• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  0 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.3°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.9°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  0 BF
  93%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δοκιμαστικά συνεχίζονται

 • A-
 • A+

Στο τέλος Ιουλίου θα κάνουν «ταμείο» οι αρμόδιοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) και θα προχωρήσουν σε αναγκαίες διορθώσεις, με στόχο μέσα στον Σεπτέμβριο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό κόμιστρο.

Χθες ξεκίνησε χωρίς προβλήματα η δοκιμαστική είσοδος των επιβατών σε λεωφορεία και τρόλεϊ από την μπροστινή πόρτα, ενώ σε πολλές στάσεις είχαν βγει οι ειδικά εκπαιδευμένοι ελεγκτές και ενημέρωναν τους πολίτες.

Από χθες οι κλειστές πύλες στη γραμμή του Ηλεκτρικού επεκτάθηκαν σε 20 σταθμούς σε σύνολο 24. Οι λίγες καθυστερήσεις οφείλονται σε προβλήματα που θα λυθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερα, αλλά οι αρμόδιοι θεωρούν ότι στην πραγματικότητα οι μπάρες καλύπτουν ολόκληρο το δίκτυο του Ηλεκτρικού.

«Θεωρούμε ότι το νέο σύστημα αρχίζει να λειτουργεί με τη βοήθεια του επιβατικού κοινού και τις προσπάθειες του συνόλου των εργαζομένων στις συγκοινωνίες», είπε χθες στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Σκουμπούρης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ.

Χαρακτηρίζει θετική την έως τώρα πορεία μετάβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα, που ξεκίνησε δοκιμαστικά από τον Οκτώβριο, θυμίζοντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου το μέτρο εφαρμόζεται από πολλά χρόνια, η περίοδος μετάβασης διήρκεσε περίπου δύο χρόνια. Στη Νορβηγία μάλιστα χρειάστηκαν 2,5 χρόνια.

«Δεν μας αναφέρθηκαν προβλήματα για την είσοδο από την μπροστινή πόρτα», μας ενημέρωσε και διευκρίνισε ότι είναι ένα μέτρο που ισχύει παντού. Παραδέχτηκε πάντως ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί το κοινό, ιδιαίτερα στις στάσεις με μεγάλη κίνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού κομίστρου, καθώς γίνονται 1,5 εκατ. επικυρώσεις εισιτηρίων ή καρτών την ημέρα.

Εχουν εκδοθεί 1,1 εκατ. ηλεκτρονικές κάρτες, από τις οποίες οι 750.000 είναι προσωποποιημένες.

Οι τελευταίες αντικατέστησαν τις μηνιαίες κάρτες, καθώς και όσες χρησιμοποιούνται από κατηγορίες επιβατών που κάνουν χρήση των ειδικών τιμολογίων, όπως οι φοιτητές, οι νέοι κάτω των 18 και τα άτομα άνω των 65.

Δωρεάν μετακινούνται οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και τα ΑμεΑ, καθώς και οι ένστολοι. «Το 55% των επιβατών κινούνται με ειδικά τιμολόγια», επισημαίνει ο Γ. Σκουμπούρης και μας έδωσε στοιχεία για τις βασικές κατηγορίες δικαιούχων. Εως τώρα έχουν εκδοθεί 175.000 κάρτες ανέργων και άλλες 33.000 για ΑμεΑ, καθώς και 90.000 φοιτητικά.

Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους μπορούν να αποκτήσουν από τον ΟΑΣΑ κάρτα δωρεάν μετακίνησης που ισχύει για όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Για τα έσοδα δεν μπορεί να υπάρχει συγκριτική εικόνα σε σχέση με την εποχή του «χάρτινου» κομίστρου, αφού πολλοί επιβάτες προτιμούν την προσφορά των 11 εισιτηρίων στην τιμή των 10 που τα αξιοποιούν όποτε μετακινούνται με τις συγκοινωνίες.

Υπολογίζεται ωστόσο ότι η μέση ημερήσια είσπραξη διαμορφώνεται στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΑΣΑ: αυξημένα έσοδα και μείωση προσωπικού
Τα αυξημένα έσοδα του ΟΑΣΑ και η αλλαγή συμπεριφοράς από τους επιβάτες είναι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ομως το προσωπικό μειώθηκε κατά 1.453 εργαζομένους.
ΟΑΣΑ: αυξημένα έσοδα και μείωση προσωπικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποδεικνύεται τονωτική ένεση για το ταμείο των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Τα έσοδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς παρουσίασαν...
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσθετα έσοδα έφερε το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Με διπλά καλά μαντάτα κλείνει το 2018 για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Το πρώτο αφορά τα ταμεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, καθώς το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την καταβολή 40,7...
Πρόσθετα έσοδα έφερε το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται το εισιτήριο ζώνης
Mε την επίλυση των βασικών λειτουργικών ζητημάτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση νέων μέτρων στις δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Το νέο σύστημα θα τεθεί σε πλήρη...
Ερχεται το εισιτήριο ζώνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξετάζεται μείωση στο εισιτήριο λεωφορείων
​Σε επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών προχωρά η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μεταφορών. Υπό μελέτη βρίσκεται και η μείωση της τιμής τουλάχιστον για τα λεωφορεία και...
Εξετάζεται μείωση στο εισιτήριο λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαφιόζικες πρακτικές κατά του ΟΑΣΑ
«Δεν πτοούμαστε» διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση η διοίκηση του ΟΑΣΑ μία μέρα μετά τους βανδαλισμούς κουκουλοφόρων στην κατοικία και το αυτοκίνητο του προέδρου του και με χθεσινή ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι...
Μαφιόζικες πρακτικές κατά του ΟΑΣΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας