• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.8°C
  6 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 16.4°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.4°C / 15.9°C
  6 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  3 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.0°C
  5 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  1 BF
  55%

Μακέτα του υπό ίδρυση μουσείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ναι» στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

 • A-
 • A+

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έδωσε χθες βράδυ την τυπική έγκριση, αλλά όχι ομοφώνως, παρότι όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ίδρυσης όσο και στη συμμετοχή του δήμου στο υπό ίδρυση ίδρυμα -που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος της πόλης- με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στο θέμα σημειώνοντας ότι «η διαχείριση του μουσείου θα γίνεται από ίδρυμα που θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες με διεθνείς προσωπικότητες».

Οι αντιδράσεις αφορούσαν κυρίως το γεγονός ότι θα είναι το πρώτο μουσείο που δεν θα υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και για τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν, με προσωποπαγείς θέσεις για τον δήμαρχο, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και τον σύμβουλο του δημάρχου Λεωνίδα Μακρή.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός του θα είναι 23 εκατομμύρια ευρώ με συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του γερμανικού Δημοσίου, αλλά τελικά δεν θα λείψει και η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα καλύψει τη δαπάνη 6 εκατομμυρίων που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, «η δέσμευση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει για χρήση 200 στρέμματα για μητροπολιτικό πάρκο σε συμφωνία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για ένα Μουσείο Σιδηροδρόμων θα αναβαθμίσει τη δυτική Θεσσαλονίκη».

Φυτεύονται ελιές

Οπως είπε, για τη στελέχωση του ιδρύματος «θα υπάρξει συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και η δράση του θα αναδείξει τη σεφαραδίτικη κοινότητα της πόλης, μια κοινότητα μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάλογη δεν υπήρχε πουθενά».

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «μέχρι τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει εκδοθεί το βελγικό ΦΕΚ που θα νομιμοποιεί το ίδρυμα», ενώ παράλληλα το φθινόπωρο ξεκινά η φύτευση 5.000 δέντρων ελιάς σε 25 στρέμματα της υπό παραχώρηση έκτασης.

«Είναι ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη το μουσείο. Μας ανήκει», σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ και τόνισε ότι «μέσα από το μουσείο θα ξανατρέξει στις καρδιές των Εβραίων η αγάπη για τη Θεσσαλονίκη», ενώ «η ψυχούλα των θυμάτων θα είναι πιο ήρεμη, γι’ αυτό και θα ‘θελα 50.000 δέντρα, ένα για κάθε ψυχή που χάθηκε».

Για τον κ. Σαλτιέλ το μουσείο «θα τονώσει την πόλη, θα είναι κέντρο εκπαίδευσης για τους νέους, οι οποίοι θα μαθαίνουν να μη δέχονται μηνύματα κατάλυσης της δημοκρατίας, ενώ θα είναι εναντίον του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, διότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εναντίον όλων αυτών. Εξάλλου συνέβησαν διάφορα στην πόλη τελευταία ακόμη και σε βάρος του δημάρχου».

Για «δυσκολίες» που υπήρχαν στο εγχείρημα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Σχίζας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και λέγοντας ότι «έχουν αρχίσει ήδη οι πρόδρομες εργασίες και σύντομα θα έχουμε τον διαγωνισμό για την ανάθεση των μελετών».

Λευκό ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», παράταξη που όπως είπε ο επικεφαλής της Γιάννης Δελής -που είναι και βουλευτής του ΚΚΕ- είχε φέρει το θέμα στη Βουλή ρωτώντας «γιατί δεν λειτουργεί όπως τα άλλα μουσεία στον τόπο μας;» και εξέφρασε τις «επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς για τη νομική μορφή συγκρότησης του ιδρύματος».

Ο κ. Δελής έθεσε ερωτήματα σχετικά με «τον προσανατολισμό και τις δράσεις του μουσείου» καθώς «δεν υπάρχει καν μια αναφορά στον φασισμό και τον ναζισμό», ενώ τάχθηκε ενάντια στις προσωποπαγείς θέσεις.

Προεδρικό διάταγμα

Λευκό ψήφισαν ακόμη οι Μιχάλης Κωνσταντινίδης και Κωνσταντίνος Σεβρής. «Παρών» δήλωσαν οι Γιώργος Αβαρλής, Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Εφραίμ Κυριζίδης, Γιώργος Αρβανίτης και Στυλιανή Αβραμίδου.

Η υπό σύσταση Διεθνής Ενωση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Association Internationale Sans But Lucratif) και θα έχει την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος».

Σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του μουσείου που εκπονήθηκε από την εταιρεία Deloitte και παρουσίασε η εκπρόσωπός της, Χριστίνα Αμοιραδάκη, η επισκεψιμότητά του αναμένεται να ξεπεράσει περίπου τα 116.000 άτομα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα απασχοληθούν σε αυτό περί τους 33 εργαζομένους.

Οι μελέτες θέλουν το μουσείο ως οκταγωνικό πύργο 32 μέτρων ύψους (έξι όροφοι). Θα ανεγερθεί στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε ακίνητο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Εχει ήδη εκδοθεί προεδρικό διάταγμα (98/2017) και έχει ήδη εγκριθεί η ειδική πολεοδομική μελέτη του ακινήτου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
Στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αποκτήσει μόνιμη στέγη η μνήμη των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σύμφωνα...
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύκνειο άσμα για τον Ρόμπυ Βαρσάνο με μια συνταρακτική επιστολή
Με μια επιστολή παρακαταθήκη, ο Ρόμπυ Βαρσάνο, επιζήσας του Άουσβιτς και εκείνος που είχε αναγνωρίσει στη Θεσσαλονίκη τον Μάξ Μέρτεν (κύριος υπαίτιος της γενοκτονίας των Εβραίων της πόλης από τους ναζί)...
Κύκνειο άσμα για τον Ρόμπυ Βαρσάνο με μια συνταρακτική επιστολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχουν όνομα αυτοί που μας κάνουν να ντρεπόμαστε;
Στη Θεσσαλονίκη σιώπησαν και, κυρίως, επέβαλαν τη σιωπή, ενίοτε και με το κνούτο, συγκεκριμένες ομάδες: πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και φυσικά επιχειρηματικές. Είναι οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα δεν...
Εχουν όνομα αυτοί που μας κάνουν να ντρεπόμαστε;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 300 και τα 70 ενοχικά χρόνια
Προσκύνημα και αναμέτρηση με το οχληρό κομμάτι του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης ήταν και φέτος η Πορεία Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό....
Οι 300 και τα 70 ενοχικά χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής των απογόνων του συνεργάτη των ναζί φρούραρχου Θεσσαλονίκης κατά του δήμου, της Περιφέρειας, του υπουργείου Εσωτερικών και μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων...
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας