Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Την Τετάρτη η εκδήλωση «The Young Journalists: Ένας χρόνος Αποδημητικά Πουλιά & Ράδιο Πικραλίδα»

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε ολόκληρη την αφίσα

Την Τετάρτη η εκδήλωση «The Young Journalists: Ένας χρόνος Αποδημητικά Πουλιά & Ράδιο Πικραλίδα»

  • A-
  • A+

Την Τετάρτη, 20 Ιουνίου, στις 19:30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «The Young Journalists: Ένας χρόνος Αποδημητικά Πουλιά & Ράδιο Πικραλίδα», στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 , Στάση ΗΣΑΠ « Θησείο»). 

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τον ένα χρόνο υλοποίησης του προγράμματος «The Young Journalists», που φέρνει κοντά νέες και νέους εφηβικής ηλικίας, 14-18 χρόνων, διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» (με κείμενα σε αραβικά, φαρσί, ουρντού, ελληνικά και online σε αγγλικά και ισπανικά) και την παραγωγή της διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκπομπής «Πικραλίδα».

Οι ομιλητές περιλαμβάνουν μέλη της συντακτικής ομάδας των «Νέων Δημοσιογράφων», τον δημοσιογράφο της «Εφημερίδας των Συντακτών» Δημήτρη Αγγελίδη, και τον Μιχάλη Παπαντωνόπουλο, ψυχολόγο και μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «Στην επετειακή μας εκδήλωση θα συζητήσουμε για τις σημαντικές στιγμές, για τις δυσκολίες που προέκυψαν, για τη σημασία του προγράμματος, για αυτά που μάθαμε, αλλά κυρίως για αυτά που μπορούν να γίνουν μέσα από δράσεις που δεν περιορίζονται σε ένα χώρο και σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, αλλά μας δείχνουν το δρόμο για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί, αντιστεκόμενοι στις διακρίσεις και τους διαρκείς αποκλεισμούς».

Μετά το πέρας των ομιλιών, θα ακολουθήσει συζήτηση και μπουφές.

Οι ομιλητές

Ζάχρα Χαμπιμπί

Η Ζάχρα είναι 18 χρονών και κατάγεται από την πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου δυόμισι χρόνια και μένει στην δομή φιλοξενίας του Σχιστού. Είναι μια από τις πρώτες συντάκτριες των Αποδημητικών Πουλιών, ενώ συμμετέχει και στην ομάδα σχεδιαστικής ύλης. Πηγαίνει σχολείο και έχει μάθει να μιλά ελληνικά, ενώ έχει συμμετάσχει και στην δημιουργία δύο ταινίων stop motion animation. Ονειρεύεται να γίνει παιδίατρος.

Μαχντιά Χοσσαϊνί

Η Μαχντιά κατάγεται από την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν και έχει γεννηθεί στην Τεχεράνη του Ιράν. Εκεί τελείωσε το λύκειο όπου ακολούθησε θεωρητική κατεύθυνση. Στην Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια και είναι μία από τις πρώτες 15 έφηβες που ξεκίνησαν την ομάδα αυτή και πλέον είναι η αρχισυντάκτρια των Αποδημητικών Πουλιών. Της αρέσει πολύ να γράφει και όταν φτάσει στον προορισμό της, θα γράψει την ιστορία της ζωής της. Είναι φεμινίστρια και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ έχει ήδη γράψει δύο σενάρια για το θέατρο και έχει παίξει σε παράσταση με τον τίτλο Τρωάδες. Πιστεύει ότι κάθε συγγραφέας περιμένει τον αναγνώστη του. Συγκεκριμένα η Μαχντιά λέει πως, «Όσο διαβάζεται η εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά, τόσο θα υπάρχω και εγώ».

Ελία Σαριφί

Ο Ελιάς είναι 18 χρονών και κατάγεται από το Αφγανιστάν. Αγαπά την τέχνη και ασχολείται με την φωτογραφία και το βίντεο. Στην Ελλάδα ήρθε πριν δυο χρόνια και ήταν τότε που άρχισε να τραβά τις πρώτες του φωτογραφίες. Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε πέντε εκθέσεις, δύο εκ των οποίων στο εξωτερικό. Μάλιστα, το πρώτο του κείμενο το είχε εμπνευστεί από μία έκθεση που συμμετείχε με τίτλο «Σε έναν πολύ Μακρινό Τόπο». Αγαπά να απεικονίζει τα συναισθήματα, την πίστη και τις εμπειρίες του και έψαχνε πάντα να βρει ένα μέρος όπου θα μπορεί να τα έχει όλα αυτά μαζί. Λέει χαρακτηριστικά πως, «Από τότε που ξεκίνησα να συμμετέχω στην εφημερίδα μπορώ και έχω ελευθερία έκφρασης και με αυτόν τον τρόπο μπορώ να δείξω τις δεξιότητές μου».

Φατιμά Χοσσαϊνί

Η Φατιμά από το Αφγανιστάν είναι από τα ιδρυτικά μέλη της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά». Σπάνια έχανε μαθήματα ελληνικών και αγγλικών στο Κέντρο Φιλοξενίας Σχιστού, όταν ακόμη έμενε εκεί. Παίζει θέατρο, μαθαίνει γερμανικά, αγαπά την ιατρική και θα ήθελε να γίνει οφθαλμίατρος. Θα συνεχίσει να γράφει άρθρα για τα Αποδημητικά Πουλιά από όπου και αν βρίσκεται και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομάδα.

Ζάρα Αλισμαήλ

Ο Ζάρα από την Συρία, είναι ένα αγόρι που ωρίμασε πολύ γρήγορα. Ένας σύγχρονος ποιητής με πολύ έντονα βιώματα. Ακόμη και η ομιλία του εχει ποιητική μορφή και είναι γεμάτη παρομοιώσεις και μεταφορές. Ένα αγόρι με βαθιά συναισθήματα για την πατρίδα και εξαιρετικό χαρακτήρα.

Νατζάφ Σαμπίρ

Ο Νατζάφ είναι 17 χρονών και είναι από το Πακιστάν. Όταν ήρθε στην Ελλάδα δε γνώριζε ότι θα μπορούσε να μοιραστεί τις σκέψεις του και τις ικανότητές του με άλλους ανθρώπους και ότι θα μάθει καινούργια πράγματα. Αλλά τώρα συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες. Πηγαίνει σχολείο δύο φορές την ημέρα, παίζει θέατρο, αρθρογραφεί για τα Αποδημητικά Πουλιά, ζωγραφίζει. Μιλάει αγγλικά και η ελληνική γλώσσα, ειδικά η γραμματική, του φαίνεται πολύ δύσκολη.

Μίρνα Ασλάν

Η Μίρνα Ασλάν είναι από τη Συρία και είναι 21 χρονών. Είναι φοιτήτρια νομικής και το χόμπι της είναι η ζωγραφική. Μένει στην Ελλάδα εδώ και 2,5 χρόνια. Μπήκε στην εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά» πριν από ένα χρόνο για να μεταφέρει την ιδέα της τέχνης σε όλους τους ανθρώπους.

Αμπντούλ Ρασίντ Μοχαμαντί

Ο Αμπντούλ Ρασίντ κατάγεται από την πόλη Κοντόζ του Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ελλάδα το 2016 και είναι μέλος των Νέων Δημοσιογράφων εδώ και περίπου 10 μήνες. Ξέρει φαρσί, ελληνικά, αγγλικά και ουρντού, ενώ του αρέσει πολύ και ο αθλητισμός.

Αζιζολά Σεντακάτ

Ο Αζιζολά είναι ο πατέρας της Φατιμά Σεντακάτ, μίας από τις πρώτες έφηβες που συμμετείχε στην εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά» ως συντάκτρια. Ο Αζιζολά είναι 45 χρονών, ζούσε στο Ιράν και εργαζόταν ως οικοδόμος. Εδώ και 2 χρόνια μένει στην Ελλάδα με την οικογένειά του.

Χισάμ Ομάρ

Ο Χισάμ είναι από την Αίγυπτο και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Αλεξάνδρειας. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια. Στην αρχή ήταν δύσκολα, γιατί δε γνώριζε τη γλώσσα και δεν είχε κανέναν εδώ. Το να μάθει τη γλώσσα ήταν το αναγκαίο πρώτο βήμα. Πήγε σε σχολή και βρήκε δουλειά. Έτσι ξεκίνησε η νέα του ζωή στην Ελλάδα. Με επιμονή και υπομονή κατάφερε να έχει σήμερα πολλούς φίλους και κάποιους από αυτούς τους θεωρεί οικογένεια. Είναι διερμηνέας στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του αρέσει πάρα πολύ η δουλειά του!

Δημήτρης Αγγελίδης

O Δημήτρης Αγγελίδης είναι δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών. Καλύπτει το πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου στην Ελλάδα και ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς), όπως επίσης με θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας. Έχει εργαστεί στο περιοδικό «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και στην ενημερωτική ιστοσελίδα flash.gr. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο Δημοσιογραφίας από το Κολλέγιο Emerson της Βοστόνης των ΗΠΑ και σπουδών Επικοινωνίας και ΜΜΕ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του ίδιου τμήματος.

Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος είναι ψυχολόγος με κατεύθυνση την Κοινωνική Ψυχολογία και σπουδές στην Πολιτισμική Θεωρία και τις Ψηφιακές Τέχνες. Έχει εργαστεί στην διαπολιτισμική εκπαίδευση και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, με παιδιά και έφηβους πρόσφυγες. Το ενδιαφέρον του στρέφεται στην πολιτισμική και την ψυχοκοινωνική παρέμβαση, στην διαγενεακή επίδραση των «νέων» μέσων και τεχνολογιών και στις κοινωνιοψυχολογικές συνθήκες διαμόρφωσης της κοινωνικής σκέψης. Είναι μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ζωή χωρίς συμβιβασμούς, αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις»
Η αντιρατσιστική, πολυπολιτισμική γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το ρατσισμό» επιστρέφει με εργαστήρια, προβολές, συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, κουζίνες, παιδοτόπους...
«Ζωή χωρίς συμβιβασμούς, αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι στα εθνικιστικά παραμύθια - Αλληλεγγύη στους μετανάστες»
Κείμενο για τη ρατσιστική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, που υπογράφουν «Κάποιοι ντελιβεράδες, σερβιτόροι/ες και ξενοδοχοϋπάλληλοι από το Ηράκλειο που δεν μασάνε σανό», λάβαμε και δημοσιεύουμε.
«Οχι στα εθνικιστικά παραμύθια - Αλληλεγγύη στους μετανάστες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναυλία αλληλεγγύης σε πείσμα των καιρών
Επίκαιρη και ουσιαστική η συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες που διοργανώνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της καμπάνιας «Η αλληλεγγύη είναι η ζεστασιά...
Συναυλία αλληλεγγύης σε πείσμα των καιρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τιμωρία χωρίς τέλος για δύο Κούρδους αλληλέγγυους
Σε νέες περιπέτειες οι δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι της Αριστεράς που, παρά τη δικαστική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι ύστερα από την προφυλάκισή τους, η αστυνομία εξαντλεί κάθε όριο αυθαιρεσίας.
Τιμωρία χωρίς τέλος για δύο Κούρδους αλληλέγγυους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της κακοκαιρίας και της αδιαφορίας οι πρόσφυγες στη Χίο
Μάτια και αυτιά ερμητικά κλειστά απέναντι στο προσφυγικό δράμα επιλέγουν να κρατούν τοπικές αρχές και κοινωνία στη Χίο και στα άλλα νησιά, κοιτώντας μόνο πώς θα τους «ξεφορτωθούν».
Στο έλεος της κακοκαιρίας και της αδιαφορίας οι πρόσφυγες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα μωσαϊκό πολιτισμών και ανθρώπων στην καρδιά της Μυτιλήνης
Μετά την εφιαλτική εμπειρία του περάσματος των θαλάσσιων συνόρων αλλά και την απελπισία της στασιμότητας που τους μαστίζει στα νησιά, πολλοί πρόσφυγες έχουν μία διέξοδο προς την αξιοπρέπεια και την κοινωνική...
Ενα μωσαϊκό πολιτισμών και ανθρώπων στην καρδιά της Μυτιλήνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας