Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σοβαρά προβλήματα στη Μάνδρα, ενώ οι πλημμύρες συνεχίζονται
EUROKINISSI

Σοβαρά προβλήματα στη Μάνδρα, ενώ οι πλημμύρες συνεχίζονται

  • A-
  • A+

Μία νέα νεροποντή ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Μάνδρας, επιτείνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση της Τρίτης. 

H πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 60 κλήσεις για άντληση υδάτων και 35 για παροχή βοήθειας (απεγκλωβισμούς κτλ.). Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα. 

Παράλληλα, υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 29,5 χλμ., καθώς και διακοπή στην παλιά εθνική Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 33ο χλμ ως τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Κλειστές ήταν οι έξοδοι της Αττικής οδού σε Μάνδρα, Μαγούλα, καθώς και για την παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών στον κόμβο της Μάνδρας.

Μέτα τις 9 το βράδυ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές είχαν προχωρήσει σε συστάσεις προς τους πολίτες να οδηγούν προσεκτικά και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Περιφέρεια Αττικής: «Επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικός καταλογισμός ευθυνών»

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα» και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους.

Τονίζει επίσης ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα - συνδράμοντας και την Πυροσβεστική - για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», διαπιστώνει η Περιφέρεια χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών». 

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».

Ν.Δ.: Κανένα απολύτως αντιπλημμυρικό έργο επτά μήνες μετά

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση και την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ότι «κανένα απολύτως αντιπλημμυρικό έργο ή έστω κάποια προληπτική παρέμβαση δεν έχει πραγματοποιηθεί στη Μάνδρα στους επτά μήνες που μεσολάβησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου»

Όπως ενημερώνουν, κλιμάκιο του κόμματος αποτελούμενο από τον Tομεάρχη Eσωτερικών Μάκη Βορίδη, και τους βουλευτές κ.κ Γιώργο Βλάχο, Θανάση Μπούρα και Βασίλη Οικονόμου μετέβη στις 9 το πρωί στη Μάνδρα, και συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Ιωάννα Κριεκούκη. 

Επίσης, η ΝΔ αποφάσισε να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση προς την κυβέρνηση ζητώντας άμεση ενημέρωση για τους λόγους «της απαράδεκτης καθυστέρησης στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, και αξιώνοντας να πληροφορηθούν οι πολίτες το χρόνο στον οποίο εκτιμά ότι αυτά τελικά θα αρχίσουν επιτέλους να υλοποιούντα»ι.

Επίσης, «αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση της ΝΔ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί προς έγκριση και έλεγχο ένα από τα προς κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να ζητηθεί η επίσπευση της αποφάσεώς του».

ΚΚΕ: Εκτεθειμένες κυβέρνηση και Περιφέρεια

«Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει με τον φόβο και την αγωνία και να παραμένει απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις χθεσινές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Διοίκηση είναι εκτεθειμένες, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής» προστίθεται στην ανακοίνωση, καταλήγοντας: «Η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με σφοδρότητα χτύπησε το κύμα κακοκαιρίας τη Βόρεια Ελλάδα
Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε τη δυτική Θεσσαλονίκη. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, υπόγεια πλημμύρισαν κι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους.
Με σφοδρότητα χτύπησε το κύμα κακοκαιρίας τη Βόρεια Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Ζήνωνας» παίρνει τη σκυτάλη από την «Ευρυδίκη»
Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων στη δυτική Αττική, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 16 ενώ η καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και...
Ο «Ζήνωνας» παίρνει τη σκυτάλη από την «Ευρυδίκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού
Χιονοπτώσεις, καταιγίδες και προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα. Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και...
Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Πελοπόννησο. Αγνοείται μία 60χρονη στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη όλες οι ανά την...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία
Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν τη Ροδόπη και τη Ξάνθη προκαλώντας πλημμύρες σε δρόμους, σπίτια, εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια...
Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμύρισαν Θριάσιο, Ζάκυνθος και Λασίθι
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα. Βροχές, καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του Σαββατοκύριακου. Σε «κόκκινο συναγερμό» τέθηκαν οι περιοχές...
Πλημμύρισαν Θριάσιο, Ζάκυνθος και Λασίθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας