Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να σωθεί το διαμάντι του Ιλίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να σωθεί το διαμάντι του Ιλίου

  • A-
  • A+

Για περισσότερα από 17 χρόνια παραμένει... ορφανό ένα αρχιτεκτονικό διαμαντάκι στο Ιλιον, στην περιοχή Ραδιοφωνίας. Η δημοτική αρχή το αγόρασε το 2001, αλλά στη συνέχεια το άφησε στην τύχη του, καθώς δεν έχει φροντίσει να κηρυχθεί διατηρητέο ώστε να μην κινδυνεύει από «επενδυτικά» σχέδια.

Πρόκειται για τη βίλα Κωνσταντινίδη, στη διασταύρωση των οδών Ερμούπολης και Γαλαξιδίου, πολύ κοντά στη λεωφόρο Χασιάς.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1928 και ακολουθεί το εκλεκτικιστικό στιλ που επικρατούσε στην κεντρική Ευρώπη και κατά τον Μεσοπόλεμο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στα τότε προάστια της πρωτεύουσας.

Το Ιλιον, με βάση την απογραφή του 1920, είχε μόλις 1.121 κατοίκους, αφού η πληθυσμιακή έκρηξη ήρθε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον βίαιο ξεριζωμό της επαρχίας που έφερε ο Εμφύλιος.

Κατά τη δεκαετία 1951-1960 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 492% και ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη χώρα.

Το αρχοντικό, παρά την εγκατάλειψη, εντυπωσιάζει με τις επικλινείς ξύλινες στέγες του και τα έντονα μοτίβα που διασώζονται πάνω από τα εξωτερικά ανοίγματα, κυρίως τα γαλλικού τύπου παράθυρα.

Στην Κατοχή

Το δάπεδο του ορόφου καλύπτεται από τσιμεντένια πλακάκια με έντονη διακόσμηση που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή.

Οι εξωτερικοί τοίχοι, που είναι κατασκευασμένοι από πέτρα και συμπαγές τούβλο, έχουν πάχος 50 έως και 70 εκατοστά, ενώ η εσωτερική τοιχοποιία είναι τύπου «τσατμά», όπως ονομαζόταν η ελαφριά κατασκευή από ξύλινο πλαίσιο και ασβεστοκονίαμα που ήταν πολύ ανθεκτική σε σεισμούς.

Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται στα 354 τετραγωνικά και περιβάλλεται από οικόπεδο 775 τετραγωνικών.

Αποτελεί κομμάτι της γεωργικής επιχείρησης «Ε. και Α. Μανούσος-Κ. Σταυρίδης», που λειτουργούσε στην περιοχή από το 1932 ώς την έναρξη του πολέμου, και διέθετε εγκαταστάσεις κονικλοτροφείου, πτηνοτροφείου και κτηνοτροφείου.

Γι’ αυτό στους παλιούς κατοίκους της περιοχής το κτίσμα είναι γνωστό και ως «πύργος Μανούσου».

Λόγω της θέσης του ακινήτου στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην Κατοχή φιλοξενήθηκαν αντάρτες και δεκαετίες αργότερα έγινε καταφύγιο για αγωνιστές που είχαν αναπτύξει δράση κατά της χούντας.

Οι σεισμοί της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999 προκάλεσαν ζημιές στο εγκαταλειμμένο κτίριο, που χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» από κλιμάκια μηχανικών, δηλαδή επισκευάσιμο.

Η αγοραπωλησία

Εναν χρόνο αργότερα, η μοναδική κληρονόμος του ακινήτου υπολόγισε την αξία του σε 114 εκατ. δραχμές, από τα οποία τα 36 εκατ. αφορούν το ήδη «λαβωμένο» κτίριο, και υπέβαλε πρόταση στην τότε δημοτική αρχή να το αγοράσει.

Η αγορά έγινε το 2001, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Μόλις το 2010 η δημοτική αρχή υπέβαλε φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας να κηρυχθεί το ακίνητο διατηρητέο, χωρίς να δώσει συνέχεια στο αίτημα.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα», αρκείται να αναφέρει σε πρόσφατο έγγραφό του (25/1/2018) ο σημερινός δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέττος, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Χρ. Καστώτη, Γ. Γκιόκα, Λιάνας Κανέλλη και Διαμάντως Μανωλάκου προς τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών.

«Για 17 χρόνια η βίλα παραμένει αναξιοποίητη», είπε στην «Εφ.Συν.» ο οικονομολόγος Κώστας Κάβουρας, που είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη».

Μας μίλησε για την ανάγκη να κηρυχθεί το κτίριο διατηρητέο για να μην κινδυνεύει και αποκάλυψε ότι το 2014 ο δήμαρχος είχε πει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πως το αρχοντικό έχει πολλά προβλήματα και πρέπει να κατεδαφιστεί για να κατασκευαστεί στη θέση του ένα ακριβές αντίγραφο!

Ο Κώστας Κάβουρας επανέφερε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αυτή τη φορά το κλίμα ήταν διαφορετικό.

Ο πρόεδρος του σώματος ενημέρωσε ότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου ετοιμάζει φάκελο που θα υποβληθεί στο υπουργείου Πολιτισμού με αίτημα να κηρυχθεί το κτίριο διατηρητέο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη μια ασέβεια προς το ιστορικό κτίριο, αφού μπροστά του έχει κατασκευαστεί από χρόνια ένας τσιμεντένιος σκελετός.

«Ενοχλεί με την αισθητική και τον όγκο του, ενώ δεν έχει ελεγχθεί η νομιμότητά του», επισημαίνει ο επικεφαλής της «Αλληλέγγυας Πόλης».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η παράταξη είχε καλέσει τον δήμο να αξιοποιήσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας για τη δημοτική περιουσία.

«Η αδιαφορία και η ολιγωρία είναι απαξίωση στην ιστορία της περιοχής και την αρχιτεκτονική», τονίζει ο Κώστας Κάβουρας και επισημαίνει ότι το κτίριο πρέπει να ανακαινιστεί για να στεγάσει πολιτιστικές και κοινωφελείς δραστηριότητες.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση για τα διόδια στη γέφυρα Βαρυμπόμπης
Με συγκέντρωση στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, αύριο στις 11 π.μ., απαντούν οι δημοτικές αρχές Κηφισιάς και Διονύσου στην προωθούμενη λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Αγίου Στεφάνου...
Συγκέντρωση για τα διόδια στη γέφυρα Βαρυμπόμπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
Με θετική ανακοίνωση υποδέχτηκε η δημοτική αρχή της Αθήνας την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι...
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
α οικόπεδα επί των οδών Φαλήρου και Μισαραλιώτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας