πάρκων, ενώ δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας, εργάστηκαν με ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντούσαν οι άστεγοι.

Στο ερώτημα πού θα μείνουν το βράδυ, η συντριπτική πλειονότητα απάντησε «στο ύπαιθρο».

Στο αν είναι η πρώτη φορά που μένουν στον δρόμο οι απαντήσεις χωρίζονται σχεδόν στη μέση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από τους αστέγους δήλωσε ότι πριν βγουν στον δρόμο διέμεναν σε δικό τους σπίτι ή σε σπίτι που νοίκιαζαν και ακολουθούν αυτοί που διέμεναν σε σπίτια συγγενών, φίλων και γνωστών.

Στον λόγο που τους οδήγησε στην αστεγία κυριαρχούν οι απαντήσεις που σχετίζονται με οικονομικά προβλήματα και ανεργία και εν συνεχεία έρχονται οικογενειακοί λόγοι και έξωση.

Ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν

Στο ερώτημα ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν, κυριαρχούν τα συσσίτια και τα Κέντρα Ημέρας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι δεν κάνουν χρήση καμίας κοινωνικής υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των αστέγων που εξυπηρετούνται από δομές, φαίνεται να είναι καλή, σε αντίθεση με αυτούς που ζουν στον δρόμο, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα υγείας -και ψυχικής- τα οποία σχετίζονται κυρίως με τη χρήση ναρκωτικών.

Τέλος, στο ερώτημα σχετικά με το εισόδημα, οι περισσότεροι λαμβάνουν επιδόματα, με το 20,2% αυτών να απολαμβάνει την οικονομική ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της καταγραφής των αστέγων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε επιπλέον και στις δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται για τους αστέγους.

Συγκεκριμένα μίλησε για τη δημιουργία νέων -αλλά και τη βελτίωση των υφιστάμενων- δομών καθώς και για το Λεωφορείο των Αστέγων, που κινείται στους δρόμους της κεντρικής Αθήνας και του Πειραιά και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνιολογική και ψυχολογική υποστήριξη αλλά και υπηρεσίες υγιεινής.

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό βήμα τη δυνατότητα ένταξης των αστέγων στο ΚΕΑ, το οποίο παρέχεται χωρίς την ανάγκη μόνιμης κατοικίας/διεύθυνσης για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης.

»Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και τους φορείς να προσεγγίσουν αυτόν τον πληθυσμό και να τον υποστηρίξουν για τη μακροπρόθεσμη ένταξή του», δήλωσε η κ. Φωτίου, τονίζοντας ότι σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 4.871 άστεγοι ωφελούμενοι.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», που τρέχει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και στο επίδομα στέγασης και ενοικίου, πολιτικές που λειτουργούν κυρίως στην πρόληψη του προβλήματος της ανεργίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινωνική αλληλεγγύη με τρία προγράμματα
Από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει η εφαρμογή τριών προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες, τους αστέγους αλλά και τους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό...
Κοινωνική αλληλεγγύη με τρία προγράμματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Εξακολουθεί να σέρνεται η υπόθεση του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ», που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστός αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη του Κερατσινίου. Παρά την κρατική...
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση από την Κοινωνική Πολυκατοικία
Η σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με το Ιδρυμα Χατζηκώνστα έληξε, οπότε κλείνει η δομή φιλοξενίας αστέγων στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 36 στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα οι περίπου τριάντα ένοικοι, κυρίως γυναίκες...
Εξωση από την Κοινωνική Πολυκατοικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά ούτε μία εβδομάδα διακοπών σε κάποιο...
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ActionAid βάζει στο «Επίκεντρο» τον Κολωνό
Η είδηση θα μπορούσε να είναι πως μια ανθρωπιστική οργάνωση με 45χρονη εμπειρία στην καταπολέμηση της φτώχειας αναλαμβάνει δράση στην Ελλάδα, δημιουργώντας το «Επίκεντρο» –έναν πολυχώρο δράσης, σε μια περιοχή...
Η ActionAid βάζει στο «Επίκεντρο» τον Κολωνό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισόδημα Αλληλεγγύης με ρήτρα πλεονάσματος
«Eίχαμε πολλές προσδοκίες πέρσι ότι θα καταφέρναμε να μη φέρουμε ένα τρίτο Μνημόνιο. Αποτύχαμε και ο ελληνικός λαός μάς έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία. Τώρα λοιπόν είναι η δεύτερη ευκαιρία!», δήλωσε χθες «Στο...
Εισόδημα Αλληλεγγύης με ρήτρα πλεονάσματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας