Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ωφελούμενος» παραλίγο να σκοτωθεί σε εργατικό ατύχημα

«Ωφελούμενος» παραλίγο να σκοτωθεί σε εργατικό ατύχημα

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη στο Ασκληπιείο Βούλας, σε υπό ανακαίνιση πτέρυγα του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό εργαζόμενου, συμβασιούχου στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ο 29χρονος συμβασιούχος (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) συγκέντρωνε ιματισμό σε αφύλαχτο σημείο όπου εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες, όταν η γυψοσανίδα που υπήρχε εν είδει πατώματος υποχώρησε. Ο εργαζόμενος, που έπεσε από τον 4ο στον 3ο όροφο, έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο μηριαίο οστούν, νοσηλεύεται και αναμένεται να χειρουργηθεί.

«Ο εργαζόμενος ήταν “ωφελούμενος”, όσο ειρωνικό ακούγεται αυτό. Είδαμε πόσο ωφελήθηκε. Ηταν τυχερός, αφού θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί», λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Δέσποινα Τοσουνίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

«Κυκλοφορούν από χθες “κυβερνητικά παπαγαλάκια” και λένε ότι φταίει ο ίδιος, δεν είναι στα καλά του και πήγε κι έπεσε. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν τηρούνταν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, δεν υπήρχε καν προειδοποιητική κορδέλα. Μπορούσε οποιοσδήποτε να πάει εκεί».

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση παρουσία συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ, μιλάνε εξοργισμένοι για απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών.

Αυτό που τους κάνει ιδιαίτερα καχύποπτους είναι ότι στην έκθεση δήλωσης του ατυχήματος ενοχοποιείται εγγράφως ο εργαζόμενος, με τη δικαιολογία «τον είχαμε προειδοποιήσει αλλά δεν άκουγε».

«Ο τεχνικός ασφαλείας είναι κι αυτός συμβασιούχος, μόλις έναν μήνα είναι εδώ. Μας είπε τρομοκρατημένος ότι δεν έχει κάνει αυτοψία στον χώρο και πως έγραψε καθ’ υπαγόρευση του διοικητή», συνεχίζει η εκπρόσωπος των εργαζομένων.

«Η πτέρυγα όπου έγινε το ατύχημα ανακατασκευάζεται με δωρεά εφοπλιστή. Για να μη χάσουν τις δωρεές κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Βιώνουμε μια ταχύτατη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσω των δωρεών διαμορφώνει τη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας, ακόμα και τις σχέσεις με το προσωπικό. Αυτό έγινε σε ένα νοσοκομείο όπου υπάρχουν 346 κενές θέσεις προσωπικού. Τρομακτικό το νούμερο», καταλήγει η Δέσποινα Τοσουνίδου.

Φαστ-τρακ ανακατασκευή

«Ηταν η τέλεια παγίδα. Ηταν μια σκάλα που την κόψανε και βάλανε σαν κάλυμμα γυψοσανίδα. Δεν ήταν εργοτάξιο, αλλά χώρος που χρησιμοποιούνταν καθημερινά», μας λέει για το σημείο του ατυχήματος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση του νοσοκομείου, Παναγιώτης Γαρδικλής.

«Προχθές είχαμε πτώση σοβά σε χώρο όπου περίμενε καρδιοπαθής να κάνει εξετάσεις. Οταν τα κομπρεσέρ βαράνε όλη μέρα σε χώρους όπου βρίσκονται ασθενείς και προσωπικό, τα ατυχήματα είναι θέμα χρόνου».

Σύμφωνα με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, ο εργαζόμενος είναι εκτός κινδύνου.

Σχετικά με το ατύχημα δηλώνεται ότι «τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, έχει συνταχθεί έκθεση από τον τεχνικό ασφαλείας και υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές».

Ωστόσο οι εργαζόμενοι αμφισβητούν την εγκυρότητα της έκθεσης, λέγοντας «θέλουν να βγάλουν λάδι όσους έχουν τις πραγματικές ευθύνες, τεχνική εταιρεία και υπεύθυνους ασφάλειας».

◼ Κατέληξε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο 32χρονος εργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά τη Δευτέρα, όταν εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα στο εργοστάσιο όπου δούλευε στον δρόμο Λάρισας-Συκουρίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρίχνουν σενάρια αυτοκτονίας
Αντικρουόμενα σενάρια για τις συνθήκες που έχασε τη ζωή του ο 60χρονος εργάτης Κότσο Τσαπολάρι διακινούνται στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για αυτοκτονία....
Ρίχνουν σενάρια αυτοκτονίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Σισμανόγλειο διαψεύδει την ΠΟΕΔΗΝ
Σε διάψευση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ για «μαγειρέματα» στο Σισμανόγλειο σχετικά με την παραλαβή του πρώτου νεκρού προχώρησε σήμερα το Διοικητικό...
Το Σισμανόγλειο διαψεύδει την ΠΟΕΔΗΝ