Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξετάζεται μείωση στο εισιτήριο λεωφορείων

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εξετάζεται μείωση στο εισιτήριο λεωφορείων

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών προχωρά η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μεταφορών. Υπό μελέτη βρίσκεται και η μείωση της τιμής τουλάχιστον για τα λεωφορεία και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο.

Το ενιαίο εισιτήριο είχε θεσπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2014, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου. Ως τότε η τιμή για λεωφορεία και τρόλεϊ ήταν 1,20 ευρώ, ενώ για μετρό και Ηλεκτρικό 1,40 ευρώ.

Είχε επίσης θεσπιστεί ενιαία τιμή για τις μηνιαίες κάρτες στα 30 ευρώ, έναντι 45 ευρώ που ίσχυε ώς τότε για όλα τα μέσα.

Η προώθηση του ηλεκτρονικού κομίστρου επιτρέπει να ισχύσει πιο ευέλικτη πολιτική, αφού το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει τους διαφορετικούς τύπους εισιτηρίων. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να διατηρηθεί η σημερινή τιμή για μετρό και Ηλεκτρικό.

Ερωτήματα υπάρχουν για το τραμ, ενώ είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μείωση για λεωφορεία και τρόλεϊ, όπου το εισιτήριο μπορεί να διαμορφωθεί στο ένα ευρώ, αλλά δεν θα είναι αποδεκτό από το σύστημα του μετρό και του Ηλεκτρικού.

Αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» δεν απάντησε αν στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες, μέτρο που εφαρμόζεται σε 2-3 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συγκοινωνιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του εισιτηρίου δεν μείωσε τη χρήση Ι.Χ. στις καθημερινές μετακινήσεις.

«Δίνουμε έμφαση στον επανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών», δήλωσε χθες στην εκπομπή «Αλλη Διάσταση» της ΕΡΤ ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και κάλεσε τους πολίτες να επικυρώνουν τα εισιτήρια όταν μπαίνουν σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, γιατί αυτό βοηθά τους ειδικούς να σταθμίσουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού και να ενισχύσουν γραμμές με υψηλή ζήτηση.

Οι αλλαγές, όπως είπε, θα περιλαμβάνουν και τις γραμμές του ΚΤΕΛ Αττικής, για τις οποίες ανέφερε μόνο ότι δεν θα μπαίνουν στο κέντρο της πόλης, αλλά θα φτάνουν σε συγκεκριμένους σταθμούς του μετρό, από όπου οι επιβάτες θα συνεχίζουν με το ίδιο εισιτήριο.

Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι τα έσοδα από το ηλεκτρονικό κόμιστρο έχουν αυξηθεί κατά 23%, προσθέτοντας ότι, αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα, στο τέλος του χρόνου στα ταμεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) θα μπουν 60 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2017 και διαβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί για την αγορά νέων λεωφορείων.

Επισήμανε ότι η αύξηση αυτή είναι στην ουσία πολύ μεγαλύτερη γιατί η κυβέρνηση εφάρμοσε για πρώτη φορά τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί ώς τώρα 170.000 κάρτες.

Ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα διάφορα κυκλώματα που λυμαίνονταν τις συγκοινωνίες (πλαστά εισιτήρια, παιχνίδια με τα ανταλλακτικά κ.λπ.), σημειώνοντας ότι «είναι αυτά που εμπόδιζαν τόσα χρόνια την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Ενημέρωσε επίσης ότι σύντομα θα αυξηθούν τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στους σταθμούς, που καθυστέρησαν για λόγους γραφειοκρατικούς.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποδεικνύεται τονωτική ένεση για το ταμείο των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Τα έσοδα του Οργανισμού Αστικών...
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με ΑΜΚΑ και ταυτότητα η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Το πράσινο φως για τη διάθεση προσωποποιημένων καρτών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έδωσε τελικά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Για...
Με ΑΜΚΑ και ταυτότητα η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας ηλεκτρονικού εισιτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
​Ευρύχωρο σε αποκαλύψεις, πολιτικές καταγγελίες κατά της Ν.Δ., απαντήσεις σε Fraport, αλλά και όνειρα για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών...
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δωράκι» για τους επιβάτες λεωφορείων
Εμμεση μείωση στις τιμές των απλών εισιτηρίων των 1,40 ευρώ, που κατά κανόνα χρησιμοποιούν οι περιστασιακοί επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της...
«Δωράκι» για τους επιβάτες λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιόμετρα σπατάλης στον ΟΑΣΘ
Με στοιχεία για τα οικονομικά -και όχι μόνο- του Οργανισμού προσήλθε χθες ο υπουργός Μεταφερών, Χρίστος Σπίρτζης, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου...
Χιλιόμετρα σπατάλης στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίσημη «πρεμιέρα» τον Ιούνιο
Τον Ιούνιο προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Αύριο γίνονται εργασίες σε...
Επίσημη «πρεμιέρα» τον Ιούνιο