Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πολύ το νερό για να το αντέξουν αυτά τα αντιπλημμυρικά»
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

«Πολύ το νερό για να το αντέξουν αυτά τα αντιπλημμυρικά»

  • A-
  • A+

Η «εικόνα» από το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Παραλία των Βρασνών και στα Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτική: πλημμυρισμένα υπόγεια σε όλο το μήκος του χωριού και των οικισμών, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, ξηλωμένη άσφαλτος σε πολλά σημεία.

Αρκετοί δρόμοι, που ενώνουν την περιοχή της παραλίας των Βρασνών με τα Νέα Βρασνά, είναι «κομμένοι» στα δύο από το νερό.

Τα απόνερα των χειμάρρων, που τις προηγούμενες μέρες είχαν φουσκώσει και σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους, εξακολουθούν να κυλούν ακόμη για να βρουν διέξοδο στη θάλασσα. Σε πολλά σημεία των δρόμων, το οδόστρωμα στις άκρες έχει υποχωρήσει.

Ξηλωμένα κομμάτια από άσφαλτο σχηματίζουν «λοφάκια» ανάμεσα σε σπίτια. Τα νερά μπήκαν σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ οι πισίνες τους γέμισαν με φερτά υλικά, χώμα και ξύλα που κατέβασαν οι χείμαρροι από το βουνό.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, τα σπίτια των οποίων βούλιαξαν στα νερά, έχουν βάλει αντλίες και τα τραβούν έξω για να χυθούν έξω στο δρόμο. Παρότι σήμερα έχει ηλιοφάνεια και ενώ στα ψηλότερα σημεία δεν είναι εμφανές ότι ξέσπασε εδώ μια τόσο σφοδρή καταιγίδα, στα δρομάκια σχηματίζονται λιμνούλες από τα απόνερα.

«Δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε», λέει νεαρός ιδιοκτήτης που βγάζει τα έπιπλα του σπιτιού στην αυλή να στεγνώσουν. «Η Πυροσβεστική τώρα έφυγε, ακόμη μέσα έχει νερά. Μέχρι το ταβάνι, έφτασαν...».

Στον παραλιακό δρόμο προς τα Νέα Βρασνά, ένα κομμάτι του οδοστρώματος υποχώρησε και αποκάλυψε την πλαστική σωλήνα του έργου του βιολογικού καθαρισμού, που τώρα κατασκευάζεται. Ο εκσκαφέας του δήμου απελευθερώνει τη σωλήνα και ρίχνει άμμο για να αποκαταστήσει τη συγκοινωνία.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ο δρόμος είναι κομμένος στα δύο μπροστά από το εξοχικό σπίτι του Παναγιώτη και της συζύγου του Πασχαλίνας Κ., συνταξιούχων, παραθεριστών από τη Θεσσαλονίκη.

«Κάθε χρόνο τα ίδια», λέει ο κ. Παναγιώτης και συνεχίζει: «Χρόνια παλεύαμε να βάλουμε εδώ ένα φρεάτιο, ευτυχώς ο Δήμος βοήθησε, αλλά αυτό δεν φτάνει. Εδώ, γίνεται μια φυσική γούβα, μαζεύεται το νερό και λιμνάζει. Και όταν έχει κύμα φέρνει και θαλασσινό νερό και από την παραλία. Το κανάλι, να, εδώ είναι, αλλά τι να σου κάνει... εδώ γέμισε κι αυτό και υπερχείλισε, πήρε και το δρόμο μαζί του...».

Ο Παναγιώτης Κ. υποστηρίζει ότι ευθύνες για αυτή την κατάσταση «έχει και η Εγνατία, φταίει κατά ένα 50% (γιατί κατά την κατασκευή του έργου δεν προβλέφθηκε -όπως υποστηρίζει- να κάνει περισσότερες διόδους για το νερό), αλλά και το κράτος».

«Τι να πω; Δεν ελέγχει, το κράτος πού πάνε τα λεφτά, πού δίνει, δεν ξέρω... Διακόσια εκατομμύρια έχουν πέσει εδώ από το 2006. Σου φαίνονται, αυτά που βλέπεις εδώ, έργα για διακόσια εκατομμύρια;» λέει ο συνταξιούχος παραθεριστής.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Στα στενά, ανάμεσα στα σπίτια, γερανοί οδικής βοήθειας φορτώνουν σταθμευμένα αυτοκίνητα, χαλασμένα, λασπωμένα, κατεστραμμένα. Πολλά από αυτά, το νερό τα κάλυψε και εισχώρησε και στο εσωτερικό τους, ενώ αρκετά δεν έπαιρναν μπρος την επόμενη μέρα.

Σε άλλα σημεία, το οδόστρωμα έχει «κοπεί» στα δύο και μόνο από την παλιά επαρχιακή οδό επικοινωνούν οδικά οι δύο οικισμοί. Και μέσα στα στενά, εκεί που υπήρχε κάποτε στρωμένη παντού άσφαλτος, τώρα έχουν φύγει κομμάτια και έχει μείνει μόνο το υπόστρωμα, η άμμος και το χαλίκι.

«Πάει, ο δρόμος, γιατί αυτό (αγωγός) μπλοκ... Το βόντα (νερό) ήρθε όλο εδώ, τι να πω;» λέει, με ανάμεικτα (σπασμένα) ελληνικά και βουλγάρικα, ένας Βούλγαρος παραθεριστής, ο Νικολάι. Έξω από το σπίτι του, κομμάτια της σπασμένης ασφάλτου ξεκόλλησαν και τινάχθηκαν πάνω από τα ορμητικά νερά.

Τα μπάζα συσσωρεύτηκαν και εναποτέθηκαν μαζί με χώμα και ξύλα πάνω στο υπόλοιπο οδόστρωμα και φράζουν το στενό. Μια βαθιά χαράδρα άνοιξε από τον όγκο του νερού, με την ορμή που κυλούσε για να βγει στη θάλασσα. Το σπίτι του Βούλγαρου παραθεριστή, το ισόγειο και το διπλανό υπόγειο, κυριολεκτικά, βούλιαξαν στα νερά.

Έπιπλα, καρέκλες, ξαπλώστρες, ψυγεία, βρέθηκαν να "κολυμπούν" μέσα στο σπίτι. «Αυτό είναι το σπίτι σου;» τον ρωτάω. |Αυτό είναι... αλλά, τώρα, σπίτι... νέμα (δεν υπάρχει)», απαντάει.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Στην παραλιακή ζώνη η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη. Μέχρι και χθες, τα νερά της θάλασσας σε πολλά σημεία ήταν θολά, από το χώμα και τα κλαδιά, που κατέβασαν οι χείμαρροι, σήμερα έχουν καθαρίσει και αυτά.

Εδώ, δεν πάθαμε μεγάλες ζημιές, οι περισσότερες έγιναν στην πίσω πλευρά της παραλιακής ζώνης» λέει ο καταστηματάρχης Νίκος Κ. και συνεχίζει: «Η τελευταία μεγάλη πλημμύρα ήταν το 2006. Έγιναν τότε κάποια αντιπλημμυρικά, μετά κάπως εφησυχάσαμε, αλλά και πάλι ήταν πολύ το νερό. Θα έπρεπε να έχει γίνει ένα πολύ μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο, μέχρι σήμερα, για να μπορέσει να μαζέψει όλο αυτό το νερό και να το βγάλει στη θάλασσα».

Η πελάτισσα του καταστήματος, Κατερίνα Π., παραθερίζει και αυτή στην περιοχή, στο εξοχικό της σπίτι, στα Ν. Βρασνά. Και το δικό της σπίτι έπαθε ζημιές από τις πλημμύρες.

«Τι να σας πω; Το σπίτι μου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα και πολύ βαθιά κανάλια. Διακόσια μέτρα απέχουν το ένα από το άλλο. Όταν και αυτά γέμισαν ως επάνω και υπερχείλισαν, δηλαδή τι να πω για τα αντιπλημμυρικά; Πόσα αντιπλημμυρικά πρέπει να γίνουν δηλαδή... σπίτι και κανάλι; Δύο μέρες έβρεχε ασταμάτητα. Ήταν πάρα πολύ το νερό για να το αντέξουν...».

Στην παραλία των Ν. Βρασνών, πάντως, η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Ιδιαίτερα με το που βγήκε ο ήλιος και ανέβηκε η θερμοκρασία, τα καφέ, τα μπιτς μπαρ και τα ταβερνάκια είναι γεμάτα και οι τουρίστες απολαμβάνουν τη θάλασσα.

Μόνο σε κάποια σημεία πίσω από την παραλιακή ζώνη είναι εμφανές τι προηγήθηκε, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για να σβήσουν τα ίχνη της κακοκαιρίας, με αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και με επισκευές σε κατεστραμμένα διαμερίσματα και αυτοκίνητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη πνίγηκε!
Πρωτοφανείς εικόνες -τέτοιες που οι παλιότεροι Θεσσαλονικείς δεν έχουν ξαναδεί εδώ και δεκαετίες- είδε χθες η συμπρωτεύουσα, καθώς οι καταιγίδες, οι δυνατοί άνεμοι και το χαλάζι όχι μόνο «νέκρωσαν» τμήματα της...
Η Θεσσαλονίκη πνίγηκε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη μετρά τις πληγές της
Συνεχίζονται σήμερα οι διακοπές ρεύματος και υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά τις πληγές της μετά τη χθεσινή πρωτοφανή κακοκαιρία, που παρέλυσε την πόλη προκαλώντας τεράστια προβλήματα και σοβαρές...
Η Θεσσαλονίκη μετρά τις πληγές της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμυρισμένοι δρόμοι από την έντονη βροχόπτωση
Οι ανοιξιάτικες καταιγίδες προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης και της Αττικής ενώ σοβαρότερα είναι τα προβλήματα στην Ηλεία λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα.
Πλημμυρισμένοι δρόμοι από την έντονη βροχόπτωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα χρήματα (15,5 εκατ.) δόθηκαν, οι διαγωνισμοί καθυστερούν
Δεκατέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε που πλημμύρες έπληξαν τον Δήμο Θερμαϊκού και παρότι η κυβέρνηση έχει αποστείλει εγκαίρως 15.500.000 ευρώ, ειδικά για την αντιμετώπιση των βλαβών στις υποδομές του...
Τα χρήματα (15,5 εκατ.) δόθηκαν, οι διαγωνισμοί καθυστερούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμύρισαν η δυτική Θεσσαλονίκη και ο σταθμός ΚΤΕΛ
Λιμνοθάλασσα η δυτική Θεσσαλονίκη. Με την πρώτη φθινοπωρινή νεροποντή φάνηκαν οι ελλιπείς υποδομές, η πλημμελής φροντίδα των φρεατίων και η ανυπαρξία επαρκούς αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Περισσότερες από 120...
Πλημμύρισαν η δυτική Θεσσαλονίκη και ο σταθμός ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη
Πλημμύρες και εγκλωβισμούς προκάλεσε η πολύωρη βροχόπτωση στη συμπρωτεύουσα. Έως τις 4 τα ξημερώματα η Πυροσβεστική δέχθηκε 120 κλήσεις, ενώ επί ώρες η κυκλοφορία ήταν αδύνατη σε δρόμους του Ευόσμου, του...
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας