Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι Αρχές να μη φτάσουν μόνο στα στρατιωτάκια... Ξέρουμε πού οδηγεί ο φασισμός»
motion team/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι Αρχές να μη φτάσουν μόνο στα στρατιωτάκια... Ξέρουμε πού οδηγεί ο φασισμός»

  • A-
  • A+

«Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε. Οι Αρχές να φτάσουν όχι μόνο στα στρατιωτάκια...»

Σχεδόν μία εβδομάδα από την άγρια επίθεση που δέχτηκε, ο Γ. Μπουτάρης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ, μιλά για την απειλή που επικρέμαται πάνω από την κοινωνία.

«Η λαϊκή δυσαρέσκεια γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης [...] από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές και βίαιες συμπεριφορές στο όνομα, υποτίθεται, της αγανάκτησης του κόσμου [...] Το σχέδιό τους αυτό το προάγουν με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό μοντέλο. Αυτό του φασισμού. Και ο φασισμός ξέρουμε πού οδηγεί. Είναι υποχρέωσή μας το γεγονός αυτό να το αναδείξουμε. [...] Η επίθεση εναντίον μου ήταν επίθεση εναντίον του καθενός από σας. Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου [...] Εντέλει όλοι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη για να μην καταντήσουμε ζούγκλα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στον αγώνα αυτό που είναι δύσκολος και καθημερινός. Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Η πρώτη δικαστική απόφαση για τους τρεις υπαίτιους που έχουν εντοπιστεί το λέει καθαρά: υπήρξε οργανωμένο σχέδιο.

Ο ακριβής αριθμός των ηθικών αυτουργών, των παραγγελιοδόχων, των συντονιστών και των δραστών αναμένεται να μεγαλώσει τις επόμενες μέρες.

Ηδη γίνεται λόγος για δέκα άτομα που έχουν αναγνωριστεί· πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσουμε και στους είκοσι.

Τα φωτογραφικά στοιχεία που προσκόμισε η νομική υποστήριξη του δημάρχου (Νίκος Χατζηνικολάου) δείχνουν ευδιάκριτα τη συμμετοχή των δραστών και σε άλλες ρατσιστικές και εθνικιστικές εκδηλώσεις γνωστών οργανώσεων.

Μετερχόμενη τη δικηγορική της ιδιότητα, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, η γυναίκα που έβαλε πλάτη για να προστατεύσει τον δήμαρχο, απαντά στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.».

● Δεν αφήσατε στιγμή ασυνόδευτο τον δήμαρχο. Ησασταν η «πλάτη» του. Ηταν μια λογική ή μηχανική απόφαση;

Νομίζω πως λειτούργησαν και τα δύο ταυτόχρονα. Δεν το έχω εκλογικεύσει ακόμη. Το αδιαπραγμάτευτο πάντως για μένα εκείνη τη στιγμή ήταν η απόφαση -και η θέληση- ότι δεν επρόκειτο να τον αφήσω μόνο του.

● Εχετε αναλογιστεί αν η γυναικεία παρουσία λειτούργησε ανασταλτικά στις διαθέσεις των επιτιθέμενων, διαφορετικά τα γεγονότα μπορεί να είχαν δυσάρεστη εξέλιξη;

Σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησε αυτό που λέτε. Κι απόδειξη είναι ότι τελικά πέτυχαν αυτό που ήθελαν.

Και η επιβεβαίωση είναι η επίθεση που δέχτηκα κι εγώ η ίδια. Δεν χρειάζεται καν να πω κάτι περισσότερο εγώ.

Αν ανατρέξετε στα βίντεο, τη στιγμή που κρατάω την πόρτα στο αυτοκίνητο για να φύγει ο δήμαρχος, δέχομαι κι εγώ χτυπήματα.

● Πώς εξελίχθηκε και πώς βιώσατε το κρίσιμο σημείο, το μεταίχμιο της μετάβασης από τις ύβρεις στη σωματική βία;

Να σας πω την αλήθεια, δεν έχω ιδιαίτερη αντίληψη της συγκεκριμένης στιγμής, της μετάβασης από το στάδιο της λεκτικής βίας, των φωνασκιών και των ύβρεων στο επόμενο, αυτό της σωματικής βίας και της επίθεσης.

Ολα συνέβησαν πολύ ξαφνικά και γρήγορα, ουσιαστικά δεν μου δόθηκε χρόνος να συνειδητοποιήσω κάτι διαφορετικό, την κλιμάκωση της κατάστασης.

● Τι σκέφτεστε και τι θα λέγατε στους αυτοδιοικητικούς και άλλους πολιτικούς που εμφανίστηκαν να επιχαίρουν, να δικαιολογούν, να εξυμνούν την επίθεση που δεχθήκατε;

Αυτό που συνέβη δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες. Δεν υπάρχει «ναι μεν αλλά…». Αυτό θέλω να πω μόνο αυτή τη στιγμή.

Ενα πράγμα γνωρίζω και θαρρώ ότι είναι πρόταγμα των δημοκρατικών κοινωνιών και πολιτευμάτων: κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια «πρόκληση» με δηλώσεις ή διατύπωση απόψεων μπορεί να δικαιολογεί ως απάντηση τη βία και τις σωματικές επιθέσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει»
«Μου επιτέθηκαν σαν άτομο –και σαν δήμαρχο- και ήταν οργανωμένοι φασίστες. Δεν θέλω σ’ αυτή την αίθουσα να αναφέρω ονόματα. Τα δύο ονόματα που ξέρω και τα είδα με τα μάτια μου είναι τρανταχτά». Η εκτός...
«Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μου επιτέθηκαν οργανωμένοι φασίστες»
Ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του κατήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, λίγα 24ωρα μετά τη φασιστικού τύπου επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων....
«Μου επιτέθηκαν οργανωμένοι φασίστες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιθανάτιος ρόγχος της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη
Με ανώνυμες απειλές, σβάστικες σε κομματικά γραφεία και πορεία ελάχιστων ατόμων, θλιβερά απομεινάρια της εγκληματικής οργάνωσης προσπάθησαν μάταια να αποδείξουν την ύπαρξή τους.
Επιθανάτιος ρόγχος της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σβήνουν την Ιστορική Μνήμη
Ασταμάτητη η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξηλώνει ό,τι θυμίζει την οκταετία του Γιάννη Μπουτάρη, με τελευταία κίνηση την κατάργηση της Επιτροπής για την Ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης.
Σβήνουν την Ιστορική Μνήμη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόλεμος» στη Θεσσαλονίκη για τα πασαλάκια στην Ερμού
«Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται» λέει ο Απόστολος Παύλος που αν ξαναπερνούσε από τη Θεσσαλονίκη θα συγχρόνιζε τα λεγόμενά του κάπως σαν «δήμαρχος έβαλε τα πασαλάκια στην Ερμού, δήμαρχος τα ξηλώνει». Κι αφού τα...
«Πόλεμος» στη Θεσσαλονίκη για τα πασαλάκια στην Ερμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλεί τον Μητσοτάκη να γίνει Αγιος Βασίλης
Ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει πρωτοχρονιάτικο δώρο στην πόλη την ανάκληση της απόφασής του για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό.
Καλεί τον Μητσοτάκη να γίνει Αγιος Βασίλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας