Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, και οι δήμαρχοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, και Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με θέμα την απόσυρση του άρθρου 70 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που ψηφίστηκε χθες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μάλιστα, οι δύο δήμοι έμειναν κλειστοί.
Το συγκεκριμένο άρθρο παρατείνει έως 20 χρόνια τη λειτουργία σειράς βιομηχανικών εγκαταστάσεων με επικίνδυνες και οχλούσες χρήσεις, ακόμα και μετά την αλλαγή χρήσεων γης, όπως το τσιμεντάδικο στη Δραπετσώνα και οι δεξαμενές πετρελαιοειδών στο Πέραμα.
Ο Γ. Γαβρίλης τόνισε ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και άλλα άρθρα (από το 70 έως το 79), τα οποία περιλήφθηκαν αιφνιδιαστικά και αφορούν τη λειτουργία των βιομηχανιών και διευκρίνισε:
Το άρθρο 70 ακυρώνει τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε τον Ιούλιο του 2015 και επανέφερε τις χρήσεις γης στην περιοχή των Λιπασμάτων που είχαν αλλάξει με τροπολογία της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, η οποία διευκόλυνε την έναρξη λειτουργίας εταιρείας επεξεργασίας αποβλήτων.
Με τις ρυθμίσεις αυτές διαιωνίζεται ένα προβληματικό μοντέλο ανάπτυξης περασμένων δεκαετιών, που βασίστηκε στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, ανυπαρξία χρήσεων γης κ.λπ.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι αυτές οι ρυθμίσεις εντάσσονται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, έχει διαπιστωθεί αυτά τα χρόνια της μνημονιακής χρήσης πως οι μεγάλες επιχειρήσεις διαμεσολαβούν αιτήματα μέσω των «θεσμών» που τα εμφανίζουν ως προαπαιτούμενα και η κυβέρνηση τα ικανοποιεί για να κλείσει την αξιολόγηση.
Υποβάθμιση
Ο Γ. Λαγουδάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για απαξίωση της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και για τη συνέχιση της πολιτικής που οδήγησε, εδώ και δεκαετίες, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση.
«Οι ανθρώπινες ζωές δεν μπαίνουν σε καμιά διαπραγμάτευση. Πίστευα ότι οι πόλεις και οι ανάγκες των κατοίκων θα αποτελούσαν πραγματικά κόκκινες γραμμές γι’ αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η διάταξη αυτή αφορά την τσιμεντοβιομηχανία «Λαφάρζ» και τις εγκαταστάσεις της Oli One, δήλωσε ο Χρήστος Βρεττάκος, λέγοντας πως «εκεί που περιμέναμε ο χρόνος απομάκρυνσης να μειωθεί από τα 12 στα 6 χρόνια, είδαμε να γίνεται 20».
Τη συμπαράστασή τους στο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και των δύο δήμων εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, και Νίκαιας - Αγ. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.
◼ Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν και τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση χθες έκανε μια μικρή τροποποίηση στο άρθρο 70, αλλάζοντας τον χρόνο ενός ρήματος. Με την τροποποίηση, στην ουσία αναφέρεται σε μελλοντικές αλλαγές των χρήσεων γης και όχι σε παρελθούσες. Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχοι ενημερώθηκαν για την προσθήκη, ωστόσο δηλώνουν ότι η αλλαγή αυτή δεν τους ικανοποιεί και, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις εταιρείες πετρελαιοειδών στο Πέραμα. Για τον λόγο αυτόν, τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν εκ νέου οι τρεις πλευρές, προκειμένου να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους από εδώ και πέρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας