• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.6°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.7°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  54%

Οπως εξήγησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, στις επίμαχες προκηρύξεις παρατηρήθηκαν μερικές ατέλειες

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων

 • A-
 • A+

Σε εννέα υπουργεία κατανέμονται οι 22 (από τις συνολικά 69) θέσεις γραμματέων που θα επαναπροκηρυχθούν, με στόχο να εναρμονιστούν και αυτές σε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έχει θεσπιστεί και για τις υπόλοιπες 47.

Ως γνωστόν, οι εν λόγω νευραλγικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης θα στελεχωθούν με κριτήρια τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων και όχι με πολιτικές αποφάσεις, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, στο πλαίσιο της μνημονιακής πρόβλεψης για αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και με στόχο τη συνέχεια του κράτους.

Οπως εξήγησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στις επίμαχες προκηρύξεις των 22 θέσεων (όλες, και οι 69, προκηρύχθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο) παρατηρήθηκαν «μερικές ατέλειες» που πρόκειται να διορθωθούν στη βάση κοινής μελέτης εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και Γάλλων τεχνοκρατών (Expertise France), που εισηγείται τη θέσπιση ελάχιστων κοινών κριτηρίων.

Οι 22 προκηρύξεις που συντάχθηκαν από τα επιμέρους υπουργεία είχαν ένα περιττό κριτήριο στο κομμάτι της προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι υποψηφιότητες.

Για παράδειγμα, ζητούνταν απαραιτήτως 10 χρόνια προϋπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης και, επομένως, αποκλείονταν στελέχη με 9 χρόνια αντίστοιχης προϋπηρεσίας.

Πλέον, θα απαιτείται τουλάχιστον ένα έτος προϋπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης (έως 20) και το κάθε επιπλέον θα λαμβάνει αντίστοιχη μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ.

«Και οι 69 προκηρύξεις ήταν σύννομες», τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι νέες προκηρύξεις έρχονται να διορθώσουν τα αρχικά λάθη «και ουδέν έτερον».

Η κ. Γεροβασίλη αντέκρουσε τις καταγγελίες της Ν.Δ. για «φωτογραφικές» προκηρύξεις, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι αυτή που επιθυμεί κομματικούς διορισμούς γραμματέων, εφόσον έχει ζητήσει τη συνολική κατάργηση της διαδικασίας.

«Το κράτος ήταν κομματικό ανέκαθεν. Σήμερα είναι που για πρώτη φορά γίνονται προσπάθειες να ξεφύγουμε από αυτό και να αλλάξουμε το πρόσωπο του Δημοσίου», επισήμανε η υπουργός, παραθέτοντας -μεταξύ άλλων- δύο επιχειρήματα που καταρρίπτουν τις καταγγελίες της Ν.Δ. περί «κομματικής άλωσης στο Δημόσιο»:

α) Στις διαδικασίες επιλογής των 69 γενικών διευθυντών δεν υπήρχε καμία ένσταση από υποψηφίους. «Αυτό είναι πρωτόγνωρο, διότι όποιος ένιωθε ότι έχει αδικηθεί προφανώς θα έκανε ένσταση», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη.

β) Από τους σημερινούς γενικούς γραμματείς που έχουν τοποθετηθεί με πολιτικές αποφάσεις, οι περισσότεροι δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις για να διεκδικήσουν τις νέες θέσεις. Επιπλέον, «φωτογραφικές προκηρύξεις δεν έγιναν γιατί δεν αφήνει περιθώρια ο νόμος», πρόσθεσε η υπουργός.

7.000 αιτήσεις

Μέχρι στιγμής, οι 69 θέσεις γραμματέων έχουν συγκεντρώσει 7.000 αιτήσεις. Δηλαδή 7.000 βιογραφικά προσοντούχων υπαλλήλων και υποψηφίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Οσοι επιλεγούν «θα βρεθούν στο προσκήνιο και θα προσφέρουν μια πολύ χρήσιμη εμπειρία στην ελληνική δημόσια διοίκηση», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Νωρίτερα, η υπουργός, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί (ηλεκτρονική αξιολόγηση, κινητικότητα με ψηφιακά εργαλεία κ.λπ.), παρατήρησε ότι «βλέπουμε μεγάλα έργα όχι μόνο να υλοποιούνται αλλά να συναντούν την ευρύτερη αποδοχή των ανθρώπων της Διοίκησης».

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την εκκίνηση προγραμμάτων επιμόρφωσης Ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων στη Γαλλία.

Παρών ήταν και ο Γάλλος πρέσβης, ο οποίος επαίνεσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την «καλή δουλειά» που έχει κάνει στις αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα ανακαλεί την «τιμωρητική», κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα,...
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Ποιοι παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή και τι στάση θα κρατήσει το...
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάγκη η συνέχιση της πολιτικής για προσλήψεις
Στην ανάγκη επαρκούς στελέχωσης και ανανέωσης του προσωπικού του Δημοσίου εστίασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Θυμίζοντας ότι λόγω περιοριστικών πολιτικών «ουσιαστικά δεν...
Ανάγκη η συνέχιση της πολιτικής για προσλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
Με σφοδρότητα επιμένουν να ασκούν κριτική οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αιγάλεω κατά της δημοτικής αρχής για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στη διεκδίκηση των «δώρων»...
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
4ετής σχεδιασμός προσλήψεων στο Δημόσιο
Με σχέδιο, με πιο απλές και γρήγορες διαδικασίες θα ενισχύεται το ελληνικό Δημόσιο σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικούς. Το νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής...
4ετής σχεδιασμός προσλήψεων στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας