Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκιές πάνω από τον διαγωνισμό για την ΕΒΖ

Τα μαντάτα από τον τραυματισμό του Φιορίν Ντουρμισάι ήταν καλά

Σκιές πάνω από τον διαγωνισμό για την ΕΒΖ

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

«Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα για το πώς γίνεται όλοι –κυριολεκτικά– οι εμπλεκόμενοι να καταλήγουν σε αποφάσεις και πράξεις που δεν θα έπαιρναν και δεν θα εκτελούσαν με τίποτα αν αποφάσιζαν ή έπρατταν μόνοι».

Η δήλωση ανεξάρτητου οικονομικού αναλυτή περιγράφει συνοπτικά και καίρια όσα έχουν συμβεί από την περασμένη Παρασκευή –αλλά και τα τρία τελευταία χρόνια– όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ κλήθηκε να αποφασίσει αν θα παραδώσει τα κλειδιά σε «στρατηγικό επενδυτή» έναντι τιμήματος.

Τι ακριβώς συνέβη σε τούτο το Δ.Σ. «κανένα στόμα δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα»… Σίγουρο είναι ότι το συμβούλιο κατέληξε άνευ αποφάσεως και χωρίς πρόεδρο, αφού ο καθηγητής Παναγιώτης Αλεξάκης παραιτήθηκε, για λόγους που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

Γιατί λοιπόν δεν παραδόθηκαν τα «κλειδιά» στον Lukas Fecker της Innovation Brain;

Οι απαντήσεις αλληλοδιαψευδόμενων μελών του συμβουλίου, η ανάλυση τερατολογιών (;) κι ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων οδηγούν σε εκδοχή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους, αλλά συμπυκνώνεται στον τίτλο: Κάποιους το σχέδιο Φέκερ δεν τους ενθουσίασε και, κυρίως, ζορίζονται να υπογράψουν την παραχώρηση, φοβούμενοι νομικές συνέπειες.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του Ελβετού; Ο ίδιος, σε έγγραφη ανακοίνωσή του, τόνιζε πως «θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αναζωογόνηση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα».

Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Παναγιώτης Καραχάλιος φέρεται να είπε προχθές στον πρόεδρο των εργαζομένων, Χριστόδουλο Βαρκάκη, ότι περιλαμβάνει προσφορά 54 εκατομμύρια ευρώ, «σπάσιμο» της ΕΒΖ σε «καλή» και «κακή», με αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων.

Την «καλή» ΕΒΖ (και τα εγχώρια ακίνητά της) θα πάρει εννοείται ο κ. Φέκερ –για τον οποίο τελευταία δεν ακούγονται και τόσο καλά πράγματα κυρίως στις σερβικές «διαδρομές» του–, που δεν ξέρουμε ποιον επενδυτή εκπροσωπεί.

Κυρίως η προσφορά του για την ΕΒΖ υπολείπεται κατά 6 εκατομμύρια από όσα έδινε πέρυσι ο Μίοντραγκ Κόστιτς μόνο για τα σερβικά εργοστάσια.

Και φυσικά όλοι ταράζονται όταν θυμούνται τις συνέπειες του «σπασίματος» της Αγροτικής και των δεινών που συσσώρευσε.

Μέλος του Δ.Σ. μάς δήλωσε ότι «αυτά δεν ισχύουν, ίσα ίσα υπάρχει 10ετές πλάνο για την επιχείρηση», αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία. Και ο ίδιος ο κ. Καραχάλιος διέψευσε ότι ήταν ιμάντας αυτών των πληροφοριών, ωστόσο ο κ. Βαρκάκης επανέρχεται με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», λέγοντας πως όσα αυτός μετέφερε σε συναδέλφους του ήταν ενημέρωση από τον κ. Καραχάλιο, ο οποίος τον είχε καλέσει στο γραφείο του.

«Αν μπορούσα εγώ να γράψω τέτοιο σενάριο, θα είχα άλλον επαγγελματικό προσανατολισμό» λέει σκωπτικά ο κ. Βαρκάκης, τονίζοντας πως «αυτό που προκρίνεται είναι έγκλημα για τους εργαζόμενους, τους τευτλοπαραγωγούς και τους πιστωτές μας. Περιμένω άμεσα την επίσημη τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας. Εδώ και μήνες ζητάω συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό (Αλέξη Χαρίτση) και ως ενημέρωση είχα όσα μου είπε ο κ. Καραχάλιος. Ρωτάω ευθέως: ο Φέκερ εκπροσωπεί τον Κόστιτς; Γιατί το Δ.Σ. δεν εξετάζει και τη δεύτερη πρόταση για τη βιομηχανία;»

Η δεύτερη πρόταση

Το παρασκήνιο πίσω από τη δεύτερη πρόταση είναι εξίσου ενδιαφέρον, αφού το fund «Kingsley Capital Partners» και ο εκπρόσωπός του Χρήστος Φαρμάκης κοινοποίησαν προσφορά 70 εκατομμυρίων ευρώ, διατήρηση των εργοστασίων στην Ελλάδα και διατήρηση των εργαζομένων.

Μόνο που την κοινοποίησαν στον εκκαθαριστή (η πρόταση αφορά το 82,33% των μετοχών που ελέγχεται από τον εκκαθαριστή της «κακής» ΑΤΕ), γνωστοποιήθηκε σε μέλη της κυβέρνησης αλλά όχι στην Ernst & Young, σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς που αξιολόγησε την προσφορά Φέκερ.

Ο κ. Φαρμάκης λέει εν ολίγοις στην «Εφ.Συν.»: «Ποια και τι είναι η Ernst & Young; Την ΕΒΖ δεν την πουλάει το ελληνικό Δημόσιο; Εχουμε στείλει την πρότασή μας, αλλά δεν μας μιλάει κανείς. Πώς θα πουληθεί η ΕΒΖ; Εχει γίνει διαγωνισμός; Αυτή τη στιγμή το εγχείρημα μοιάζει με απευθείας ανάθεση. Ας με καλέσουν να τους εξηγήσω από κοντά. Το ενδιαφέρον μας παραμένει. Διαχειριζόμαστε κεφάλαια θεσμικών επενδυτών και δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε διαδικασίες μη διαφανείς και με μεθόδους που είναι εκτός διεθνών προτύπων όταν πρόκειται για εκποίηση κρατικής περιουσίας».

Πληροφορίες θέλουν, πάντως, οικονομικά η ΕΒΖ να αντέχει μέχρι τέλη Ιουλίου.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι εκποιεί δεκάδες οχήματα κάθε τύπου (αυτοκίνητα, φορτηγά, ραντιστικά, επικαθήμενα σιλό, τράκτορες κ.ά.) με ηλεκτρονική δημοπρασία online.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε τι τιμές θα πουληθούν για να κρίνουμε άλλες πωλήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με διαφορετικές διαδικασίες.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οπου γης και πατρίς» για τους κυνηγημένους Κούρδους
​Τη σταδιακή, προγραμματισμένη, εν πολλοίς αιματοβαμμένη εκκαθάριση που επιχειρεί η Τουρκία στα νοτιοανατολικά της χώρας, στις περιοχές των Κούρδων,...
«Οπου γης και πατρίς» για τους κυνηγημένους Κούρδους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εξωση» στα Ι.Χ. των κατοίκων από επιχειρήσεις πάρκινγκ
Αν μέχρι τώρα είχαμε, σποραδικές είναι αλήθεια, διαμαρτυρίες για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής στάθμευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, να που στα γραφεία...
«Εξωση» στα Ι.Χ. των κατοίκων από επιχειρήσεις πάρκινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος ανοχής για τα τραπεζοκαθίσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης
Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων που ζητούσαν εδώ και καιρό να μπει τάξη στο χάος των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων του κέντρου της...
Τέλος ανοχής για τα τραπεζοκαθίσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγάλο «φέσι» των αδερφών Κανάκα
Αυτοαποκαλούνται «κανακόπληκτοι» για να ξορκίσουν σαρκάζοντας το κακό που τους βρήκε. Πρόκειται για 272 οικογένειες ρυζοπαραγωγών κοινοτήτων της...
Το μεγάλο «φέσι» των αδερφών Κανάκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αερομαχία Σπίρτζη – Fraport
​Απόρησαν χθες όσοι δεν ξέρουν, αλλά το μήνυμα εστάλη στους παραλήπτες του, μετά την επίθεση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στην...
Αερομαχία Σπίρτζη – Fraport