• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 24.4°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  95%

Επιπλέον πίεση στην Ευρώπη για το «ξεπάγωμα» των επαναπροωθήσεων προσφύγων στις χώρες υποδοχής επιδιώκει ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δημοσιοποίησε το σχέδιό του για το προσφυγικό, αν και αυτό δεν έχει κυβερνητική έγκριση!

AP PHOTO / CHRISTOF STACHE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!

 • A-
 • A+

Το σχέδιό του για το προσφυγικό, που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε επίσημη συνέντευξη, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει κυβερνητική έγκριση.

Το κείμενο έκτασης 23 σελίδων υπό τον γενικό τίτλο «Γενικό σχέδιο για τη διαχείριση, τον έλεγχο και τον περιορισμό της Μετανάστευσης» περιλαμβάνει 63 άρθρα, όσα και το αρχικό που επρόκειτο να παρουσιαστεί πριν από έναν μήνα.

Εχει ορισμένες αλλαγές με την ενσωμάτωση των αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου που έγινε στις 28 και 29 Ιουνίου, αλλά δεν έχει τα σημεία στα οποία συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο.

Ετσι στο άρθρο 22 γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 28ης Ιουνίου, αλλά στο άρθρο 21 που αναφέρεται στις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες δεν έχουν απαλειφθεί οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Απαίτηση για συνεπή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και εντατικοποίηση των συνομιλιών, με στόχο την αύξηση του αριθμού επαναπροωθήσεων στα αρμόδια κράτη-μέλη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν εθνικά μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις επαναπροωθήσεις, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ειδικά στην περίπτωση παράνομης εισόδου στη Γερμανία».

Με αυτή τη διατύπωση είχε διαφωνήσει η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ την απάλειψή της είχαν θέσει ως όρο και οι Σοσιαλδημοκράτες.

«Το σχέδιο αυτό είναι του υπουργείου και όχι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, δεν είναι καν κοινό σχέδιο των δύο κομμάτων της Ενωσης CDU/CSU. Παρά ταύτα το επανέφερε στο τραπέζι ως μοχλό πίεσης για τη σύναψη των διμερών συμφωνιών που επιδιώκει το Βερολίνο, κατά κύριο λόγο με την Ελλάδα και την Ιταλία, δηλώνοντας μάλιστα ότι «οι διαπραγματεύσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες».

Ωστόσο, τον εξέπληξε ευχάριστα, όπως υποστήριξε, η θετική ανταπόκριση που είχε η γερμανική πρόσκληση και πρόσθεσε πως «το ζητούμενο είναι τώρα να βρεθούν ισορροπημένοι συμβιβασμοί και προς το συμφέρον αμφότερων των χωρών που θα συμφωνήσουν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στο σχέδιό του δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών μέτρων «και εμείς προτιμούμε τις ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά όσο περιορίζονται τόσο περισσότερο θα πρέπει να ενισχύονται τα εθνικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι επιδιώκει

Στις διμερείς συμφωνίες ο Ζεεχόφερ επιδιώκει ουσιαστικά να επαναφέρει σε πλήρη ισχύ τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είχε παγώσει ως προς το θέμα των επαναπροωθήσεων λόγω της μεγάλη πίεσης που δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Ιταλία.

Στο άρθρο 23 του σχεδίου του προβλέπει τη δημιουργία hotspots σε περίπτωση ανάγκης και σε άλλες περιοχές εκτός Ε.Ε., κάτι όμως που δεν έχει βρει έως τώρα καμία ανταπόκριση στη Β. Αφρική και στα Δ. Βαλκάνια, ενώ τα άρθρα 24 και 25 αναφέρονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Ορίζεται λοιπόν ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης στα νησιά του Αιγαίου και να περιοριστούν οι μεταφορές αιτούντων στην ηπειρωτική χώρα.

Συνακόλουθα ορίζεται ότι θα πρέπει να επαναπροωθούνται από τα νησιά στην Τουρκία οι άνθρωποι των οποίων τα αιτήματα απορρίπτονται και να δέχεται η Ε.Ε. ισάριθμους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Ζήτημα προκύπτει όμως και με τον εσωτερικό σχεδιασμό του Ζεεχόφερ, καθώς επιμένει στους συνοριακούς ελέγχους (και στην ονομασία των «κέντρων-τράνζιτ» και όχι «μεταφοράς»), όπως και στη δημιουργία άλλων κλειστών κέντρων για παραμονή πέραν των 48 ωρών -τα «κέντρα-άγκυρες» όπως έχουν ονομαστεί- στο άρθρο 32.

Από τα κέντρα-τράνζιτ και τα κέντρα-άγκυρες θα γίνονται οι επαναπροωθήσεις. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν απορρίψει και τις δύο ιδέες του Ζεεχόφερ.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του SPD, Ρ. Στέγκνερ, τόνισε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός δεν είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης η Αριστερά και οι Πράσινοι κάλεσαν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Πώς βλέπει η Ελλάδα το σχέδιο Ζεεχόφερ

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία που φέρει τις υπογραφές του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προβλέπει ότι η δυνατότητα επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα ισχύει για όσους πρόσφυγες και μετανάστες καταγραφούν στο σύστημα Eurodac στην Ελλάδα από την 1η Αυγούστου και όχι αναδρομικά.

Οπως επισημαίνουν, οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε ότι απλώς ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς.

Αλλά τότε δεν θα είχαν νόημα οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε για να υπάρξει προσωρινή διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο μέχρι να δοθεί στερεότερη λύση με τη γενναία αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ελληνικού τεχνικού κλιμακίου και του γερμανικού, που έφτασε ήδη στην Ελλάδα, με ορίζοντα της διαπραγμάτευσης το τέλος Ιουλίου.

Ως προς το σχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο ωστόσο δεν έχει την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης ούτε και αποτελεί κοινό σχέδιο των δύο κομμάτων της Ενωσης CDU/CSU, οι ελληνικές πηγές σημειώνουν ότι δεν θέτει ζήτημα αναδρομικής ισχύος ούτε περιλαμβάνει κάποιο χρονικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πηγών του ελληνικού υπουργείου, η κίνηση Ζεεχόφερ ενδέχεται να αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προκειμένου να επιτύχει άλλου είδους ανταλλάγματα από τα συμβαλλόμενα μέρη, είτε οφείλεται σε άλλους λόγους που σχετίζονται με τις ισορροπίες στον γερμανικό κυβερνητικό σχηματισμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Αυστρία αύριο και μεθαύριο αναμένονται πολύ δύσκολες, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ιταλία θα επιλέξει να παίξει τον ρόλο του γεφυροποιού ή θα δεχτεί να γίνει όχημα ξενοφοβικών και ακραίων πολιτικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μακάβρια καταμέτρηση
Το καρκίνωμα των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων και η έως τώρα απροθυμία της Ευρώπης να παράσχει νόμιμες και ασφαλείς διόδους -ώστε να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» μεταξύ θυτών και θυμάτων- προκαλούν όλο...
Μακάβρια καταμέτρηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καλό ότι καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα»
Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επίτευξη συμφωνίας «διοικητικής διευθέτησης» για το προσφυγικό, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα...
«Καλό ότι καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα»
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα... κληρώνει για Μέρκελ, μεταναστευτικό
Μια τελευταία ευκαιρία να λύσουν τις διαφορές τους γύρω από το θέμα του ασύλου θα έχουν σήμερα οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Τη συνάντηση κορυφής είχαν ζητήσει...
Σήμερα... κληρώνει για Μέρκελ, μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών
Η άτυπη συνεδρίαση κορυφής για το προσφυγικό που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ό,τι είχε αρχικά διαφανεί. Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να...
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Ετσι στήνεται ο αντιπροσφυγικός «άξονας των προθύμων»
Ο καγκελάριος της Αυστρίας επιβεβαίωσε πως θα προωθήσει την κατασκευή προσφυγικών κέντρων κράτησης εκτός της Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αλβανία. Αναφέρθηκε και σε...
Ετσι στήνεται ο αντιπροσφυγικός «άξονας των προθύμων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας