Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές

Η προηγούμενη εκλεγμένη διοίκηση του ιδρύματος κηρύχτηκε έκπτωτη μετά τις βαριές κατηγορίες που αποδόθηκαν σε στελέχη της και κατά κύριο λόγο στον υπόδικο αρχιμανδρίτη Π. Μπούμπα

ΑΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές

  • A-
  • A+

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τότε που -άγνωστο πώς- κυκλοφόρησε η «είδηση» για κρούσματα ψώρας στο Γηροκομείο Αθηνών.

Η αλήθεια ήταν ότι ένας γέροντας από εκείνους που μεταφέρθηκαν από ιδιωτική δομή-κολαστήριο στο Γηροκομείο παρουσίασε συμπτώματα, ενώ ελήφθησαν αμέσως όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Χθες προέκυψε κι άλλη «αναστάτωση», αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης, Ζ. Κολλιό, ο οποίος κατήγγειλε σε ΜΜΕ ότι ο επίσης προσωρινά διορισμένος σύμβουλος λογιστηρίου σφράγισε το λογιστήριο χωρίς την ανάλογη εντολή από τα μέλη της διοίκησης.

Οι εκλογές

Εδώ έχει σημασία να υπενθυμίσει κανείς, πρώτον, ότι η δίκη των κατηγορουμένων για την κατάχρηση της περιουσίας του ιδρύματος έχει οριστεί στις 22 Ιουνίου και, δεύτερον, ότι η προσωρινή διοικούσα έχει αναλάβει να διεξαγάγει την 1η Ιουλίου εκλογές προκειμένου να υπάρξει μια νέα διοίκηση που θα φροντίσει τους γέροντες, τους εργαζομένους και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος.

Επίσης είναι γνωστό ότι τόσο ο διευθυντής του ιδρύματος όσο και η νομική εκπρόσωπος παραμένουν στις θέσεις τους από την εποχή της διοίκησης Μπούμπα, δεδομένου ότι η προσωρινή διοικούσα δεν έχει αρμοδιότητες διοικητικών αλλαγών στο ίδρυμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μισθοί των δύο αυτών προσώπων είναι επιπέδου «golden boys» μέχρι και σήμερα, ενώ η οικογενειοκρατία ήταν άλλο ένα από τα θλιβερά χαρακτηριστικά και αυτού του ιδρύματος.

Τα χρέη που συσσωρεύτηκαν από την παλιά διοίκηση ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών (Ernst&Young) αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα αποτελούν κόλαφο για τους βασικούς διαχειριστές του ιδρύματος.

Είναι επομένως φυσικό όσοι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο να προσπαθούν αυτές τις τελευταίες ημέρες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους.

Αυτό ακριβώς είναι που θορύβησε τον προσωρινό σύμβουλο λογιστηρίου Ι. Καταγή και με τη συνοδεία δύο αστυνομικών «σφράγισε» πρόσκαιρα το λογιστήριο θέλοντας να διασφαλίσει τα οικονομικά στοιχεία και κάθε τεκμήριο, όπως επίσης και να κάνει πλήρη απογραφή ώστε να μην υπάρξουν ξαφνικές... απώλειες.

Ο ίδιος είχε στο παρελθόν πικρή πείρα ως εμπειρογνώμονας όταν όλα τα αρχεία από το λογιστήριο του καναλιού Alter ξαφνικά χάθηκαν! Κάτι ανάλογο συνέβη εξάλλου στο ΚΕΕΛΠΝΟ και σε άλλα ευαγή ιδρύματα.

Προηγήθηκε της κίνησης αυτής μέιλ του προσωρινού προέδρου κ. Κολλιού με το οποίο ζητούσε από το λογιστήριο να παραδώσει στον διευθυντή Κ. Κεραμίδα ό,τι στοιχεία ζητήσει από το λογιστήριο.

Τα φίδια έζωσαν τον σύμβουλο του λογιστηρίου και θέλησε να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο προστασίας των αρχείων και των εγγράφων.

Δημιουργεί εύλογες απορίες το γιατί ξαφνικά ζητούσε στοιχεία ο διευθυντής από το λογιστήριο και για ποιο λόγο ο προσωρινός πρόεδρος ζήτησε να του παρασχεθούν.

Ο κ. Καταγής μάς δήλωσε ότι εφόσον δεν είχε παρόμοια εξουσιοδότηση από την προσωρινή διοικούσα δεν προχώρησε τελικά σε σφράγισμα, αλλά έκανε ό,τι έπρεπε για να διασφαλίσει τα αρχεία. Αυτή ήταν η αιτία που προκάλεσε την καταγγελία του προσωρινού προέδρου στα ΜΜΕ.

«Μετά την Ernst&Young και το παραπεμπτικό βούλευμα, που όποιος τα διαβάσει θα φρίξει με τα διψήφια νούμερα σε εκατομμύρια που χάθηκαν, είναι απολύτως αναγκαίο να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση να χαθεί έστω κι ένα στοιχείο», τόνισε ο κ. Καταγής, προσθέτοντας ότι δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα και την απαίτηση να παρέχονται στοιχεία σε μέλη που ήταν «στενοί συνεργάτες εκείνων που διαχειρίστηκαν την περιουσία του Γηροκομείου και παρεμπόδισαν με απόκρυψη στοιχείων τους ελέγχους».

Για το θέμα της έντασης μεταξύ των μελών της προσωρινής διοίκησης ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Δ. Παπαχρήστου δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «υπάρχουν διάφοροι κύκλοι γύρω από διοικητικά στελέχη και είναι ερώτημα το αν όλοι τελικά επιθυμούν την εξυγίανση».

Ο ίδιος δεν κατανοεί για ποιο λόγο πρέπει να δίνονται έγγραφα σε παράγοντες που είναι εμπλεκόμενοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενώ σημειώνει ότι τέτοιου είδους καταγγελίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των εκλογών με άμεσες επιπτώσεις στη διοίκηση του ιδρύματος.

Ο επίτροπος του δήμου

Τέλος, ο επίτροπος που έχει οριστεί (ομόφωνα) από τον Δήμο Αθηναίων Σ. Κατάκος επισήμανε τις προσπάθειες του δημάρχου να υπάρξει στοιχειώδης εποπτεία και να μπει μια τάξη μόλις διαπιστώθηκαν τα αστρονομικά χρέη και η πλήρης αδυναμία ακόμα και σίτισης των φιλοξενουμένων.

Για τα τελευταία περιστατικά σημείωσε ότι δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και καλεί την προσωρινή διοίκηση να μείνει προσηλωμένη στον στόχο να διεξαγάγει στο προβλεπόμενο διάστημα τις εκλογές και να σταματήσουν οι εντάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη εκλεγμένη διοίκηση του ιδρύματος κηρύχτηκε έκπτωτη μετά τις βαριές κατηγορίες που αποδόθηκαν σε στελέχη της και κατά κύριο λόγο στον υπόδικο αρχιμανδρίτη Π. Μπούμπα για τα αδικήματα της κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία απιστίας, της υπεξαίρεσης, της απείθειας κ.λπ.

Από τότε έγιναν προσπάθειες (με προσωρινές 6μηνες διοικήσεις) να προκηρυχτούν εκλογές, όμως αυτές προσέκρουαν στις συνεχείς προσφυγές των έκπτωτων μελών αλλά και στις σκόπιμες προσπάθειες τρομοκράτησης των μελών (ψηφοφόρων) του ιδρύματος.

Τελικά, με τη δικαστική απόφαση 1469/29.5.2018 ορίστηκε η νέα 11μελής προσωρινή διοίκηση (από εμπειρογνώμονες οικονομολόγους) με σκοπό να οδηγήσει το ίδρυμα σε εκλογές μέσα σε ένα τρίμηνο και φυσικά να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου κατά σειρά α) να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των ηλικιωμένων, β) να γίνονται οι αναγκαίες πληρωμές από τα όποια έσοδα διασφαλίζονται μέσα από μια καλύτερη διαχείριση, και γ) να εφαρμόζεται η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των εργαζομένων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
Με πρόσχημα την ανάγκη διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο Γηροκομείο, την εγγραφή νέων μελών στο ίδρυμα και την αξιοποίησης της περιουσίας του, ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός ζήτησε την...
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου
Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν στη διοίκηση του Γηροκομείου εκείνοι που το οδήγησαν σε πλήρη αφανισμό ● Διαφωτιστικές επιστολές για τις συνθήκες που επικρατούν και τους κινδύνους που διατρέχουν...
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο... γέροντας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο Γηροκομείο
Πλήθος συμβούλων, σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων, διαγραφές και συμψηφισμοί ενοικίων με ωφελημένο ακόμα και πρώην υφυπουργό της Ν.Δ., αλλά και παράνομες ιδιοποιήσεις κληροδοτημάτων και χρημάτων των ηλικιωμένων....
Ο... γέροντας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο Γηροκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
Η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για να στηρίξει τους 110 γέροντες και τους περίπου 100 εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010. Τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης,...
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων
Σε καθεστώς απόλυτης σιωπής συνεχίστηκε η δίκη των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση και κακοδιαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών. Η «Εφ.Συν.» παρακολουθεί τη δίκη με συνεχή δημοσιεύματα από την αρχή.
Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο καθ' όλα υπαρκτός μάρτυρας Νίκος Μανίας και οι καταθέσεις του
Στο δημοσίευμά της «Εφ. Συν.» «Ο μάρτυρας-κλειδί Νίκος Μανίας» αναδείχθηκαν βασικά σημεία της κατάθεσης Μανία στους εισαγγελείς διαφθοράς. Τον κ. Μανία κατονομάζουν ως πιθανά δωροδοκούμενο συνεργάτη του πρώην...
Ο καθ' όλα υπαρκτός μάρτυρας Νίκος Μανίας και οι καταθέσεις του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας