Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λήξη συναγερμού για το Μητροπολιτικό Ιατρείο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λήξη συναγερμού για το Μητροπολιτικό Ιατρείο

  • A-
  • A+

Ακυρώθηκε στην ουσία το τελεσίγραφο της εταιρείας «Ελληνικόν Α.Ε.» προς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Δημοτικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), σύμφωνα με το οποίο η ιατρική δομή όφειλε να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί έως τις 29 του μηνός.

Τη διαβεβαίωση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ενημέρωσε ότι το ιατρείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Εχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους αρμόδιους της Lamda Development, που εκπροσωπεί τον επενδυτικό όμιλο, για να βρεθεί προσωρινή λύση σε περίπτωση δόμησης στον χώρο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ιατρείου, ενώ είναι σαφές ότι θα λειτουργεί και μετά την ολοκλήρωση των έργων σε νέο ή στον ίδιο χώρο.

Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» διευκρίνισε ότι η «Ελληνικόν Α.Ε.», με υπόδειξη των δανειστών, ενημέρωσε όλους τους φορείς που έχουν εγκαταστάσεις στο παλιό αεροδρόμιο και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά ότι πρέπει να μετακομίσουν και από λάθος περιέλαβαν στους παραλήπτες του εγγράφου και το Κοινωνικό Ιατρείο.

Η θετική αυτή εξέλιξη «προέκυψε μετά από ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ένας εκ των ιδρυτών του Ιατρείου.

Στις Βρυξέλλες, μάλιστα, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μπροστά στο ελληνικό προξενείο ως κίνηση συμπαράστασης στο ΜΚΙΕ, ενώ και στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξαν φωνές αλληλεγγύης κυρίως από την ευρωβουλευτή, πρώην συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χάρμς.

Εκτός από την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, στον ίδιο έδωσαν διαβεβαιώσεις για τη συνέχεια της λειτουργίας του ιατρείου ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και εκπρόσωπος της «Ελληνικόν Α.Ε.».

Οι επισκέψεις ανέργων, απόρων και ανασφάλιστων πολιτών στο ιατρείο ξεπερνούν τις 64.150, ενώ οι ωφελούμενοι του ιατρείου, τα φυσικά πρόσωπα, υπολογίζονται στα 7.266 άτομα.

Το ΜΚΙΕ έχει δραστηριοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην παροχή φαρμάκων και υλικών στους πρόσφυγες που διέμεναν στο Ελληνικό, στη δράση για τη Γάζα, τις πλημμύρες της Μάνδρας κ.λπ.

Με τα 14 πρώτα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, που ήδη ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, θεσπίζονται σημαντικές παρεμβάσεις που συνδέονται με τη διαχείριση του Ελληνικού.

Συγκεκριμένα:

◼ Δημιουργείται Φορέας διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων, που περιλαμβάνει το μητροπολιτικό πάρκο, τις ζώνες πρασίνου, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε όλη την έκταση των 6.200 στρεμμάτων. Θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που θα έχει κρατική επιχορήγηση και θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

◼ Κατοχυρώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας του νέου φορέα. Στην εννεαμελή διοίκησή του θα μετέχουν έξι εκπρόσωποι που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ από ένα μέλος θα ορίσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και η «Ελληνικόν Α.Ε.». Ο πρόεδρος του φορέα θα υποδειχθεί από τους δήμους της περιφέρειας και επιπλέον ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης θα υποδείξει τρία μέλη και από ένα οι δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας.

◼ Διευκρινίζεται ότι οι νέες κτιριακές υποδομές δεν θα αποτελούν «ιδιωτική» πόλη, αλλά θα είναι κομμάτια των όμορων δήμων. Οι ιδιοκτήτες και οι χρήστες των ακινήτων θα καταβάλλουν τέλη καθαριότητας και φωτισμού, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες. Το ύψος τους θα καθορίζεται με βάση την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και θα εγκρίνεται από τα δημοτικά συμβούλια.

«Το υπουργείο κινήθηκε με βάση την αντίληψη ότι η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, η συντήρηση πλατειών και πεζοδρομίων, αποτελεί άσκηση δημόσιας εξουσίας και οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται παραδοσιακά από τους δήμους και μόνο», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης και διευκρίνισε ότι «η έννοια των ανταποδοτικών τελών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι και οι μόνοι αποδέκτες αυτών των τελών».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου: «Μπορεί να έρχεται όποιος θέλει»
Ενα νέο ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγκαινιάζεται την Τετάρτη 1η Απριλίου, στο Ιλιον Αττικής, από τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ την περίοδο του 2013-2014. Οι γιατροί οργανώνονται σε εθελοντική βάση και...
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου: «Μπορεί να έρχεται όποιος θέλει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
75 παιδιά στα αζήτητα
Παιδιά εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας διαλυμένο. Περισσότερα από 75 στον αριθμό παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 16 χρόνων, ζουν σήμερα στις κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και...
75 παιδιά στα αζήτητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο χρειάζεται την αλληλεγγύη μας
Ηταν αρχές στου 2013 όταν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο έφτασε το πρώτο υποσιτισμένο βρέφος. Οι γονείς του μωρού ήταν άνεργοι κι αναγκάζονταν να κάνουν οικονομία ακόμα και στο γάλα, με αποτέλεσμα το...
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο χρειάζεται την αλληλεγγύη μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προστατευτικά μέτρα στη Ριτσώνα
Εγκυος μεταφέρθηκε από τη δομή στέγασης προσφύγων της περιοχής σε μαιευτήριο για να γεννήσει και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό ● Δέκα υγειονομικοί σε κατ’ οίκον καραντίνα
Προστατευτικά μέτρα στη Ριτσώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανθρωποι εξαρτημένοι από επιδόματα και προνοιακές παροχές
Η διαμονή των προσφύγων σε σκηνές υποδηλώνει πολύ περισσότερα από μια κακή στεγαστική συνθήκη. Επιτελεί λειτουργίες απώθησης νέων ροών που όταν διασωθούν θα ζήσουν σε συνθήκες ταυτόσημες με αυτές του θανάτου.
Ανθρωποι εξαρτημένοι από επιδόματα και προνοιακές παροχές
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ξεκαθαρίζει η υπόθεση με τις πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις στη Σάμο
Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες μετά την απολογία τους στον ανακριτή τέσσερις από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου που εκμεταλλεύονταν την ανάγκη προσφύγων και μεταναστών να απεγκλωβιστούν από το νησί.
Ξεκαθαρίζει η υπόθεση με τις πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις στη Σάμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας