• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 23.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  4 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  43%
Αγιασμένα στυλό για τις εξετάσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγιασμένα στυλό για τις εξετάσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Αααχ, θα σας στενοχωρήσω, αλλά στην ενορία μας δεν έχουμε αγιασμένα στυλό. Εχω όμως κάτι καλύτερο».

Βρισκόμαστε κάπου στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η οποία τις τελευταίες μέρες σταυροκοπιέται. Κι όχι μόνο η πρωτεύουσα, αλλά ολόκληρη η χώρα, από τη Φλώρινα μέχρι την Πάτρα, από το Ιόνιο ώς το Αιγαίο, αναπέμπει δεήσεις «υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις».

Αλλού οι ιερείς μοιράζουν κομποσκοίνια, αλλού εικονίτσες, αλλού αγιασμένα στυλό, αλλού αιτήσεις που πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να μνημονεύονται στις δεήσεις.

Εδώ ο νεωκόρος έχει «κάτι καλύτερο»: «πάρτε αυτό το σταυρουδάκι, πείτε στο κοριτσάκι να το φιλήσει και να το βάλει στην τσεπούλα του κι όλα θα πάνε καλά». Αμήν.

«Κωνσταντίνου, Ιωάννας, Οδυσσέως, Παναγιώτας» - ο ιερέας μπροστά στην Αγία Τράπεζα διαβάζει τα ονόματα των παιδιών, όπως ακριβώς κάνει σε δεήσεις υπέρ υγείας ή υπέρ αναπαύσεως.

Στο εκκλησίασμα μαμάδες και γιαγιάδες ζητάνε από τον Θεό να βάλει το χέρι του.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής στην εκκλησία, «έχουν αρχίσει ήδη οι εξετάσεις. Στην αρχική παράκληση είχαμε πολλούς, αλλά τώρα διαβάζουν», εξηγεί ο νεωκόρος.

Ιερές Αγρυπνίες

Καθείς και τα όπλα του και η Εκκλησία καλεί τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν το υπερόπλο - όχι τη μελέτη, όχι την αυτοσυγκένρωση, όχι την ψυχραιμία, όχι τη θέληση, αλλά την προσευχή, διότι, όπως λένε και στο χωριό μου, «τι να τους κάνεις τους αγίους όταν μιλάς με τον Θεό;»

Ετσι, λοιπόν, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλωρίνης τελείται Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της Αγίας μάρτυρος Καλλιόπης, «που εορτάζει την επομένη 8 του μηνός και είναι αφιερωμένη στους διαγωνιζόμενους υποψηφίους».

Ο Ιερός Ναός παρακαλεί τους υποψηφίους «να παρευρεθούν στην Ιερά Παράκληση μαζί με τους γονείς τους, κάνοντας χρήση του τελευταίου όπλου ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Με την προσευχή θα ζητήσουν βοήθεια και φωτισμό από τον Θεό για να γράψουν καλά στις εξετάσεις».

Ο Ιερός Ναός Αγίου Στυλιανού Γκύζη αναγνωρίζει ότι ναι, κάποιο ρόλο παίζει και το διάβασμα στις εξετάσεις, αλλά «μη στηριχθείς μόνο στις δικές σου δυνάμεις! Κάλεσε Συμπαραστάτη σου και Βοηθό Τον Θεό. Η Εκκλησία που προσεύχεται και φροντίζει για όλα της τα παιδιά, προσεύχεται και για σένα που δίνεις εξετάσεις».

Η Εκκλησία -εκτός από απαντήσεις σε κάθε ερώτηση- έχει και την κατάλληλη προσευχή ώστε να επιτύχουν οι ευσεβείς το ποθητό αποτέλεσμα.

Στο βιβλίο «Προστάτες Αγιοι για 909 περιστάσεις» μπορεί να ανατρέξει κανείς για κάθε περίσταση και φυσικά τις πανελλαδικές.

Ωστόσο, η Εκκλησία διαθέτει και πιο εξειδικευμένη βιβλιογραφία διά τας εξετάσεις: το «Προσευχητάριον ειδικών περιστάσεων», το «Προσευχητάρι της Παναγίας», ο «Παρακλητικός Κανών εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις».

Εκτός της Αγίας μάρτυρος Καλλιόπης, ειδίκευση στις πανελλαδικές έχει και ο Αγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, ο Οσιος Διονύσιος «ο ρήτωρ» και ο Αγιος Μητροφάνης ο Πνευματικός.

Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο με το κομποσκοίνι, όπου «σε κάθε κόμπο λέμε: “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον τον/την δούλον-ην Σου …….(το όνομα του μαθητού)».

Και γιατί όχι; Αν κανείς διαβάσει και πιστέψει την προσευχή που κάνουν οι ευσεβείς, ο θεός μπορεί να φέρει εντυπωσιακότερα αποτελέσματα από όλα: τις ατέλειωτες ώρες μελέτης, τα φροντιστήρια και τα σκονάκια του κόσμου μαζί: λαλεί «εις τα ώτα, μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα κατά την ώραν των εξετάσεων», δίνει εις «άπαντες, εν τη εξετάσει, νουν οξύν και γρήγορον, εις το συγγράψασθαι, πάσας τας ορθάς αποκρίσεις εν ταις ερωτήσεσι».

Βοήθειά μας...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο λόγος της εκκλησίας βάζει πιο πάνω την πίστη από την επιστήμη»
Ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, κοινωνιολόγος της θρησκείας, μιλά στην «Εφ.Συν» για τη σχέση θρησκείας και επιστήμης και πως επηρεάζεται λόγω της πανδημίας.
«Ο λόγος της εκκλησίας βάζει πιο πάνω την πίστη από την επιστήμη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους
Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, η Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους αναβιώνει διαγωνισμό του 1821, προκηρύσσοντας νέογια τον «διαχρονικά αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης...
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού με λίγες εξαιρέσεις ιεραρχών
Ο ιός εξαπλώνεται στον πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται πως ακόμα ταχύτερα εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού -τόσο που να συνιστά είδηση όταν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας πράττουν και λέγουν τα...
Εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού με λίγες εξαιρέσεις ιεραρχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αμετανόητος «χωροφύλακας» κ. Αμβρόσιος
«Εκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο Θεός ας φροντίσει». Με αυτή τη φράση αποχαιρέτησε το ποίμνιό του χθες ο επί 41 χρόνια μητροπολίτης Καλαβρύτων, γνωστός και με το παρατσούκλι «χωροφύλακας».
Ο αμετανόητος «χωροφύλακας» κ. Αμβρόσιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαριά αμαρτήματα η πλεονεξία και η κατάχρηση εξουσίας
Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του μητροπολίτη Δωρόθεου προς τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, με την οποία του γνωστοποιεί «αυτά που με βαρύνουν και δεν μπορώ πλέον να αποκρύπτω».
Βαριά αμαρτήματα η πλεονεξία και η κατάχρηση εξουσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως
Μέσα σε 10 ημέρες η νέα υπουργός Παιδείας πέτυχε να αναστατώσει χωρίς λόγο τους υποψηφίους ενώ τώρα δείχνει να ακροβατεί στις σχέσεις με την Εκκλησία.
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας