• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  5 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.9°C / 36.5°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.0°C
  2 BF
  28%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.6°C
  6 BF
  26%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 38.2°C
  4 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.4°C / 34.3°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  1 BF
  33%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 35.3°C
  4 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.4°C / 35.0°C
  4 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  29%

Το Sea Diamond λίγες ώρες προτού βυθιστεί το 2007, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή στη Σαντορίνη

Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πραγματογνωμοσύνη για την ανέλκυση του Sea Diamond

 • A-
 • A+

Την πρώτη ολοκληρωμένη πραγματογνωμοσύνη που θα δίνει απάντηση στο ερώτημα εάν το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», που βρίσκεται στον βυθό της Σαντορίνης από το 2007, μπορεί να ανελκυστεί ή όχι επιχειρεί να αποκτήσει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Για τον λόγο αυτό η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) ανακοίνωσε ότι προχωρά «αζημίως» και «αδαπάνως» στην ανάθεση διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης, τα έξοδα της οποίας θα καλυφθούν από τη διαχειρίστρια εταιρεία του ναυαγίου.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναρτήθηκε ήδη στη «Διαύγεια» και δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ-ΤΕΙ), κοινοπραξίες προμηθευτών, εφόσον πληρούν τα προσόντα που αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσκληση, μεταξύ των οποίων η πολυετής εμπειρία στα πεδία της ναυπηγικής και ναυτικής μηχανολογίας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος ή της θαλάσσιας βιολογίας, της χημείας ή της χημικής μηχανικής.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση διεξαγωγής της πραγματογνωμοσύνης στην οποία θα περιέχεται και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ διευκρινίζεται ότι η ομάδα έργου πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 9 άτομα.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΑΛ, της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του υπουργείου Ναυτιλίας, της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας και επικουρικά θα ζητηθεί η συνδρομή υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 5 Ιουλίου στις 2 το μεσημέρι, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι αν χρειαστεί, θα δοθεί και μικρή παράταση. Στόχος της ΔΑΛ είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει στα χέρια της την απάντηση που απασχολεί 11 χρόνια τώρα κατοίκους και αρχές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν σχετικές πληροφορίες από τη γραμματεία της ΔΑΛ στο τηλέφωνο 213-1371638.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 ο υπουργός Π. Κουρουμπλής υπέγραψε δύο εντολές προς το Λιμενικό Ταμείο της Θήρας και προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με τις οποίες ζητούσε την άμεση ενεργοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Εν τω μεταξύ, όμως, όπως γνωστοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του «Sea Diamond», τα ξημερώματα της Κυριακής 10/6/2018 και χωρίς να επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες το μεγαλύτερο μέρος του φράγματος ανάσχεσης πετρελαιοειδών που έχει ποντιστεί στην περιοχή του ναυαγίου βυθίστηκε και οι ρύποι που διαρρέουν από το ναυάγιο διαχέονται ελεύθερα στη θαλάσσια περιοχή...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχισαν οι ανελκύσεις ναυαγίων
Το βυθισμένο καράβι «Corfu Island» βγαίνει έπειτα από 32 χρόνια στην επιφάνεια, στην επισκευαστική βάση Περάματος ● «Υλοποιούμε την εντολή του πρωθυπουργού να καθαρίσει ο Πειραιάς και η Ελευσίνα» δήλωσε ο Π....
Αρχισαν οι ανελκύσεις ναυαγίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντολή ανέλκυσης του «Sea Diamond»
Η ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», που βρίσκεται στον βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης εδώ και 10 χρόνια και έχει απασχολήσει και διχάσει φορείς, κατοίκους και επιστημονικούς κλάδους,...
Εντολή ανέλκυσης του «Sea Diamond»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέλκυση του «Sea Diamond» ζητά ο υπουργός Ναυτιλίας
Την άμεση ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την ανέλκυση του «Sea Diamond», που βρίσκεται στον βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης 10 χρόνια, ζητά ο Π. Κουρουμπλής. Έχει υπογράψει τις σχετικές εντολές προς το...
Ανέλκυση του «Sea Diamond» ζητά ο υπουργός Ναυτιλίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργική παρέμβαση για το ναυάγιο του «Sea Diamond»
Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας αποφάσισαν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό τη συνδρομή στο έργο του Λιμενικού Ταμείου Θήρας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια...
Υπουργική παρέμβαση για το ναυάγιο του «Sea Diamond»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Αιτωλοακαρνανία ρυμουλκείται το «Euroferry Olympia» - Αντιδρούν οι συγγενείς
Ξεκίνησε, με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας, η μετακίνηση του πλοίου, με τους οικείους των αγνοουμένων να αντιτείνουν ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για τους ανθρώπους τους.
Στην Αιτωλοακαρνανία ρυμουλκείται το «Euroferry Olympia» - Αντιδρούν οι συγγενείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα ναυάγιο που διχάζει
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης υποστηρίζει ότι η Δημόσια Αρχή Λιμένα είναι αναρμόδια να ανελκύσει το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», που βρίσκεται στον βυθό της Σαντορίνης.
Ενα ναυάγιο που διχάζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας