• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI

Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής ζητά η Ντ. Μιγιάτοβιτς

 • A-
 • A+

Την άμεση ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι ελληνικές αρχές στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, επιταχύνοντας και βελτιώνοντας τη διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων προσφύγων και μεταφοράς τους στην ενδοχώρα, επισήμανε η νέα Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, που ολοκλήρωσε την πενθήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Μίλησε με επαινετικά λόγια για τον ανθρωπισμό και τη φιλοξενία που έδειξαν ο ελληνικός λαός και οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τα τελευταία χρόνια, σημείωσε όμως ότι παραμένει ανησυχητική και ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, ο συνδυασμός υπερπληθυσμού, ανασφάλειας, κακών συνθηκών υγιεινής, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που έρχονται σε λίγο, και η αβεβαιότητα των κατοίκων για το μέλλον τους μπορεί αν οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα», υπογράμμισε.

Να επισπευσθεί η διαδικασία ασύλου

Σημείωσε ότι πρέπει να προστατευτούν καλύτερα τα δικαιώματα των ευάλωτων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα θύματα τράφικινγκ, σεξουαλικής και έμφυλης βίας, τα ΑΜΕΑ και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία παρατηρούνται όλο και συχνότερα εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής τους στις υποτυπώδεις συνθήκες των κέντρων υποδοχής.

Ζήτησε από τις αρχές να επισπεύσουν τη διαδικασία ασύλου, διασφαλίζοντας παράλληλα όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις μιας δίκαιης διαδικασίας, να αυξήσο9υν τη δυναμική των κέντρων υποδοχής σε όλη τη χώρα και να βελτιώσουν τις συνθήκες.

Δομές για παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας

Παρατήρησε ότι οι προσωρινές δομές, όπως το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, μπορούν να πληρούν τα πρότυπα, σημείωσε όμως ότι χρειάζονται δομές κατάλληλες για παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας, με δεδομένο το χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ασύλου.

Σημείωσε ότι είναι θετικό βήμα η ψηφιση του νόμου για την αναδοχή και ότι αναμένει να τον δει να εφαρμόζεται στην πράξη, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για την ύπαρξη άστεγων ασυνόδευτων ανήλικων ή ανήλικων που στερούνται την ελευθερία τους, καθώς βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής κράτησης.

Επισήμανε τέλος τις σοβαρές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στο δικαίωμα στην υγεία και στην εκπαίδευση και υπογράμμισε ότι το τέλος του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνιστά μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αντιστραφούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που δημιούργησε η πολιτική λιτότητας. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
66 ανθρωπιστικές οργανώσεις στηλιτεύουν τις αντιπροσφυγικές πολιτικές
Για τις αντιπροσφυγικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση διαμαρτύρονται 66 ανθρωπιστικές οργανώσεις, οργανώσεις δικαιωμάτων και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
66 ανθρωπιστικές οργανώσεις στηλιτεύουν τις αντιπροσφυγικές πολιτικές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ζωή επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει...
Την ώρα που (κάποιοι) Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών υπόσχονταν -κατά το χθεσινό συμβούλιο στις Βρυξέλλες- να συμμετάσχουν στη μετεγκατάσταση προσφύγων, ένα νεογέννητο πλενόταν μέσα στα λασπόνερα της Ειδομένης....
Η ζωή επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχέδιο για ένταξη, μετά την γκετοποίηση
Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια των προσφύγων να ζήσουν στην Ελλάδα με αξιοπρέπεια και ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό, ωστόσο η ρητορική αλλάζει άρδην...
Σχέδιο για ένταξη, μετά την γκετοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
Ενα κάλεσμα στα social media μετατράπηκε σε διεθνές κίνημα για το προσφυγικό στην Ευρώπη ● Εκατοντάδες γραφίστες μεταμόρφωσαν φωτογραφίες από τη Μόρια σε αφίσες, που θα εκτεθούν σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης...
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε πρώτο πλάνο οι αναγκαστικές επιστροφές
Εμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων και στην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών δίνει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εντεινόμενης συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σε πρώτο πλάνο οι αναγκαστικές επιστροφές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» με τους πρόσφυγες
Νομικά ερείσματα για να στραφούν κατά της Ε.Ε. και των μεταναστευτικών πολιτικών που έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο ή σε συνθήκες ισοδύναμες με κακοποίηση εξετάζουν διανοούμενοι και συλλογικά...
Το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» με τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας