• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.6°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Θύελλα
  20°C 20.4°C / 21.2°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI

Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι

 • A-
 • A+

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ, εξετάζοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει το πρωί της Πέμπτης, η διοίκηση του Οργανισμού. Όσον αφορά την προσφυγή των εργολαβικών εταιρειών που αφορούσε την απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική της Cosco), η απόφαση αναμένεται το πρωί της Παρασκευής. 

Ως αποτέλεσμα, άγνωστο παραμένει εάν το εμπορικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά θα λειτουργήσει την Παρασκευή ή θα παραμένει κλειστό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά εξήγγειλε νέα 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, προκειμένου τα σωματεία-μέλη του να είναι καλυμμένα.

Το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίαζαν, προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν, η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ αλλά και η ΕΝΕΔΕΠ (το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες). Όπως έγινε γνωστό, οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους.

Τι έγινε την Πέμπτη

Με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ αποφάσισε την Πέμπτη να συνεχίσει για δεύτερο 24ωρο τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς την Τετάρτη είχε συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΝΕΔΕΠ είχε κάνει γνωστό ότι διανύουν τον 8ο χρόνο δουλειάς χωρίς ΣΣΕ και όξυνση όλων των προβλημάτων τους και τονίζει ότι έχουν στείλει τα αιτήματά τους και στην Cosco και στους εργολάβους και περιμένουν απάντηση.

Τη νέα 24ωρη απεργία, την εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τα σωματεία-μέλη του στο λιμάνι. Στην απεργία συμμετείχε και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Από την πλευρά τους, οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ τόνισαν ότι μαζί με το σωματείο των εργαζομένων στη ΣΕΠ στον χώρο του ΣΕΜΠΟ, κλιμακώνουν τη δράση τους από κοινού με όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά. Επισήμαναν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τόσο από τις επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος τους όσο και από τις δυσκολίες στη δουλειά τους είναι κοινά και η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει σε όλους κοινή συμπόρευση και δράση.

Βασικό πρόβλημά τους η καθυστέρηση υπογραφής νέας ΣΣΕ από τη διοίκηση του ΟΛΠ και «η προσπάθεια της εργοδοσίας ν’ απαξιωθεί και να μειωθεί δραματικά ο κλάδος των λιμενεργατών με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ελαστικές μορφές εργασίας και στον ΟΛΠ, είναι μερικά δείγματα γραφής της διοίκησης. Οι λιμενεργάτες έχουμε παλέψει στο παρελθόν και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την αξιοπρέπεια και η όποια προσπάθεια αμφισβήτησης και υπονόμευσης των εργασιακών μας σχέσεων, θα πέσει στο κενό».

Στην απεργία δεν συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), ωστόσο έκανε γνωστό ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των συναδέλφων της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ, καθώς και της ΕΝΕΔΕΠ (των εργαζομένων στη ΣΕΠ-PCT), που συνεχίζουν την απεργία.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους μας και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί κανένας απεργοσπαστικός μηχανισμός» τόνισαν και πρόσθεσαν ότι  «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επικαλεσθεί προσχηματικά ως άλλοθι το δικαίωμα των μελών μας στην εργασία, για να επιχειρήσει καταστολή της απεργίας».

Η ΟΜΥΛΕ ξεκαθάρισε ότι τα αιτήματα των συναδέλφων τους είναι δίκαια και ότι η ηρεμία στο λιμάνι του Πειραιά θα έλθει μέσω της επίλυσης των καταστάσεων που τα δημιουργούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Cosco να σεβαστεί τους εργαζομένους

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς εδώ και οκτώ χρόνια η COSCO και η θυγατρική της, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ) λειτουργούν τις εγκαταστάσεις τους αποκλειστικά μέσω εργολαβικών εταιρειών και με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, ενώ παράλληλα κρύβονται από τις ευθύνες τους σαν πραγματικοί εργοδότες. Με τις πρακτικές αυτές υπονομεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όπως αποδεικνύεται από τη μη ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την έλλειψη Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας όπως και Γενικού Κανονισμού».

Τονίζει ότι «προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ο σεβασμός στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς αξιοπρέπειας και εργασιακό περιβάλλον που προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» και καταλήγει ως εξής: 

Η COSCO οφείλει να σεβαστεί τους εργαζομένους που απασχολεί είτε στον ΟΛΠ είτε στην ΣΕΠ και να αρχίσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους, ώστε να αποδείξει στην ελληνική κοινωνία ότι σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα καθώς και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική και ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αντίκτυπο της επένδυσής της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
Κλειστό παραμένει και σήμερα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco που ανήκουν σε εργολάβους και όχι στον ΟΛΠ, αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα την απεργία...
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία σωματείων ΟΛΠ: Η Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Στην καταγγελία ότι ο ΟΛΠ-Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί με τα σωματεία, σε όλο το υπαλληλικό προσωπικό, προχώρησαν την Τρίτη οι διοικήσεις των τριών σωματείων των...
Καταγγελία σωματείων ΟΛΠ: Η Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρό εργατικό ατύχημα, με έναν βαριά τραυματία, στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco
Ένας 38χρονος λιμενεργάτης κατά τη διάρκεια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πάνω σε φορτηγό πλοίο, έπεσε από ύψος 12 μέτρων και έχει τραυματιστεί σοβαρά. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι έχει υποστεί κατάγματα σε...
Σοβαρό εργατικό ατύχημα, με έναν βαριά τραυματία, στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποχαιρετισμός στον 46χρονο λιμενεργάτη
Το τελευταίο αντίο είπαν το Σάββατο (30/10) συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον 46χρονο λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας την Δευτέρα στην προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.
Αποχαιρετισμός στον 46χρονο λιμενεργάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταξίδι μετ’ εμποδίων
Φόβοι για καθυστερήσεις και κυκλοφοριακό φόρτο το καλοκαίρι για όσους θα ταξιδεύουν στην Κρήτη. Με την εφαρμογή από τον ΟΛΠ-Cosco του σχεδίου ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων στις πύλες Ε2 και Ε4, οι επιβάτες...
Ταξίδι μετ’ εμποδίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας