• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.7°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 31.0°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 30.0°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.5°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%

«Παραποίηση της πραγματικότητας» είδε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν» για κινητοποιήσεις «Voucherάδων». Τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα την αποτυχία των ΚΕΚ

Οι «voucherάδες», τα ΚΕΚ και το πάρτι

 • A-
 • A+

Επιστολή απάντησης-διαμαρτυρίας έστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ) στην «Εφ.Συν.» για το ρεπορτάζ της 9/2 με τίτλο «Να σταματήσει το πάρτι των ΚΕΚ» και θέμα τις καταγγελίες και τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις της πρωτοβουλίας «V for voucher-ades». Βασικό αίτημα των «voucherάδων» είναι να καταργηθούν τα ΚΕΚ ως μεσάζοντες, αίτημα που συμπίπτει με τις θέσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, και να αλλάξουν ριζικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα «καταπολέμησης της ανεργίας» μέσω voucher, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ούτε την ανεργία καταπολεμούν ούτε τους άνεργους στηρίζουν ουσιαστικά.

Η επιστολή του ΕΛΣΕΚΕΚ κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση και σπέκουλα», θεωρώντας ότι το ρεπορτάζ στηρίζεται σε «αναληθή γεγονότα και μη διασταυρωμένες ειδήσεις». Ο σύνδεσμος απαντά ότι δεν ευθύνονται τα ΚΕΚ για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδομάτων αλλά το υπουργείο Εργασίας. Κυρίως διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό «πάρτι» σημειώνοντας ότι «κάθε ΚΕΚ που επιλέγεται από τον καταρτιζόμενο με δική του ελεύθερη επιλογή έχει πολύ συγκεκριμένους ρόλους για τους οποίους αμείβεται».

Αναφέρεται ότι για την κατάρτιση, τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, την εποπτεία και την υποστήριξη, το ΚΕΚ ασχολείται με κάθε καταρτιζόμενο 8-10 μήνες και ότι τα 1.080 ευρώ ανά άτομο αντιστοιχούν μεταξύ άλλων «στο κόστος ασφάλισης στο ΙΚΑ των καταρτιζομένων, που μαζί με άλλα κόστη (κόστος εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού υλικού, σνακς ημιδιατροφής, αναλωσίμων, κ.ά.) προχρηματοδοτούν οι εκπαιδευτικοί φορείς».

«Είναι ντροπή να παραποιείται η πραγματικότητα με τέτοιου είδους κείμενα» καταλήγει η επιστολή του ΕΛΣΕΚΕΚ, που εκπροσωπεί «περίπου 250 από τις 600 ΜΜΕ – εκπαιδευτικούς φορείς ενηλίκων, που εργάζονται υποστηρίζοντας τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της χώρας μας και της Ε.Ε. τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια», υποστηρίζοντας ότι τα ΚΕΚ ελέγχονται αυστηρότατα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η μισή αλήθεια

Ο ΕΛΣΕΚΕΚ παραδέχεται ότι έχουν καθυστερήσει οι καταβολές της 1ης δόσης και ρίχνει την ευθύνη στο υπουργείο Εργασίας. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι για να καταβληθούν τα πενιχρά επιδόματα (μηνιαίως αντιστοιχούν σε ποσά μικρότερα από τον κατώτατο μισθό) πρέπει να υποβληθούν από τα ΚΕΚ ολοκληρωμένοι οι φάκελοι με όλα τα δικαιολογητικά, καθυστέρηση που σαφώς και βαραίνει και τα ΚΕΚ. Οπως καταγγέλλει η πρωτοβουλία «V for voucher-ades», «η διαδικασία αυτή καθυστερεί καθώς τα ΚΕΚ προτιμούν να την κάνουν φασόν για όλα τα τμήματα μαζί και όχι για κάθε τμήμα ξεχωριστά που τελειώνει τη θεωρία ή την πρακτική».

Οσο για την κύρια αντίρρηση του ΕΛΣΕΚΕΚ στον χαρακτηρισμό «πάρτι» των μεσαζόντων, ας αφήσουμε να μιλήσουν τα στοιχεία: Από τα προγράμματα voucher του 2014 για ανέργους 18-24 ετών και 25-29 ετών (με προϋπολογισμό 43,2 εκατ. ευρώ και 108 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) οι πάροχοι κατάρτισης θα εισπράξουν συνολικά πάνω από 52 εκατομμύρια ευρώ, αφορολόγητα. Η επιστολή παραλείπει να αναφερθεί στα προγράμματα για ανέργους 29-64 ετών, όπου τα ΚΕΚ εισπράττουν κυριολεκτικά τη μερίδα του λέοντος, ώς και 5.400 ευρώ το κεφάλι, ενώ ο άνεργος παίρνει μόλις 1.600 ευρώ.

Αμφισβητούμενο είναι και το πόσο ελεύθερη και ανεπηρέαστη είναι η επιλογή των ΚΕΚ από τους ανέργους, ειδικά όταν έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα αθέμιτες και παραπλανητικές τακτικές ιδιοκτητών ΚΕΚ, που χρησιμοποιούν λίστες με προσωπικά δεδομένα ανέργων και επιδίδονται σε επιθετικό κυνήγι «πελατών», μοιράζοντας ακόμη και λαχνούς για ταμπλέτες και αυτοκίνητα.

Ας θυμίσουμε μόνο δύο από τις διασταυρωμένες καταγγελίες του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, Γ. Μακράκη, στην «Εφ.Συν.» για το πόσο «ελεύθερα» επιλέγουν οι άνεργοι ΚΕΚ:

«Εξω από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ ανασφάλιστοι εργαζόμενοι των ΚΕΚ “ψαρεύουν” ανέργους με ψεύτικες υποσχέσεις (….) Στο Ηράκλειο Κρήτης έχει καταγγελθεί το φαινόμενο ιδιοκτήτες ΚΕΚ να καταθέτουν ομαδικές αιτήσεις για λογαριασμό σπουδαστών τους, εν αγνοία τους μάλιστα, ενώ δεν δικαιούνται καν κάρτα ανέργου! Κυκλοφορούν διαφημιστικά φυλλάδια από τα ΚΕΚ με το σήμα του ΟΑΕΔ, γράφοντας “Πρόγραμμα voucher μέχρι 7.000 ευρώ”, κάτι εμφανώς ψευδές. Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

Αυτό απαντά στο κατά πόσον ισχύουν οι αυστηροί έλεγχοι. Είναι επίσης περίεργο πώς τα ΚΕΚ ισχυρίζονται ότι ασχολούνται με κάθε καταρτιζόμενο 8 έως 10 μήνες, όταν η κατάρτιση διαρκεί 80 ώρες και για τη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται λίστες με ήδη συμβεβλημένες εταιρείες. Το θέμα του κόστους των σνακ (τσιπς και κρουασάν) και της ασφάλισης στο ΙΚΑ του κάθε καταρτιζόμενου (6,45 ευρώ) ας μείνει ασχολίαστο.

Επαναλαμβάνουμε, τέλος, τις καταγγελίες της συλλογικότητας «V for voucher-ades» (με επώνυμες μαρτυρίες στην «Εφ.Συν.») για απολύσεις σε ΚΕΚ της Αθήνας και καθυστέρηση της καταβολής της 1ης δόσης με πρόσχημα την προεκλογική περίοδο.

Η θέση μας

Η «Εφ.Συν.» δεν έχει καμία πρόθεση να σπιλώσει τον επαγγελματικό κλάδο των εταιρειών ΚΕΚ που όντως παίζουν κομβικό ρόλο στα ευρωπαϊκά προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης». Μόνο που τα προγράμματα αυτά έχουν αποτύχει παταγωδώς, ειδικά την τελευταία τετραετία, καθώς η ανεργία διπλασιάστηκε, ενώ ελάχιστοι «ωφελούμενοι» βρήκαν μόνιμη εργασία.

Την αποτυχία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας των νέων επιβεβαιώνει η απάντηση της επιτρόπου Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Τίσεν, σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα και Δ. Παπαδημούλη. Η επίτροπος παραδέχεται ότι δεν έχει γίνει ποιοτική αξιολόγηση των προγραμμάτων και ότι στην Ελλάδα του μισού εκατομμυρίου ανέργων έως 29 ετών έχουν δεσμευτεί συνολικά μόλις 171 εκατ. ευρώ ώς το 2020 (από τα 10 δισ. της Ε.Ε.), δηλαδή μόλις 340 ευρώ για κάθε νέο άνεργο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του ΕΛΣΕΚΕΚ και την απάντηση του «V for voucherades» 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνάντησης με ωφελούμενους του Οργανισμού.
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δωρέαν βιβλία και εισιτήρια για θέατρο θα διαθέσει ο ΟΑΕΔ
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άνεργοι, μητέρες και εργαζόμενοι με 50 ημέρες ασφάλισης. Για τη μοριοδότηση θα ληφθούν υπ' όψιν τα εισοδήματα των δικαιούχων
Δωρέαν βιβλία και εισιτήρια για θέατρο θα διαθέσει ο ΟΑΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινωφελής εργασία για 8.933 ανέργους
Την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα κατάταξης ανέργων και του πίνακα αποκλειομένων για το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης
Κοινωφελής εργασία για 8.933 ανέργους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
-Είμαι το κράτος και... δεν είμαι εντάξει
Συγκλονιστικές μαρτυρίες απεξαρτημένων που αντιμετωπίζουν κατάφατσα όχι μόνο τον κοινωνικό ρατσισμό και την απομόνωση αλλά και την αναλγησία των κρατικών δομών στην προσπάθειά τους για εργασιακή επανένταξη. Το...
-Είμαι το κράτος και... δεν είμαι εντάξει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ανεργία δεν είναι πλάνο στις ειδήσεις πια...
Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε την Παρασκευή έξω από το υπ. Εργασίας μαζί με τους απολυμένους της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» στο άκαρπο... ραντεβού τους με την πολιτική ηγεσία. Για τους απολυμένους και τις απολυμένες, που...
Η ανεργία δεν είναι πλάνο στις ειδήσεις πια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι, μορφωμένοι και απογοητευμένοι
Οι Ελληνες «μιλένιαλ» ή αλλιώς «γενιά Υ» είναι από τους πιο απαισιόδοξους της Ευρώπης. Θεωρούν την έλλειψη ευκαιριών στην εργασία το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάνω και από το δημόσιο χρέος, εμφανίζονται οι πλέον...
Νέοι, μορφωμένοι και απογοητευμένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας