• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.0°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 22.0°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  4 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  32%
Παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» σχετικά με το άρθρο στοχοποίησης των Εξαρχείων και των καταλήψεων
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» σχετικά με το άρθρο στοχοποίησης των Εξαρχείων και των καταλήψεων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 14 Μαΐου η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε άρθρο της δημοτικής συμβούλου Αναστασία Λαζαρίδου που αποτελεί συκοφαντική προπαγάνδα και στοχοποιεί καταλήψεις των Εξαρχείων, αλλά και τα Εξάρχεια σαν γειτονιά αγώνα και προλεταριακής αυτοοργάνωσης. Σαν άνθρωποι που ζούμε και αγωνιζόμαστε στα Εξάρχεια, νοιώθουμε ότι είναι καθήκον μας και ευθύνη μας να απαντήσουμε σε αυτή τη συκοφαντική πολεμική.

Η ΕφΣυν, η οποία θέλει να πλασσάρεται ως ‘ανεξάρτητη’, αναπαρήγαγε ένα πολεμικό ανακοινωθέν του κράτους, στοχοποιώντας τα Εξάρχεια, χωρίς κανένα σεβασμό για τους πρόσφυγες και τους ανθρώπους που ζουν στις καταλήψεις. Το άρθρο αυτό -που βρίθει από προσβολές που ξεφεύγουν απ’ τα όρια της δημοσιογραφίας- παρουσιάζει τα Εξάρχεια και τις καταλήψεις της γειτονιάς ως μαφιόζους, ναρκέμπορους και διακινητές ανθρώπων. Στα συμπεράσματά του, προσκαλεί για ευρεία αστυνομική καταστολή στη γειτονιά. Είναι σαφές, ότι πρακτικές όπως έκκαθάριση’ που αναφέρονται και αποσκοπούν στο να εφαρμοστούν πάνω σε ανθρώπους είναι βαθυά ρατσιστικές. Το κράτος έχει σχέδια για τα Εξάρχεια. Μια νέα επιχείρηση προετοιμάζεται στη γειτονιά, ενάντια στις καταλήψεις, σε αγωνιστές αλλά και σε ένα πλήθος ανθρώπων, κυρίως μεταναστών, που ζουν στο δημόσιο χώρο, και τα φερέφωνα που λειτουργούν στη σκιά του κράτους είναι κομμάτι αυτής προεργασίας. Είτε είναι σε άμεση μισθοδοσία από το κράτος είτε δουλεύουν ‘συνεργατικά’ για τις μπίζνες της καθεστωτικής προπαγάνδας. Το φερόμενο ως ‘άρθρο’ καθορίζει το στόχο πάνω στα Εξάρχεια και αποτελεί καθαρή απειλή. Η συστράτευση της αριστεράς στην κατασταλτική πολιτική εκπληρώνει τον ολοκληρωτισμό. Πλέον, σύσσωμες οι καθεστωτικές δυνάμεις διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο, με κοινή αιχμή την αστυνομική και παρακρατική καταστολή και με συμπληρωματικές μεθόδους. Άλλωστε, η κρατιστική αριστερά εχθρεύεται τον αναρχισμό και την κοινοτική αυτο-οργάνωση και γι’αυτό επιτίθεται στη γειτονιά που αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής των κοινωνικών προταγμάτων του αναρχικού κινήματος.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τις κατηγορίες ‘ναρκωτικά’ και ‘μαφίες’. Διότι, σε αυτό το σενάριο παραλείπεται εντελώς το γεγονός ότι το ίδιο το κράτος είναι η μεγαλύτερη ναρκομαφία. Οι μαφίες είναι μια σφιχτή οργάνωση, ιεραρχική και προσδεδεμένη με το κράτος λόγω των εξουσιαστικών συμφερόντων και δομών της. Απέναντι σε τέτοιες κανιβαλικές δομές, στα Εξάρχεια άνθρωποι και διαφορετικότητες απ’όλο το κόσμο επιχειρούν μια κοινοτιστική συνύπαρξη -δίχως να εξαρτώνται από καμία εξουσιαστική δομή- ένα πραγματικά οικουμενικό έδαφος. Με την παραπάνω ψευδή συνθηματολογία στοχοποιείται η αυτοοργάνωσή μας ώστε να υποταχθεί η γειτονιά στον έλεγχο της εκμετάλλευσης. Τα Εξάρχεια είναι ένα έδαφος όπου επιχειρείται η αυτοδιεύθυνση των από κάτω. Είναι ένα παράδειγμα προλεταριακής αυτοοργάνωσης, όπου δίνονται άμεσες απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των καταπιεσμένων, αυτόνομα από την εξουσία. Καταλήψεις άδειων κτιρίων για να καλύψουμε τις ανάγκες στέγασης, συλλογική προμήθεια τροφής, αυτοοργανωμένες δομές υγείας, συγκρότηση συλλογικής αυτοάμυνας απέναντι στη καταστολή και την εξουσιαστική επιβολή. Η επίθεση στη γειτονιά αποσκοπεί στο ξερίζωμα αυτής της πολιτικής ταυτότητας των Εξαρχείων. Διότι σε αυτή την ιστορική συγκυρία, όπου εντείνονται η κοινωνική αδικία, η εκμετάλλευση και η λεηλασία, το έδαφος αυτό αποτελεί μια χειροπιαστή προοπτική, αλλά και ορμητήριο του αγώνα ενάντια στο κράτος-μαφία.

Ο πόλεμος ενάντια στα Εξάρχεια δεν περιορίζεται γεωγραφικά. Ο στόχος υπάρχει παντού και είναι ο αντικρατικός αγώνας. Η συντριβή των Εξαρχείων θα σημάνει ταυτόχρονα τη συντριβή όλων των εγχειρημάτων αυτοοργάνωσης σε όποια γειτονιά κι αν βρίσκονται. Και γι’αυτό ο μηχανισμός δουλεύει πυρετωδώς για “να γίνουν τα Εξάρχεια σαν κάθε γειτονιά”, ώστε να μπορεί μετέπειτα να δηλώσει πως “κάθε γειτονιά θα γίνει σαν τα Εξάρχεια”, απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος και το κεφάλαιο.

Η μέθοδος της παραπληροφόρησης είναι ένα εργαλείο βιοπολιτικού πολέμου. Η πρακτική της εγκληματοποίησης μιας πολιτικοποιημένης γειτονιάς μέσω της προπαγάνδας με τη συνδρομή των ΜΜΕ είναι ο βασικός πυλώνας αυτού του ιδιαίτερου πολέμου. Αυτό που επιχειρείται η αποίκιση ενός πεδίου που αγωνίζεται για την αυτονόμηση από την εξουσία. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι παρόμοιες μέθοδοι αποικιοποίησης χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στην Τουρκία. Τα ΜΜΕ ως εργαλείο της εξουσίας χρησιμοποιούνται για την εξαφάνιση ολόκληρων περιοχών και πληθυσμών, όπως το Κουρδιστάν. Ότι δεν αναπαρίσταται στα μέσα γίνεται αόρατο. Ταυτόχρονα το εργαλείο της μαύρης προπαγάνδας χρησιμοποιείται σε άμεση σύνδεση με κερδοσκοπικά επενδυτικά συμφέροντα για την ισοπέδωση ολόκληρων γειτονιών, όπως το Tarlabasi, που κατεδαφίστηκε για να χτιστεί ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο. Η πραγματική ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε αυτό το καθεστώς βρίσκεται υπό διωγμό. Είναι χυδαίο να επικαλείται αυτήν την ταυτότητα μια εφημερίδα που συνδράμει στον πόλεμο ενάντια σε ένα κοινωνικό υποκείμενο, μέσα στο οποίο βρίσκονται και δημοσιογράφοι οι οποίοι διώκονται από το τούρκικο καθεστώς ακριβώς λόγω της αρνησής τους να προδώσουν το ήθος της ανεξάρτητης και μαχόμενης δημοσιογραφίας.

Οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κράτη, στην εξυπηρέτηση των οποίων δουλεύει και η συγκεκριμένη εφημερίδα, είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για τον εκτοπισμό ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες, που ο διωγμός τους από πολέμους και φτώχεια συνεχίζεται και εδώ, με την παρανομοποίησή τους, με δολοφονίες στα σύνορα, αιχμαλωσία, απελάσεις, και απομόνωση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τέτοιοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στις καταλήψεις και στα Εξάρχεια ειδικά, και γι’αυτό η καταστολή των Εξαρχείων αποτελεί αντικειμενικά ρατσιστική πολιτική, κομμάτι της πολιτικής ελέγχου των μεταναστών. Η λοιδορία των αυτοοργανωμένων δομών στέγασης και συνοργάνωσης ντόπιων και μεταναστών προμοτάρει τον εγκλεισμό, τον αποκλεισμό, των φυλετικό διαχωρισμό και τον έλεγχο που εφαρμόζονται με την ‘φιλοξενία’ του κράτους.

Η ιστορία και η παρακαταθήκη της αντίστασης και των αγώνων σε αυτή τη γειτονιά, όμως δεν ξεπουλιούνται στο κράτος και στα επενδυτικά σχέδια των καπιταλιστών. Επειδή εδώ φτάσαμε με τη μνήμη ιστορικών αγώνων, είτε στα Εξάρχεια είτε από αλλού, νοιώθουμε ως απόγονοι των αγώνων, κρατώντας αυτή την παρακαταθήκη στην αμεσότητα των κοινών μας αγώνων. Σήμερα παρεμβαίνουμε σ’αυτή τη μηχανή πολέμου του κράτους για να σαμποτάρουμε τη λειτουργία της. Δημοσιεύουμε τον λόγο μας, μεταφέροντας το οδόφραγμα του πολέμου εδώ που παράγεται η προπαγάνδα στο όνομά μας. Μετράμε ήδη αρκετούς αιχμαλώτους και πληγέντες σε αυτόν τον πόλεμο. Όπως η εκδικητική φυλάκιση σε 13μιση χρόνια του μετανάστη συλληφθέντα από τις 6 Δεκέμβρη του 2016, ή τις πρόσφατες προφυλακίσεις 8 νεολαίων μετά από συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στη Χ. Τρικούπη, και την επιχείρηση-σκούπα των μπάτσων στη πλατεία στις 8 Ιούνη με συλλήψεις και ξυλοδαρμούς στο σωρό.

Σε αυτή τη συγκυρία δηλώνουμε ότι η αποφασιστικότητά μας απέναντι στο κράτος, το παρακράτος και τον φασισμό παραμένει. Η εκμετάλλευση, η βία και η κυβερνητική διαφθορά είναι εγγενή χαρακτηριστικά κάθε έθνους-κράτους, υπό κάθε ηγεσία. Η αντίστασή μας μπορεί να μην αφυπνήσει τους πάντες, αλλά ούτε θα κοιμηθούν ήσυχα.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥΡΚΟΥΤ ΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατάληψη Rosa de Foc, Κατάληψη GARE, Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου, σύντροφοι, συντρόφισσες

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύει την επιστολή καταγγελίας που συνυπογράφουν οι «Κατάληψη Rosa de Foc, Κατάληψη GARE, Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου, σύντροφοι, συντρόφισσες», όπως δεσμεύτηκε να κάνει μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη μελών τους στα γραφεία της το βράδυ της Τρίτης. Το κείμενο δημοσιεύτηκε ήδη στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας.

Σε κάθε περίπτωση η εφημερίδα μας διευκρινίζει ότι κάθε αρθρογράφος και συντάκτης της διατυπώνει ελεύθερα και ενυπόγραφα την άποψή του. Οι όποιες ενυπόγραφες απαντήσεις και διαφωνίες επίσης είναι καλοδεχούμενες. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν δημοσιεύει άρθρα και κείμενα με μισαλλόδοξο, ρατσιστικό, ομοφοβικό, σεξιστικό, εθνικιστικό και φασιστικό περιεχόμενο. Η εφημερίδα μας σταθερά υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με προτεραιότητα όσα αφορούν κάθε ευάλωτη ομάδα.

Κατά συνέπεια, ενώ προφανώς η απάντηση στην αρθρογράφο αδικεί κατάφωρα την εφημερίδα με αυθαίρετα συμπεράσματα που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ακόμα και σε ό,τι αφορά το ίδιο το περιεχόμενο του άρθρου της με το οποίο πολλοί διαφώνησαν, αυτό δεν εμπόδισε την εφημερίδα μας να τη δημοσιεύσει.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν πρόκειται να αποκλίνει από τις θέσεις αρχών και την ελεύθερη και αδέσμευτη πορεία που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Θα παραμείνει ανεξάρτητη, δημοκρατική, προοδευτική, συνεταιριστική εφημερίδα, προσηλωμένη απολύτως στις αρχές της ελευθερίας του Τύπου και στην τήρηση της δεοντολογίας, έχοντας ως ασπίδα της τις χιλιάδες των αναγνωστών της που είναι και οι μοναδικοί εργοδότες μας.

Η «Εφ.Συν.»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστική επίθεση στην Κόνιτσα
Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί περιστατικό άγριας επίθεσης σε νέους πρόσφυγες στην Κόνιτσα. Πρόκειται για επίθεση που παραπέμπει σαφέστατα σε ακροδεξιές λογικές και πρακτικές και δημιουργεί προβληματισμό για την...
Ρατσιστική επίθεση στην Κόνιτσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεναγοί στο «τελευταίο χωριό των αναρχικών στον κόσμο»
Μπαίνουν φοβισμένοι και φεύγουν ενθουσιασμένοι. Ποιοι; Οι τουρίστες! Από πού; Από τα Εξάρχεια! Η ανή­συχη γειτονιά των καταλήψεων, της πολυπολιτισμι­κότητας, των γκράφιτι, των εναλλακτικών στεκιών, του...
Ξεναγοί στο «τελευταίο χωριό των αναρχικών στον κόσμο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
-Είμαι το κράτος και... δεν είμαι εντάξει
Συγκλονιστικές μαρτυρίες απεξαρτημένων που αντιμετωπίζουν κατάφατσα όχι μόνο τον κοινωνικό ρατσισμό και την απομόνωση αλλά και την αναλγησία των κρατικών δομών στην προσπάθειά τους για εργασιακή επανένταξη. Το...
-Είμαι το κράτος και... δεν είμαι εντάξει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση από την Κοινωνική Πολυκατοικία
Η σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με το Ιδρυμα Χατζηκώνστα έληξε, οπότε κλείνει η δομή φιλοξενίας αστέγων στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 36 στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα οι περίπου τριάντα ένοικοι, κυρίως γυναίκες...
Εξωση από την Κοινωνική Πολυκατοικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
Στην εφαρμογή ενός πιλοτικού αλλά καινοτόμου κοινωνικού προγράμματος για τη στήριξη χρηστών ουσιών στο Κέντρο της Αθήνας προχωρούν από κοινού Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, με τη σχετική...
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι φράχτες στέλνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών»
O περιφερειακός εκπρόσωπος Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γιαν Γιάραμπ μίλησε αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα...
«Οι φράχτες στέλνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας