• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.1°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 26.2°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 29.0°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 29.9°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό

 • A-
 • A+

Με δεκατέσσερα χρόνια αναίτια καθυστέρηση, την οποία η Θεσσαλονίκη πλήρωσε πρόσφατα με οδυνηρό τρόπο, το μεγαλύτερο και πλέον αναγκαίο έργο, η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, της ΕΥΑΘ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ομως για το έργο -που έπρεπε να ξεκινήσει το 2010, που το 2012 είχε προσωρινό μειοδότη, αλλά το 2014… απεντάχθηκε- η κόντρα συνεχίζεται, με ανακοινώσεις ευτυχώς, καθώς η Περιφέρεια μάλλον αναζήτησε «δάφνες» εκεί που θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική. Εξάλλου αν και για το έργο η ΕΥΑΘ ζήτησε 24,8 εκατομμύρια ευρώ, η Περιφέρεια ενέκρινε τελικά 21,1 εκατομμύρια.

Προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι με το έργο δίνεται μια καλή λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης, «κάρφωσε» χαρακτηριστικά: «Θυμόσαστε όλοι το μεγάλο πρόβλημα με τη διακοπή στην υδροδότηση της πόλης, η οποία αποκάλυψε και την καθυστέρηση που υπήρξε από την ΕΥΑΘ στην υλοποίηση του έργου της επέκτασης στην εγκατάσταση επεξεργασίας του πόσιμου νερού. Η επέκταση του διυλιστηρίου θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Ωστόσο η ΕΥΑΘ καθυστέρησε και δεν είχε καν τις απαιτούμενες μελέτες».

Οι αιχμές δεν έμειναν αναπάντητες από την ΕΥΑΘ, η οποία χθες σε ανακοίνωσή της τονίζει πρώτα ότι η διαφορά στη χρηματοδότηση θα καλυφθεί από την ίδια την εταιρεία αλλά και ότι η Περιφέρεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο για ένα έργο το οποίο βρίσκεται μάλιστα στην πρώτη θέση των προς χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με βάση τον προσωρινό πίνακα κατάταξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας.

Η ΕΥΑΘ θυμίζει ότι «η κατασκευή του έργου, που σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι αποτελεί κρίσιμη υποδομή για την υδροδότηση της πόλης, είχε προκηρυχθεί μόλις τον Ιούλιο του 2012 από το τότε υπουργείο Υποδομών και, ενώ ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης (στις 24.07.2012), ώς το τέλος του 2013 δεν είχε ανατεθεί σε κανέναν και το έργο απεντάχθηκε τον Ιούλιο του 2014, με απόφαση του γενικού γραμματέα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, αναρωτιέται «ποιες ακριβώς υπήρξαν οι ενέργειες της Περιφέρειας αλλά και άλλων φορέων της πόλης, όταν το έργο καρκινοβατούσε και κυρίως όταν απεντάχθηκε από το τότε πρόγραμμα χρηματοδότησης;»

Η Περιφέρεια απάντησε γενικόλογα ότι «η ΕΥΑΘ και ο πρόεδρός της οφείλουν να λειτουργούν εποικοδομητικά και όχι να αναλώνονται σε αντιπαραθέσεις και ανακοινώσεις, που μάλιστα προδίδουν άγνοια και προχειρότητα»(!) και πως «αν θέλουν να είναι πραγματικά χρήσιμοι, ας φροντίσουν να προχωρήσουν γρήγορα και σωστά την κατασκευή του έργου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τις πρόσφατες τριτοκοσμικές καταστάσεις για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη είχε η ΕΥΑΘ».

Πάντως, εκτός από τις κόντρες, υπάρχει και άλλο θέμα, για το οποίο καλό είναι να μην ξεχνιόμαστε. Η Καµπάνια «Ε, όχι και το νερό!», στο πλαίσιο των δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, διοργανώνει σήμερα εκδήλωση µε τίτλο «Η πόλη συζητάει για το νερό» (19.00) στην αίθουσα του δηµοτικού συµβουλίου του Δήµου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιµαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» και θα ακολουθήσει συζήτηση µε θέµα τις δράσεις της Καµπάνιας για την εξασφάλιση του νερού ως κοινού αγαθού, την ένταξη του Δήµου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των Blue Communities και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συλλογική προσπάθεια της πόλης κατά της πώλησης τµήµατος των µετοχών της ΕΥΑΘ και της ένταξής της στο υπερταµείο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οποιος συμφωνεί με τη Συμφωνία... στοχοποιείται!
Η ακροδεξιάς κοπής εμφυλιοπολεμική ρητορική έχει αναβιώσει στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και η στοχοποίηση προσώπων, που άρχισε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, συνεχίζεται τώρα εναντίον της...
Οποιος συμφωνεί με τη Συμφωνία... στοχοποιείται!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωραία ερώτηση· προχωρήστε στην επόμενη
«Κρείττον το σιγάν». Τη συμβουλή ακολούθησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στα ερωτήματα που του έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας για το...
Ωραία ερώτηση· προχωρήστε στην επόμενη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετά τη ΒΙΠΕΘ, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης - Πήρε φόρα και «σφραγίζει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Νέο μέτωπο άνοιξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -πριν καν κλείσει αυτό με την ΕΥΑΘ σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ)- αυτή τη...
Μετά τη ΒΙΠΕΘ, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης - Πήρε φόρα και «σφραγίζει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα διόδια διχάζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ
Περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες, κάτοικοι, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν στην απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Χρήστου Σπίρτζη για τη δημιουργία μετωπικών...
Τα διόδια διχάζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας