• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.9°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.0°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 23.6°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.8°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 21.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.9°C
  0 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 25.8°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  19%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΑΣΘ: αντιπολίτευση με περίεργα δημοσιεύματα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τελικά δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα στον ΟΑΣΘ. Στις 18 Μαΐου χάκαραν την ιστοσελίδα του Οργανισμού, μία μέρα μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Στέλιος Παππάς κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπογραφή του στον νόμο 4313/2014, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να «κλείσει» διαχειριστική τρύπα ύψους 174 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΘ, επιβαρύνοντας ουσιαστικά το Δημόσιο.

Συμπτωματικά (;) την ίδια περίοδο της κυβερνοεπίθεσης έτρεχαν και οι διαγωνισμοί για συντηρήσεις στην τηλεματική του Οργανισμού, υπόθεση που προκάλεσε «παρενέργειες» με στοχευμένες «αποκαλύψεις» περί κατάρρευσης ολόκληρου του συστήματος.

Μετά την υπόθεση του χακαρίσματος οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΘ έκαναν μήνυση κατ’ αγνώστων, κάλεσαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ήδη διεξάγει έρευνες πάνω στα «ίχνη», έχουν κληθεί ήδη εμπλεκόμενοι για κατάθεση και αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα λίαν συντόμως.

Η υπόθεση έχει και συνέχεια, διότι ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, είδαν το φως δημοσιεύματα για την ανάθεση του διαγωνισμού σε εταιρεία, η οποία δήθεν δεν είχε τη δυνατότητα να επισκευάσει την τηλεματική διότι δεν είχε την τεχνογνωσία, την οποία δήθεν κρατά «κλειδωμένη» στα γραφεία της άλλη εταιρεία που συμπτωματικά συντηρούσε κατ’ αποκλειστικότητα την τηλεματική τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η συνέπεια ήταν να υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσης του συστήματος τηλεματικής. Μόνο που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η εταιρεία αναμένεται να διαψεύσει όλα τα ανωτέρω και κυρίως θα λέει πως ούτε κατάρρευση υπάρχει ούτε κρατά κανέναν «πηγαίο κώδικα» κλειδωμένο στα συρτάρια της, εξάλλου δεν προέβη καν σε ένσταση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι «έξυπνες στάσεις»

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις της εταιρείας που συντηρούσε μέχρι τώρα το σύστημα είχαν λήξει στις 31/12/2017 και ήταν σε ισχύ με παράταση μέχρι που η διοίκηση προκήρυξε δύο διαγωνισμούς. Ο πρώτος αφορούσε τη συντήρηση των συστημάτων τηλεματικής μέσα στα λεωφορεία και ο δεύτερος τις «έξυπνες» στάσεις.

Και τους δύο μειοδοτικούς διαγωνισμούς κέρδισε άλλη εταιρεία, η οποία για τον πρώτο διαγωνισμό και εξάμηνη συντήρηση έκανε προσφορά 30.000 (60.000 προσέφερε η εταιρεία που εκτελούσε μέχρι τώρα το έργο) ενώ στον δεύτερο διαγωνισμό η ίδια εταιρεία έκανε προσφορά 35.000 ευρώ, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες που μετείχαν στον διαγωνισμό προσέφεραν 47.000 και 55.000 αντιστοίχως.

«Σκελετοί» στην επιφάνεια

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σάββας Παναγιωτίδης τονίζει πως «όσα έχουν δημοσιευτεί ως πληροφορίες και εκτιμήσεις είναι απολύτως ψευδή. Δεν υπάρχει καμιά κατάρρευση του συστήματος τηλεματικής. Οποια προβλήματα παρουσιάζονται είναι στο πλαίσιο του αποδεκτού ποσοστού προβλημάτων, τα οποία και επιλύονται. Την περασμένη Τετάρτη ήταν εκτός λειτουργίας 23 στάσεις από τις 200 που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα. Μέχρι την Παρασκευή είχαν διορθωθεί οι πέντε. Προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα για τους στόχους των δημοσιευμάτων που μας εγκαλούν γιατί κατοχυρώσαμε τους διαγωνισμούς σε αυτούς που έδωσαν την καλύτερη προσφορά. Τι θα έπρεπε δηλαδή να κάνουμε; Με ποια στοιχεία γράφουν ότι η εταιρεία που μειοδότησε δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να εκτελέσει το έργο; Ας ρωτούσαν τουλάχιστον την εταιρεία που έχει σήμερα τη συντήρηση, που δεν κέρδισε αυτούς τους διαγωνισμούς και η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμιά κατάρρευση».

Ωστόσο, πίσω από τον πόλεμο προπαγάνδας, ο κ. Παναγιωτίδης βλέπει ευθέως τη Ν.Δ. σε συνάρτηση με οικονομικά συμφέροντα και γι’ αυτό υπογραμμίζει πως «η σημερινή διοίκηση επειδή, όπως οφείλουμε στον ελληνικό λαό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει τα σκάνδαλα και βγάζει στην επιφάνεια “σκελετούς”, δέχεται καθημερινό πόλεμο από συγκεκριμένα κέντρα. Κυρίως θέλουν να σταματήσουν την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ. Οσα εμπόδια και να βάλει η Ν.Δ. τίποτα δεν θα μας σταματήσει, όλα θα αποκαλυφθούν και οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο σύντομα στη Δικαιοσύνη».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά 23,2% μειώθηκαν τα λεωφορεία από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη
Τα στοιχεία για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης στραπατσάρουν το επικοινωνιακό ρετουσάρισμα που επιχειρούν η κυβέρνηση και ο ΟΑΣΘ. Με μόνο 177 λεωφορεία δεν μπορεί κάποιος να μιλά.
Κατά 23,2% μειώθηκαν τα λεωφορεία από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΟΑΣΘ γίνεται ψηφιακός
Τηλεματική, ηλεκτρονικό εισιτήριο και παροχή WiFi θα διαθέτουν σε έναν χρόνο όλα τα λεωφορεία του Οργανισμού, ενώ παράλληλα κάθε φύσης οικονομική και συγκοινωνιακή δραστηριότητα του ΟΑΣΘ θα καταγράφεται...
Ο ΟΑΣΘ γίνεται ψηφιακός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκάζια για ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
Τέρμα τα μισόλογα και… γκάζια μόνο για την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αφού «άσπρη»(;) μέρα θα δουν οι Θεσσαλονικείς το… 2025!
Γκάζια για ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aναπολούν τον πάλαι ποτέ ιδιωτικό-κρατικοδίαιτο ΟΑΣΘ
Oσμή «μαγειρέματος» νέου κρατικοδίαιτου ιδιωτικού φορέα για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αναδύθηκε τη Δευτέρα στην ενημερωτική εκδήλωση των μετόχων του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών...
Aναπολούν τον πάλαι ποτέ ιδιωτικό-κρατικοδίαιτο ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας