• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 18.5°C
  6 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  0 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 13.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  85%
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισαγγελέας για σκάνδαλα εκατομμυρίων στον Δήμο Σιθωνίας

 • A-
 • A+

Σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ «πνίγονται» στα κρυστάλλινα νερά της Σιθωνίας Χαλκιδικής; Λίγες εβδομάδες μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την αδειοδότηση νυχτερινών κέντρων από τον Δήμο Σιθωνίας (23/4/2018) σε προστατευόμενη (από την αρχαιολογική νομοθεσία) περιοχή, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης διαβίβασε προς διερεύνηση στην Εισαγγελία Χαλκιδικής έναν ογκώδη φάκελο με καταγγελλόμενα σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ που συγκλίνουν στο πρόσωπο του «γαλάζιου» δημάρχου Ιωάννη Τζίτζιου, ο όποιος άλλωστε κατονομάζεται ρητώς.

Τα στοιχεία έφτασαν στο γραφείο του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα από άλλον αυτοδιοικητικό (πρώην δήμαρχο) που παραθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήθος εγγράφων των δημοτικών υπηρεσιών από τα οποία προκύπτει σωρεία παρατυπιών και αυθαίρετων αποφάσεων.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλονται:

◼ Καταπάτηση κοινοτικής περιουσίας (οικόπεδα, γήπεδο Νικήτης κ.λπ.) συνολικής έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η αξία της οποίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 300 χιλιάδες ευρώ, για την οποία έκταση η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε προκειμένου να προστατεύσει. Μάλιστα, σιωπηρά φέρεται να έχει ανεχθεί ακόμη και μετεγγραφές στο υποθηκοφυλακείο.

◼ Μη εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, με αποτέλεσμα κατάχρηση του δημόσιου χώρου στην παραλία Νικήτης από ιδιώτες, αλλά και παράνομη αδειοδότηση νυχτερινών κέντρων στον ιστορικό και διατηρητέο οικισμό του χωριού.

◼ Ασφαλτοστρώσεις και επισκευές λόγω ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ουδέποτε υπήρξαν.

◼ Καταβολή άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το δημοτικό ταμείο, κυρίως με διαταγές πληρωμής, από το 2010 έως σήμερα, σε εργολάβους και προμηθευτές χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες (μελέτες, δημοπρασίες κ.λπ.).

◼ Αναθέσεις μεγάλων έργων με κατάτμηση (προκειμένου να γίνουν απευθείας χωρίς διαγωνισμό).

◼ Μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών στα έργα (π.χ. ανάπλαση παραλίας Νικήτης) με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων και κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον δήμο στις διενέξεις με εργολάβους.

◼ Εκδοση ψευδών βεβαιώσεων για κάθε χρήση (άδειες καταστημάτων, πολεοδομικές κ.λπ.). Ο ίδιος ο δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, έχει εκδώσει ψεύδη βεβαίωση ακόμη και για τη μόνιμη κατοικία του (που είναι σε άλλο δήμο).

◼ Στον δήμο δεν γράφονται και δεν υπάρχουν επίσημα πρακτικά υπογεγραμμένα από δημοτικούς συμβούλους, ούτε τηρούνται νομίμως τα βιβλία αποφάσεων.

◼ Για περιπτώσεις που ο δήμαρχος πρέπει να πάει στα δικαστήρια ορίζονται προσωπικοί δικηγόροι τους οποίους βεβαίως πληρώνει ο δήμος.

◼ Δεν γίνεται ο προβλεπόμενος απολογισμός-λογοδοσία.

◼ Πρακτικές «κλειστών θυρών» ακολουθούνται τόσο στο λιμενικό ταμείο του δήμου όσο και στην τουριστική επιχείρηση στο Πλατανίτσι.

Η διερεύνηση της υπόθεσης θα γίνει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής για καθεμία από τις καταγγελλόμενες περιπτώσεις και στη συνέχεια αναμένεται να διαβιβαστεί πάλι στον εισαγγελέα Εφετων - αρμόδιο για υποθέσεις διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα.

Καταγγελίες για διοικητικές παραβάσεις του δημάρχου Σιθωνίας Ιωάννη Τζίτζιου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φτάσει και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή του δημάρχου Σιθωνίας στην «Εφ.Συν.»
Λάβαμε επιστολή από τον δήμαρχο Σιθωνίας Χαλκιδικής Ιωάννη Τζίτζιο αναφορικά με το δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής για επέμβαση του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης σε καταγγελλόμενα σκάνδαλα στον δήμο...
Επιστολή του δημάρχου Σιθωνίας στην «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινική δίωξη για τα «θαλασσοδάνεια» του τέως αντιδημάρχου
Νέες... φουρτούνες για τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών του Γ. Μπουτάρη, που εμπλέκεται στα «θαλασσοδάνεια» της Proton Bank. Σε βαθμό κακουργήματος διώκεται ο Χασδάι Καπόν για δάνειο 13,2 εκατ. ευρώ που έλαβε...
Ποινική δίωξη για τα «θαλασσοδάνεια» του τέως αντιδημάρχου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάδοι ανακύκλωσης... σκανδάλων
Οι κάδοι ανέδιδαν δυσοσμία... σκανδάλου. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου παραπέμπονται να δικαστούν πέντε ανώτεροι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο ιδιοκτήτης εταιρείας που ανακηρύχθηκε...
Κάδοι ανακύκλωσης... σκανδάλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο εισαγγελέας «έπιασε» λιμάνι
​Προσάραξε στον εισαγγελέα διαφθοράς η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού! Στο μικροσκόπιο ειδικής προανακριτικής υπηρεσίας μπήκε από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε, λίγα...
Ο εισαγγελέας «έπιασε» λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίωξη για τους «βρόμικους» διαγωνισμούς καθαριότητας
Οσμή σκανδάλου στους διαγωνισμούς καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ανώτεροι υπάλληλοι αλλά και αιρετοί μπήκαν στο στόχαστρο του εισαγγελέα Διαφθοράς, που παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για παράβαση...
Δίωξη για τους «βρόμικους» διαγωνισμούς καθαριότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μικροσκόπιο δήμος, περιφέρεια, Αέριο, Τροχαία, ΟΑΣΘ και εταιρείες ραδιοταξί!
Σε ύφεση η κακοκαιρία, σε έξαρση η Εισαγγελία... Ευθύνες για την ολιγωρία των φορέων στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων προβλημάτων από τον χιονιά στη Θεσσαλονίκη αναζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας...
Στο μικροσκόπιο δήμος, περιφέρεια, Αέριο, Τροχαία, ΟΑΣΘ και εταιρείες ραδιοταξί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας