Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κουρουμπλής κατά Frontex

EUROKINISSI

Κουρουμπλής κατά Frontex

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την άνιση μεταχείρισή της στην παροχή συνδρομής, σχετικά με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης στο Αιγαίο, μετέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri, με τον οποίον συναντήθηκε στο υπουργείο, παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, του Α΄υπαρχηγού Θεόδωρου Κλιάρη, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Π. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το Λιμενικό Σώμα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων, χωρίς να υπολογίζει ωράρια εργασίας και τόνισε ότι οι Έλληνες Λιμενικοί έχουν καλύτερη γνώση των ελληνικών θαλασσών, σε σχέση με τα ξένα πληρώματα, όπως και των ειδικών χειρισμών που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις, όταν βρίσκονται απέναντι σε σκάφη της γειτονικής Τουρκίας. Σημείωσε ότι οι άλλες χώρες, δεν έχουν απέναντί τους ένα γείτονα, όπως η Τουρκία, που συχνά προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες.

Ο υπουργός διαμαρτυρήθηκε για τις περικοπές των επιχορηγήσεων στη λειτουργία Σκαφών Ανοιχτής Θάλασσας και στην επιχειρησιακή δράση των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών που επιτηρούν τις δευτερογενείς προσφυγικές ροές, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο δύσκολες επιχειρήσεις κυρίως στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία, αλλά υφίσταται περικοπές. Ζήτησε ίση μεταχείριση όλων των χωρών, δήλωσε ότι θα επισημάνει εγγράφως τις ανισότητες σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία και αιτήθηκε ειδική συνάντηση για το θέμα, τονίζοντας ότι τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν 61 διευθυντικές θέσεις στην Frontex, αλλά καμία δεν έχει καλυφθεί από Έλληνες, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του για το γεγονός ότι η Frontex προκρίνει τη χρήση ξένων πλωτών και εναέριων μέσων, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ελληνικά, τα οποία είναι πολύ πιο οικονομικά.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex εξέφρασε τη βούληση να βελτιωθεί η συνεργασία με την Ελλάδα, επικαλέστηκε τους κανονισμούς λειτουργίας της υπηρεσίας του και παραδέχτηκε ότι μπορεί να προκύπτουν οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ελληνικών και ξένων πληρωμάτων που επιχειρούν στο Αιγαίο. Αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις που στέλνει η Frontex στα κράτη μέλη της, καθώς και στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταθέσει επιχειρησιακά πλάνα στις Βρυξέλλες για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το 2021. Τέλος δέχτηκε να γίνει τεχνική συνάντηση, για να υπάρξει μία από κοινού εκτίμηση των ενδεχόμενων ανισοτήτων ώστε αυτές να εξαλειφθούν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη η Ελλάδα να θέσει τα αιτήματα για παντός είδους εξοπλισμό, στις Βρυξέλλες και έθεσε επιτακτικά στον κ. Leggeri το ζήτημα ειδικού επιδόματος από τη Frontex για όλα τα στελέχη του Λιμενικού που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός για σύστημα επιτήρησης θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Β. Αιγαίο
Με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Βόρειο Αιγαίο, που θα παρέχει τις αναγκαίες...
Διαγωνισμός για σύστημα επιτήρησης θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Β. Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράπονα Κουρουμπλή στον Frontex για άνιση μεταχείριση της Ελλάδας
Την αναγκαιότητα βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης του Frontex προς τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος που μετέχουν στην επιχείρηση...
Παράπονα Κουρουμπλή στον Frontex για άνιση μεταχείριση της Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ορκωμοσία 100 νέων Λιμενοφυλάκων
Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού αλλά και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη,...
Ορκωμοσία 100 νέων Λιμενοφυλάκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχισαν οι ανελκύσεις ναυαγίων
Το βυθισμένο καράβι «Corfu Island» βγαίνει έπειτα από 32 χρόνια στην επιφάνεια, στην επισκευαστική βάση Περάματος ● «Υλοποιούμε την εντολή του...
Αρχισαν οι ανελκύσεις ναυαγίων