• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 25.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ιστορία του προσφυγικού Πειραιά

 • A-
 • A+

Η προσφυγική ιστορία του Πειραιά δεν είναι μια ομοιόμορφη ιστορία, έχει πολλές διαφοροποιήσεις που αποτυπώνονται στον τύπο ή στον χρόνο της εγκατάστασης των προσφύγων και συνδέονται άμεσα με τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που κατέγραψε η μέχρι τώρα έρευνα στους δήμους της περιοχής του Πειραιά με τίτλο «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά - Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης», που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ανέδειξε επίσης τη συνθετότητα και την πολυπλοκότητα της προσφυγικής εγκατάστασης, τους διαφορετικούς τύπους εγκατάστασης αλλά και τους ανόμοιους ρυθμούς εξέλιξης των προγραμμάτων ανά περιοχή, όπως και τη διαρκή μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν σπίτι.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε συνέδριο και θα ακολουθήσει η έκδοση ενός Ιστορικού και Πολεοδομικού Ατλαντα του Προσφυγικού Πειραιά.

EUROKINISSI

Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 με στόχο τη μελέτη του συνόλου των προσφυγικών συνοικισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά το 1922.

Αρχικό ερέθισμα αποτέλεσε η εγκατάσταση των προσφύγων στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, που άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στον τόπο, στην ιστορική διαδρομή των συνοικιών, τη ζωή και τις νοοτροπίες των ανθρώπων.

Στη διάρκεια του προγράμματος, ιστορικοί και αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι δούλεψαν συστηματικά μαζί σε μια προσπάθεια να καταγράψουν και να τεκμηριώσουν από κοινού την εξέλιξη της προσφυγικής εγκατάστασης στον Πειραιά.

Η έρευνα αναπτύχθηκε παράλληλα σε τρία επίπεδα δράσεων:

 Εντοπισμός και καταγραφή αρχειακού υλικού από τον Σεπτέμβριο του 1922 έως το 1974, όπου είχε ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο των προγραμμάτων προσφυγικής αποκατάστασης στους δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Προφορική ιστορία και ιστορικές περιηγήσεις. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης δημιουργήθηκε ένα οπτικοακουστικό αρχείο προφορικών μαρτυριών, το οποίο θα παραχωρηθεί στις βιβλιοθήκες κάθε δήμου και θα είναι προσβάσιμο σε ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Χωρική τεκμηρίωση προσφυγικών συγκροτημάτων, ιδιωτικών και δημόσιων χώρων. Η συμπλήρωση της εικόνας που αφηγείται την αλλαγή που συντελέστηκε με την προσφυγική εγκατάσταση συνοδεύεται από τη χαρτογραφική αποτύπωση του χρονικού της περιόδου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο η εικόνα της προσφυγικής οικογένειας όσο και ο γραφειοκρατικός μηχανισμός αποτελούν δύο πεδία που ιστοριογραφικά τουλάχιστον δεν έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής και στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να προσεγγίσει στην αμέσως επόμενη περίοδο και τα δύο αυτά θέματα, σε μια προσπάθεια να φωτιστούν πλευρές της προσφυγικής εγκατάστασης που παραμένουν άγνωστες ή έστω ανεπαρκώς τεκμηριωμένες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορικός περίπατος στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της Αντίστασης
Μια τρίωρη διαδρομή με πλούσιες εναλλαγές συναισθημάτων διοργανώθηκε από επιστημονικά ινστιτούτα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, στην περιοχή της Νίκαιας, που φιλοξένησε το 1922 τα καραβάνια των προσφύγων...
Ιστορικός περίπατος στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της Αντίστασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορικός περίπατος στις προσφυγικές γειτονιές της Νίκαιας
Ιστορικό περίπατο στις γειτονιές της Νίκαιας διοργανώνουν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου...
Ιστορικός περίπατος στις προσφυγικές γειτονιές της Νίκαιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά
Τους πρώτους Ουκρανούς πρόσφυγες υποδέχτηκε τη Δευτέρα ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. 
Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ζωντανά μουσεία μετατρέπει τις προσφυγικές κατοικίες ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη
Το έργο ξεκίνησε από 23 εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, συνολικής επιφάνειας 12.600 τ.μ., οι οποίοι έχουν τον χαρακτήρα εσωτερικής αυλής μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα.
Σε ζωντανά μουσεία μετατρέπει τις προσφυγικές κατοικίες ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένο σε αποθήκες το αρχείο του ΟΛΠ
Το αρχείο του ΟΛΠ πρωτοεμφανίστηκε χάρη στον αξέχαστο ιστορικό της πόλης και πρόεδρο της «Φιλολογικής Στέγης» Γιάννη Χατζημανωλάκη, ο οποίος δημοσίευσε υλικό στο βιβλίο του για τον Πειραιά το 1996.
Χαμένο σε αποθήκες το αρχείο του ΟΛΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας