Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Λευτεριά στον αιχμάλωτο Μοχάμεντ»

Φωτογραφία αρχείου με αστυνομικούς έξω από την κατάληψη Gare

ΕUROKINISSI

«Λευτεριά στον αιχμάλωτο Μοχάμεντ»

  • A-
  • A+

Την απελευθέρωση ενός μετανάστη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών ζητά η κατάληψη Gare τονίζοντας ότι καταδικάστηκε, «επειδή βρέθηκε στα Εξάρχεια στις 6 Δεκέμβρη».

Σύμφωνα με τη καταγγελία, η δίκη των συλληφθέντων για επεισόδια στις 6 Δεκέμβρη ’16 ολοκληρώθηκε με την κατάρριψη των κακουργημάτων για όλους τους κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών εκτός από έναν, τον Μοχάμεντ, τον οποίο καταδίκασαν επίσης σε απέλαση μετά την έκτιση της ποινής.

«Ο Μοχάμεντ βρισκόταν προφυλακισμένος λόγω του ότι δεν είχε χαρτιά, ενώ του αποδώθηκαν οι ίδιες κατηγορίες που φορτώθηκαν σε όλους. Επίσης η κατάθεση του μπάτσου γι’αυτόν δεν διέφερε σημαντικά από τις καταθέσεις των υπόλοιπων ματάδων για τους άλλους 6 κατηγορούμενους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι διερμηνεία δεν έγινε ουσιαστικά, καθώς «ο διερμηνέας ενώ έλειπε από την αίθουσα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας και σε κρίσιμα σημεία, όπως την εισήγηση του εισαγγελέα, αλλά και της δικηγόρου του κατηγορούμενου, στην υπόλοιπη διαδικασία που ήταν παρών διερμήνευε μόνο ότι αφορούσε προσωπικά τον κατηγορούμενο και τίποτε άλλο. Η έδρα όχι μόνο δεν το θεώρησε προβληματικό όλο αυτό, αλλά έδιωξε από το ακροατήριο συντρόφους που επισήμαναν ότι ο κατηγορούμενος δεν καταλαβαίνει τι λένε οι δικαστές γι’αυτόν.

»Στη συνέχεια τον καταδίκασαν σε πολυετή κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής της ποινής έως την έφεση. Ακόμη και για την έφεση που δικαιούταν να κάνει επιτόπου στο δικαστήριο, παρενέβησαν οι συγκατηγορούμενοί του για να γίνει, διότι η διορισμένη από το δικαστήριο δικηγόρος του δεν ήθελε να ασχοληθεί. Αυτή η ποινή είναι μάλλον η μεγαλύτερη που έχει αποδοθεί για συμμετοχή σε συγκρούσεις με τους μπάτσους, με τις μικρότερες αποδείξεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Στις 23 Μαϊου ’18 ολοκληρώθηκε η δίκη των συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη ’16, με τις απολογίες των 7 κατηγορούμενων, τις αγορεύσεις του εισαγγελέα και των δικηγόρων τους και την απόφαση από την έδρα.

Οι κατηγορούμενοι είχαν φορτωθεί όλοι με τις ίδιες βαρύτατες κατηγορίες περί εμπρησμού, έκρηξης, οπλοκατοχής, οπλοχρησίας, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξης κοινής ειρήνης, αντίστασης, εξύβρισης.

συντρόφισσα Μ.Σ. είχε την επιπλέον κατηγορία της «ψευδούς ανομωτί κατάθεσης», που έχει γίνει πάγια τακτική να υποκαθιστά παράτυπα την κατηγορία της «απείθιας» για την άρνηση δακτυλοσκόπησης και φωτογράφησης, επειδή προβλέπει μεγαλύτερες ποινές. Ένας εκ των κατηγορουμένων είχε την επιπλέον κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Καθόλη τη διάρκεια της δίκης ήταν εμφανής μια διάθεση αποπολιτικοποίησης της δίκης από την έδρα. Ενδεικτικό ήταν ότι στην αρχή της συνεδρίας ο εισαγγελέας «θύμισε» στους δικαστές και τους ενόρκους ότι «δεν δικάζουμε φρονήματα αλλά ποινικές πράξεις».

Στη συνέχεια παρενέβη για να διακόψει τον πολιτικό λόγο της συντρόφισσας Μ.Σ. η οποία υπερασπίστηκε την παρουσία της στη συγκέντρωση μνήμης του Γρηγορόπουλου, καθώς και τη δίκαιη αντίσταση ενάντια στη κρατική καταστολή και την αστυνομική πολιορκία, λέγοντας ότι ένας τέτοιος λόγος δεν έχει θέση σε αυτό το δικαστήριο.

Η απολογία της, διακόπηκε σχεδόν αμέσως από την έδρα, μόλις έγινε αναφορά στο ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο της 6ης Δεκέμβρη, στην δολοφονία του Αλέξη και στο πώς η καταστολή της επετείου εντάσσεται στην συνολική κατασταλτική επιχείρηση του κράτους απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις. Η συντρόφισσα επέμεινε στο λόγο της και η έδρα επέμεινε στη διακοπή του.

Κατόπιν έντονης αντίδρασης από τους αλληλέγγυους, για απόπειρα να φιμωθούν οι κατηγορούμενοι και να θαφτεί στη σιωπή ο Γρηγορόπουλος, η έδρα διέκοψε απειλώντας ότι θα καλέσει αστυνομικές ενισχύσεις για να απομακρύνει το ακροατήριο.

Ωστόσο, αφού οι δικαστές κατάλαβαν ότι το ακροατήριο δεν επρόκειτω να φύγει ήσυχα από την αίθουσα και ότι η κατηγορούμενη θα επέμενε στην απολογία της, επέστρεψαν αποφασισμένοι να μην κλιμακώσουν την αντιπαράθεση και να ακούσουν την πολιτική τοποθέτηση της συντρόφισσας, χωρίς να κάνουν ούτε μία ερώτηση.

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας δήλωσε ότι «όσο καταδικαστέα είναι η δολοφονία του 16χρονου, άλλο τόσο καταδικαστέα είναι και τα έκτροπα στα Εξάρχεια». Με αυτή τη δήλωση, επισημοποιήθηκε για άλλη μια φορά η θέση του κράτους, από την οποία δεν έχει υποχωρήσει από το 2008, ότι οι κρατικές δολοφονίες αποτελούν μια συμμετρική αντίδραση στις εξεγερσιακές εκφράσεις των ταξικά καταπιεσμένων. Υπερβαίνοντας τη θεσμική δικαιϊκή παραδοχή ότι η βαρύτητα ενός φόνου είναι μη συγκρίσιμη με τις κατηγορίες αυτής της δίκης, ο εισαγγελέας υπενθύμισε ότι το κράτος εξαιρείται από την κατηγορία του φόνου, ακριβώς για να διαιωνίζει τον κανόνα του.

Η υπερασπιστική διαδικασία για όλους τους κατηγορούμενους επικεντρώθηκε στην αναξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας, στη δεδηλωμένη από τους ίδιους αστυνομικούς πρακτική των συλλήψεων στο σωρό χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο και στους ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς που υπέστησαν οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες.

Ενδεικτικές ήταν οι καταθέσεις τόσο κάποιων κατηγορουμένων όσο και κάποιων δικηγόρων οι οποίοι περιέγραψαν πώς έγιναν οι «αναγνωρίσεις» και «ταυτοποιήσεις» από τους μάρτυρες κατηγορίας, τους μπάτσους δηλαδή. Σχεδόν όλοι οι ματάδες είχαν καταθέσει πως είδαν συγκεκριμένα αυτούς τους κατηγορούμενους να κάνουν τις συγκεκριμένες πράξεις, αφού ταίριαξαν τη περιγραφή τους κατόπιν της σύλληψης, σ’αυτούς που βλέπανε μπροστά τους στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Η έδρα λόγω αμφιβολιών κατέρριψε τα κακουργήματα για όλους τους κατηγορούμενους πλην ενός, του Μοχάμεντ, αλλοεθνή συλληφθέντα, τον οποίον καταδικάσανε σε 13 χρόνια και 5 μήνες, σε επιπλέον χρηματική ποινή, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια και απέλαση μετά την έκτιση της ποινής, παρότι κατά τα έγγραφα της αστυνομίας τον συνέλλαβαν στις 7:40μμ, πριν φτάσει η πορεία στα Εξάρχεια, δηλαδή, πριν αρχίσουν οι συμπλοκές κι ενώ ο ίδιος ο μπάτσος «θυμόταν» ότι ο Μοχάμεντ πέταγε μόνο πέτρες.

Η διερμηνεία της διαδικασίας ουσιαστικά δεν έγινε, ο διερμηνέας ενώ έλειπε από την αίθουσα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας και σε κρίσιμα σημεία, όπως την εισήγηση του εισαγγελεά, αλλά και της δικηγόρου του κατηγορούμενου, στην υπόλοιπη διαδικασία που ήταν παρών διερμήνευε μόνο ότι αφορούσε προσωπικά τον κατηγορούμενο και τίποτε άλλο.

Η έδρα όχι μόνο δεν το θεώρησε προβληματικό όλο αυτό, αλλά έδιωξε από το ακροατήριο συντρόφους που επισήμαναν ότι ο κατηγορούμενος δεν καταλαβαίνει τι λένε οι δικαστές γι’αυτόν. Στη συνέχεια τον καταδίκασαν σε πολυετή κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής της ποινής έως την έφεση.

Ακόμη και για την έφεση που δικαιούταν να κάνει επιτόπου στο δικαστήριο, παρενέβησαν οι συγκατηγορούμενοί του για να γίνει, διότι η διορισμένη από το δικαστήριο δικηγόρος του δεν ήθελε να ασχοληθεί. Αυτή η ποινή είναι μάλλον η μεγαλύτερη που έχει αποδοθεί για συμμετοχή σε συγκρούσεις με τους μπάτσους, με τις μικρότερες αποδείξεις.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν όλοι για τη διατάραξη, οι περισσότεροι για την αντίσταση και την εξύβριση και η Μ.Σ. επιπλεόν και την άρνηση του φακελώματος και τους αποδώθηκαν ποινές από 4 μήνες μέχρι 2 χρόνια με 3ετή αναστολή. Η συντρόφισσα Μ.Σ. καταδικάστηκε σε 11 μήνες με 3ετή αναστολή μη εφέσιμη.

Την ίδια ώρα που σε άλλη αίθουσα στο εφετείο, το κράτος καταδίκαζε και τους 8 μετανάστες της Πέτρου Ράλλη για «στάση», «οπλοκατοχή» και «σωματικές βλάβες», σε αυτήν την αίθουσα έθαβε τον μετανάστη συλληφθέντα της 6ης Δεκέμβρη στα μπουντρούμια της δημοκρατίας.

Ο Μοχάμεντ βρισκόταν προφυλακισμένος λόγω του ότι δεν είχε χαρτιά, ενώ του αποδώθηκαν οι ίδιες κατηγορίες που φορτώθηκαν σε όλους. Επίσης η κατάθεση του μπάτσου γι’αυτόν δεν διέφερε σημαντικά από τις καταθέσεις των υπόλοιπων ματάδων για τους άλλους 6 κατηγορούμενους.

Ωστόσο, ο εγγενής ρατσισμός των ταξικών δομών, στην υπηρεσία μιας πολιτικής τρομοκρατίας πάνω στις φτωχές κι αποκλεισμένες μάζες, σήμανε την εκδικητική και παραδειγματική καταδίκη του, υποσκελίζοντας τους δικονομικούς τύπους και την αστική ιδεολογία του δικαίου.

Στην αντίσταση ενάντια στην κρατική καταστολή στις 6/12/’16 συμμετείχε ένα πολυφυλετικό κοινωνικό σώμα, αντικατοπτρίζοντας την πραγματικότητα του προλεταριάτου αυτού του τόπου. Τα Εξάρχεια αποτελούν εστία αυτοοργάνωσης, συλλογικής επιβίωσης και αυτοάμυνας των καταπιεσμένων, ντόπιων και μεταναστών

Ο διεθνισμός είναι συστατικό της αντικρατικής πάλης. Η εξοντωντική καταδίκη του Μοχάμεντ, επειδή βρέθηκε στα Εξάρχεια τη μέρα της κινητοποίησης μνήμης για την εξέγερση του ’08, στέλνει ένα μήνυμα προς το σύνολο των πιο βασανισμένων και εκμεταλλευόμενων:

Να αποδεχτούν σαν μοίρα τους τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές, εκλιπαρώντας για την ελεημοσύνη κράτους και ΜΚΟ ή όποιοι είναι «τυχεροί», τα εξοντωτικά μεροκάματα για μισό πιάτο φαΐ και τον αυτοεγκλεισμό τους σε άθλια υπόγεια. Πόσο μάλλον αν τολμούν να αντισταθούν, η τιμωρία τους θα είναι εξοντωντική.

Ο σκοπός αυτής της κατασταλτικής πολιτικής άλλωστε, να καταπνίξουν την εξέγερση των απόκληρων του παγκόσμιου διακρατικού συστήματος, να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στην αντίσταση μέσα στα καπιταλιστικά κέντρα, εκδηλώνει τον εφιάλτη των αφεντικών. Καθήκον μας, να ανοίξουμε δρόμο σ’ αυτόν τον εφιάλτη.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «θύλακες» δέρνουν ακόμα...
Πόσα τραύματα από αστυνομικό κλομπ μπορεί να υποστεί ένα ανθρώπινο κορμί; Στην περίπτωση του Νουρέντ Μίσα από την Αλγερία πάνω από 25! Τόσες φορές τον χτύπησαν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που αποφάσισαν...
Οι «θύλακες» δέρνουν ακόμα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικογενειακή τραγωδία στη Μεσσηνία
Για την ανθρωποκτονία του 73χρονου συζύγου της κατηγορείται 69χρονη γυναίκα η οποία συνελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής, στο δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας. Η γυναίκα υποστηρίζει πως είχε πέσει θύμα κακοποίησης εδώ...
Οικογενειακή τραγωδία στη Μεσσηνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι νέες αφίξεις υπερκαλύπτουν τις αναχωρήσεις στη Μόρια
Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Μόρια και κατά συνέπεια στη Λέσβο, με τις προσπάθειες αποσυμφορήσης να πέφτουν ουσιαστικά στο κενό. Οι...
Οι νέες αφίξεις υπερκαλύπτουν τις αναχωρήσεις στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η εκδίωξη των αδυνάμων»
Μια αστυνομική επιχείρηση που κατέληξε στην απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών, που είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. 
«Η εκδίωξη των αδυνάμων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η κυβέρνηση χτυπά τους πρόσφυγες κι όχι το οργανωμένο έγκλημα»
Η κυβέρνηση «επιχειρεί το δόγμα "νόμος και τάξη" συνεχίζοντας να δείχνει τα δόντια της στους πιο αδύναμους της κοινωνίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση χτυπά τους πρόσφυγες κι όχι το οργανωμένο έγκλημα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στην πλατεία Βάθη
Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν μία ομάδα ατόμων προσπάθησαν να εισέλθουν σε υπό κατάληψη κτίριο, αλλά όσοι μένουν σε αυτό δεν τους άφησαν με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να πετάξουν πέτρες και μπουκάλια πριν...
Επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στην πλατεία Βάθη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας