• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάσα ζωής και πολιτισμού στην πλατεία Θεάτρου

 • A-
 • A+

Σε ένα ανοιχτό συλλογικό εργαστήρι πολιτισμού επιδιώκει να μετατρέψει μια υποβαθμισμένη γειτονιά στην καρδιά της πρωτεύουσας ο Δήμος Αθηναίων, δίνοντας εκκίνηση σε ένα πιλοτικό αλλά πρωτοποριακό πρόγραμμα, με ισχυρά κίνητρα για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Κατάστημα στο Κέντρο»· ένα πιλοτικό άνοιγμα κλειστών επί χρόνια καταστημάτων στο ευρύτερο εμπορικό τρίγωνο (Ομόνοια - Σύνταγμα - Μοναστηράκι), με την αφετηρία των παρεμβάσεων να τοποθετείται στην πλατεία Θεάτρου, γειτονιά στην οποία ο δήμος θέλει να δώσει πνοή προάγοντας πολιτισμικές δραστηριότητες.

Οσες καλλιτεχνικές ομάδες επιθυμούν να στεγαστούν εκεί, μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση ενός εκ των επτά διαθέσιμων καταστημάτων που θα ανακατασκευαστούν ώστε να φιλοξενήσουν πολιτισμικά προγράμματα, εκθέσεις, βιβλιοθήκες και εργαστήρια.

Το πιο σημαντικό σημείο του προγράμματος είναι ότι ο δήμος θα καλύψει για έξι μήνες όλα τα λειτουργικά έξοδα των εν λόγω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (και το ενοίκιο, όπου απαιτηθεί), στηρίζοντας τα πρώτα τους βήματα με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητά τους.

Κάθε καλλιτεχνική-επιχειρηματική πρόταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με έως 6.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1.000.000 ευρώ.

Τα χρήματα προέρχονται εξ ολοκλήρου από το πλεόνασμα που έχει πετύχει η δημοτική αρχή. Ουσιαστικά, τα χρήματα των δημοτών επιστρέφουν στην πόλη μέσω δράσεων που αποσκοπούν στην αναζωογόνησή της και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας.

Παράλληλα ο δήμος θα αναλάβει και το σκέλος της προβολής της γειτονιάς, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πέριξ της πλ. Θεάτρου.

Ζωή στη Στοά Εμπόρων

Μάριος Βαλασόπουλος

Επόμενος σταθμός του προγράμματος, η Στοά Εμπόρων, όπου θα ανοίξουν 10 κλειστά καταστήματα. Εκεί, δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη θεματική ενότητα (όπως ο πολιτισμός για την πλ. Θεάτρου), αλλά θα ληφθεί υπόψη το μοντέλο επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα που θα ανοίξουν προορίζονται να στεγάσουν κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

«Η επιτυχία των πρώτων βημάτων θα κρίνει και το εύρος των περιοχών όπου θα γίνουν παρεμβάσεις», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα στο πρώην Guru Bar, στην πλ. Θεάτρου (ένα από τα κτίρια που θα «ξαναζωντανέψει»).

«Μη νομίζετε ότι έχουμε την αυταπάτη ότι θα λύσουμε το πρόβλημα των κλειστών καταστημάτων στην πόλη», διευκρίνισε. «Κάνουμε ένα βήμα για να δώσουμε ξανά πνοή σε γειτονιές και πλατείες του Κέντρου που θέλουμε να είναι πιο ανοιχτές στον πολίτη», τόνισε.

Θεματικές για τα καταστήματα στην πλ. Θεάτρου

Μάριος Βαλασόπουλος
 1.  Χειροτεχνία και Βιομηχανικό Προϊόν
 2.  Εικαστική Τέχνη: Εναλλασσόμενα πολιτιστικά προγράμματα, όπως εκθέσεις σύγχρονης τέχνης όλων των εφαρμογών εικαστικών, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτικής εγκατάστασης κ.ά.
 3.  Πολυχώρος Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής: Χώρος εκδηλώσεων, δράσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων πειραματικής μουσικής, θεατρικών δρώμενων.
Συνοπτικά σημεία του προγράμματος:

◼ Διάρκεια δωρεάν παραχώρησης καταστήματος: Ιούλιος - Δεκέμβριος 2018.

◼ Το πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσουν φυσικά νομικά πρόσωπα καθώς και ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

◼ Οι ωφελούμενοι θα επιλεγούν από πενταμελή επιτροπή (τρεις εκπρόσωποι του δήμου, δύο ειδικοί στον τομέα του πολιτισμού).

◼ Κάθε κατάστημα θα στεγάζει μία ή και περισσότερες επιχειρήσεις. Η επιλογή θα γίνεται έτσι ώστε να ευνοηθούν μελλοντικές συνεργασίες/συμπράξεις.

◼ Παρέχεται δυνατότητα δημιουργίας νέας έδρας και πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών. Δεν είναι υποχρεωτική η εμπορική δραστηριότητα. Τα καταστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εργασίας ή στέγασης εκδηλώσεων.

◼ Τα καταστήματα θα λειτουργούν ως εργαστήρια που θα προάγουν τις συνεργατικές διαδικασίες. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να προτείνουν και ένα πρόγραμμα ανοιχτών στο κοινό εργαστηρίων και εκδηλώσεων, ως ελάχιστη προσφορά στην κοινότητα.

Ιστορικό

Μάριος Βαλασόπουλος

Η πλατεία Θεάτρου είναι μία από τις παλαιότερες πλατείες της Αθήνας. Από το 1840 λειτούργησε το πρώτο λιθόκτιστο θέατρο της πόλης (Θέατρο Μπούκουρα), το οποίο επισκέπτονταν Αθηναίοι διαφόρων κοινωνικών τάξεων για να παρακολουθήσουν όπερες και λυρικά δράματα. Μετά τις παραστάσεις, ακολουθούσαν λαϊκά πανηγύρια.

Το θέατρο κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στη θέση του χτίστηκε και λειτουργεί από το 1932 η Διπλάρειος Σχολή, με πρωταρχική αποστολή (σύμφωνα με το όραμα του Αριστείδη Διπλάρη) την εκπαίδευση ευρύτατου φάσματος πολιτών σε τεχνικά επαγγέλματα.

Παράλληλα άνθησε το εμπόριο, λόγω της εγγύτητας με την υπαίθρια δημοτική αγορά.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες και άλλοι δημοφιλείς χώροι διασκέδασης είναι έτοιμοι να ενεργοποιηθούν ξανά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
«Εχετε δίκιο!» Είναι η φράση που επανειλημμένα ακούν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες οι κάτοικοι στα πέριξ της πλατείας Πλαστήρα, στο Παγκράτι, και πλέον έχει καταντήσει ψυχοφθόρα. Εδώ και περίπου τρία...
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
Δεν πρόκειται να δείτε μια... «νέα Ομόνοια», αλλά μια ασφαλή πλατεία Ομόνοιας! Μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και συντήρησης ξεκινάει ο Δήμος Αθηναίων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Πρόκειται για...
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα και την υποδοχή του 2019 παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Μέσα σε 36 μέρες θα πραγματοποιηθούν 230 δωρεάν εκδηλώσεις, ενώ βασικό στοιχείο...
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» από τον Δήμο Αθηναίων που «δεν είναι συγκρουσιακός»! Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου -που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα- συζητήθηκε στο χθεσινό...
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων με μια κάρτα
Με την «Κάρτα του Δημότη», που παρουσιάστηκε από τον Γ. Καμίνη, όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, όπως: Κοινωνικό...
Πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων με μια κάρτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με... λεπτή κίτρινη γραμμή τα τραπεζοκαθίσματα
Μια ευδιάκριτη κίτρινη γραμμή επιστρατεύει ο δήμος Αθηναίων στη «μάχη» για την προάσπιση δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολυσύχναστους...
Με... λεπτή κίτρινη γραμμή τα τραπεζοκαθίσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας