• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%

Νέες επιβαρύνσεις έρχονται στους λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ ύστερα από την προκήρυξη διαγωνισμών για υδρομετρητές σε τριπλάσια τιμή από τους «παραδοσιακούς»

Κακήν κακώς... διαγωνισμοί

 • A-
 • A+

Εξι νέους διαγωνισμούς, αυτή τη φορά για την προμήθεια διαφόρων τύπων υδρομετρητών, συνολικού προϋπολογισμού 20,4 εκατ. ευρώ, έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, συνεχίζοντας το μπαράζ αναθέσεων που εγκαινίασε στα τέλη Δεκεμβρίου, μέσα στην προεκλογική περίοδο. Εννοείται ότι το κόστος θα βαρύνει τους καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς νερού, όπως ισχύει για τις κατά καιρούς ανανεώσεις των καταμετρητών.

Πριν από λίγες ημέρες, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (5/2/2015), έγιναν άλλοι τρεις διαγωνισμοί συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ 23%, που βαρύνει την ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι αφορούσαν προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων και αμιαντοσωλήνων, ενώ στις 30 Ιανουαρίου σε έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ενοικίαση άλλων 185 φορτηγών και 100 μηχανημάτων με μίσθωμα που ξεπερνά τα 4 εκατ. συν τον ΦΠΑ.

Η πρωτοφανής βιασύνη για προκήρυξη διαγωνισμών σε περίοδο ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει προκαλέσει τη δυσφορία κορυφαίων στελεχών της νέας κυβέρνησης, που έχει γίνει αποδέκτρια καταγγελιών για φωτογραφικές διατάξεις. Ενοχλημένη είναι και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος για τυπικούς λόγους αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να αναλάβει τα καθήκοντά του, διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ότι έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ πως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο καλό θα ήταν να διεκπεραιώνουν μόνο δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία των οργανισμών τους. Επισήμανε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι ανώνυμη εταιρεία με διοίκηση που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων της, υπενθύμισε όμως με νόημα ότι το Δημόσιο διαθέτει το 61,33%. Αναζητήσαμε και τους αρμόδιους της ΕΥΔΑΠ για να μας ενημερώσουν για τους λόγους αυτών των εσπευσμένων διαγωνισμών, αλλά έως χθες δεν απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

Αναθέσεις εκατομμυρίων

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένες πλευρές των νέων προκηρύξεων:

■ Αύριο προγραμματίζονται δύο χωριστοί διαγωνισμοί για την αγορά συνολικά 80.000 ηλεκτρονικών υδρομετρητών, τους οποίους προμηθεύεται για πρώτη φορά η ΕΥΔΑΠ και προβλέπεται να τοποθετηθούν στον Πειραιά και το Ηράκλειο Αττικής. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, που μαζί με τον ΦΠΑ θα κοστίσει στους καταναλωτές 12,3 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αποφασίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου, ημέρα της δεύτερης άκαρπης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ήταν σαφές ότι η χώρα ετοιμαζόταν για πρόωρες εκλογές.

■ Σήμερα γίνονται άλλοι τρεις διαγωνισμοί, που αποφασίστηκαν στην ίδια συνεδρίαση και αφορούν την αγορά 120.000 παραδοσιακών υδρομετρητών συνολικού ύψους 4,99 εκατ. ευρώ που μαζί με τον ΦΠΑ φτάνουν τα 6,15 εκατ. ευρώ.

■ Αύριο επίσης γίνεται άλλος ένας διαγωνισμός για 1.000 μετρητές διαφόρων διαστάσεων με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και τελική τιμή με ΦΠΑ 3,075 εκατ. ευρώ.

Με απλά μαθηματικά, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχωρά στην αγορά «έξυπνων» καταμετρητών της κατανάλωσης νερού σε τριπλάσια τιμή σε σχέση με τους «παραδοσιακούς», αφού η μέση τιμή για τους πρώτους διαμορφώνεται στα 153,75 ευρώ και για τους δεύτερους είναι μόλις 51,25 ευρώ. Η στροφή στο ηλεκτρονικό σύστημα της από απόσταση μέτρησης γίνεται χωρίς να είναι γνωστό το συνολικό πρόγραμμα της εταιρείας για το σύνολο των 1,5 εκατ. πελατών της ΕΥΔΑΠ.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχει εξαγγείλει πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταμέτρησης, που αναμένεται να ξεκινήσει από 160.000 νοικοκυριά, σε σύνολο 7,3 εκατ. συνδέσεων που λειτουργούν στη χώρα και αναμένεται να καλυφθούν σταδιακά σε βάθος 5-7 χρόνων.

Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο και, ακριβώς επειδή παρουσιάζει πολλές τεχνικές δυσκολίες, έχει ήδη μετατεθεί δύο φορές. Ο προϋπολογισμός για την πιλοτική παρτίδα, που περιλαμβάνει και 40.000 οθόνες παρακολούθησης των μετρήσεων, ανέρχεται σε 50,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι υψηλά και δικαιολογούν τη λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι χρεώσεις της ΕΥΔΑΠ είναι άλλου επιπέδου γι’ αυτό και οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι περιορισμένοι και χαμηλού ύψους. Οι μεγάλοι οφειλέτες της είναι δήμοι και φορείς του Δημοσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας αναθέσεις και παρέλαση συμβούλων
ΕΥΔΑΠ: Κάτι... βρομάει πάλι στην Ψυτάλλεια ● Η νέα διοίκηση αποφάσισε να διαθέσει πάνω από 500.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες, ακυρώνοντας στην ουσία τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ενώ ο Σύλλογος Μηχανικών ζητά να...
Απευθείας αναθέσεις και παρέλαση συμβούλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συγγνώμη» στους κατοίκους Υδρας για το μπλακ άουτ
Λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στην Υδρα, μετά το μπλακ άουτ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Ενα μέρος του νησιού είχε ηλεκτρικό ρεύμα από τις 11 π.μ. και...
«Συγγνώμη» στους κατοίκους Υδρας για το μπλακ άουτ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ιδιωτικοποιήστε και τη μάνα που σας γέννησε»
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν χθες την ώρα που ψηφιζόταν άλλο ένα πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα η ΑΔΕΔΥ, η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μαζί με το ΠΑΜΕ, όπως και κόμματα και συλλογικότητες της...
«Ιδιωτικοποιήστε και τη μάνα που σας γέννησε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καβγάς» μεταξύ ΕΛΤΑ και ΕΥΔΑΠ
Δημόσιο εναντίον... Δημοσίου, με τα ΕΛΤΑ να στέφονται εναντίον της ΕΥΔΑΠ, λόγω μιας γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), της ανεξάρτητης αρχής που έχει βρεθεί πολλές...
«Καβγάς» μεταξύ ΕΛΤΑ και ΕΥΔΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφεται ως απαράδεκτος
Καταπέλτης είναι η υπ’ αριθμόν 72/2015 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τον διαγωνισμό της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για την προμήθεια έξι βυτιοφόρων οχημάτων μικτής χρήσης με ανακύκλωση λυμάτων,...
Επιστρέφεται ως απαράδεκτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτροχιάζεται η κυβέρνηση για τα μάτια... της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Έτοιμη να υπογράψει σύμβαση απευθείας ανάθεσης για επιδότηση της εταιρείας με 750 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να γίνει ύστερα από διαδικασία διαγωνισμού.
Εκτροχιάζεται η κυβέρνηση για τα μάτια... της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας