Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέχρι Πετρούπολη θα φτάσει η Γραμμή 4 του μετρό

Μέχρι Πετρούπολη θα φτάσει η Γραμμή 4 του μετρό

  • A-
  • A+

Με τέσσερις νέους σταθμούς η Γραμμή 4 του μετρό θα φθάσει ώς την Πετρούπολη, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση ότι είναι αυτή που θα καλύψει τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Η... άγνωστη επέκταση αποκαλύφθηκε από τον χάρτη που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κρατικής εταιρείας «Αττικό Μετρό» και δίνει πειστική εξήγηση γιατί το υπό δημοπράτηση πρώτο τμήμα της νέας γραμμής ξεκινά από το άλσος Βεΐκου και όχι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν ότι η νέα γραμμή θα είχε μήκος 32 χλμ. και 34 σταθμούς, που από τον περασμένο Αύγουστο έχουν αυξηθεί σε 35, με την προσθήκη της Ελικώνος στην Ανω Κυψέλη, έπειτα από αίτημα των κατοίκων.

Η έλλειψη των κονδυλίων οδήγησε στην υλοποίηση των έργων σε πέντε φάσεις, με πρώτο το τμήμα άλσος Βεΐκου - Γουδή, μήκους 12,8 χλμ. με 15 σταθμούς και προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, ο οποίος σε ποσοστό 75% καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τα υπόλοιπα τμήματα, με προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ που δεν έχει εξασφαλιστεί, κατά σειρά προτεραιότητας είναι Γουδή - Μαρούσι (9,6 χλμ. και 8 σταθμοί), Ευαγγελισμός - Ανω Ηλιούπολη (4,1 χλμ. και 3 σταθμοί), Μαρούσι - Εθνική Οδός (4,4 χλμ. και 3 σταθμοί).

Η ανατροπή γίνεται από το προτελευταίο τμήμα άλσος Βεΐκου - Περισσός, που θα είναι το επόμενο έργο το οποίο θα δημοπρατηθεί και –το σπουδαιότερο– επεκτείνεται ώς την Πετρούπολη. Θα έχει τελικά μήκος 7,3 χλμ. και συνολικά έξι σταθμούς.

Μετά το άλσος Βεΐκου, η επόμενη στάση είναι στην πλατεία Υγείας στη Νέα Ιωνία και ακολουθούν ο σταθμός του Ηλεκτρικού στον Περισσό, η πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Πύργος Βασιλίσσης που θα «κουμπώνει» με το δίκτυο του προαστιακού, στη διασταύρωση των λεωφόρων Πετρούπολης και Εθνάρχου Μακαρίου στην Παλατιανή και θα τερματίζει στην πλατεία 25ης Μαρτίου στην Πετρούπολη.

Στην Παλατιανή η στάση θα εξυπηρετεί και τη μελλοντική επέκταση ώς το Ιλιον της γραμμής του μετρό που λειτουργεί και καταλήγει σήμερα στην Ανθούπολη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8 μνηστήρες για τα πρόδρομα έργα
Με το... αριστερό ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό της Αθήνας. Για πρώτη φορά στην κατασκευή του, που ξεκίνησε το 1992,...
8 μνηστήρες για τα πρόδρομα έργα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξεκινά» η γραμμή 4
Για πρώτη φορά από το 1990, τα έργα του μετρό θα ξεκινήσουν με τον... ορθόδοξο τρόπο: στη νέα γραμμή «Αλσος Βεΐκου - Γουδή» θα προηγηθούν οι...
«Ξεκινά» η γραμμή 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο εξορθολογισμός ξεκινά από το τσιπάκι
Τέλος σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα που πλήττουν τις αστικές συγκοινωνίες θα βάλει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως δηλώνει ο Χρ....
Ο εξορθολογισμός ξεκινά από το τσιπάκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών καρτών ΜΜΜ στο σπίτι
Από τη Δευτέρα 16/10 όλοι οι σταθμοί του μετρό και του Ηλεκτρικού θα δέχονται τους φακέλους των κατόχων μηνιαίων καρτών, ώστε να εκδώσουν την...
Ξεκινά η διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών καρτών ΜΜΜ στο σπίτι