Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για 99 χρόνια στα χέρια του Δήμου Πατρέων το παραλιακό μέτωπο της πόλης

Για 99 χρόνια στα χέρια του Δήμου Πατρέων το παραλιακό μέτωπο της πόλης

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Ενα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πάτρας ικανοποιήθηκε, καθώς ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία αποδίδονται για 99 χρόνια στον Δήμο Πατρέων η χρήση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου.

Για το θέμα είχε δεσμευτεί από το 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον Αύγουστο του 2016 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας το είχε ανακοινώσει επίσημα, ενημερώνοντας με λεπτομέρειες τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή της πόλης για όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθούνταν για την οριστική παραχώρηση.

Με την τροπολογία 1663/134 που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και ψηφίστηκε την Τρίτη το βράδυ, αποδίδεται από το ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Πατρέων για 99 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Πάτρας, η οποία στο μεταξύ είχε αποχαρακτηριστεί, ενώ δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης κτιρίων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, τα οποία είχαν κατασκευαστεί μέχρι τις 28/7/2011 μη νομίμως από φορείς του Δημοσίου.

Για τη νομιμοποίηση των κτιρίων προβλέπεται η υποβολή αίτησης εντός πέντε ετών από την παραχώρηση της αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης λιμένα προς τον δήμο.

Από την παραχώρηση εξαιρούνται κτίρια, έργα και εγκαταστάσεις για όσο χρόνο εξυπηρετούν ανάγκες δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών. Μετά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών περιέρχονται και αυτά αυτοδικαίως στη χρήση του δήμου.

Ειδικά οι υπηρεσίες του Τελωνείου υποχρεούνται να μετεγκατασταθούν και να αποδοθεί το κτίριο του Τελωνείου στη χρήση του δήμου μέσα σε 6 μήνες από την εξεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου.

«Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων του πατραϊκού λαού, καθώς και της αγωνιστικής διεκδίκησης στην οποία είχε σημαντική συμβολή η δημοτική αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και οργάνωση κινητοποιήσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου. «Δεσμευόμαστε ότι μαζί με τον πατραϊκό λαό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών των δημοτών μας», σημειώνεται.

Την εξέλιξη χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας λέγοντας ότι «επιτέλους οι μακροχρόνιοι αγώνες της πόλης δικαιώνονται και η Πάτρα θα έχει το δικό της θαλάσσιο μέτωπο όπως και τόσες άλλες πόλεις».

Προσθέτει ότι «η πόλη πέρασε από 40 κύματα και η κατάκτηση αυτή είναι ώριμος καρπός των αγώνων της», σχολιάζοντας πως «όλοι θυμόμαστε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Πάγκαλου-Βενιζέλου και τις προτάσεις Βαρβιτσιώτη για απόδοση 250 μέτρων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φέρνουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού»
Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση ενός τμήματος του θαλάσσιου μετώπου στο δήμο Πατρέων, εκτίμησε ο δήμαρχος...
«Φέρνουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το γιοφύρι της... Πάτρας
Νέα παράταση παίρνει για ακόμα μια φορά το μείζον ζήτημα για τους πολίτες της Πάτρας σχετικά με την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της...
Το γιοφύρι της... Πάτρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάρρευση στέγης και ευθυνών
Ενα κτίριο στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, που έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί εδώ και χρόνια, καθώς είχε κριθεί «ετοιμόρροπο», κατέρρευσε την Παρασκευή,...
Κατάρρευση στέγης και ευθυνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «ναυμαχία» της Ραφήνας
Η «ναυμαχία» της Ραφήνας, όπως αποκαλείται τελευταία στη ναυτιλιακή αγορά η διαμάχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τα μερίδια των δρομολογίων στις...
Η «ναυμαχία» της Ραφήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια»
«Oλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ». Με αυτό το –τουλάχιστον– αμφιλεγόμενης αισθητικής σλόγκαν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί 52 δήμους να οργανώσουν...
«Τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια»