• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.0°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  67%
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεκτάσεις δρόμων από το Λαύριο ώς την Κακαβιά!

 • A-
 • A+

Η επέκταση της Αττικής οδού στο Λαύριο και στη Ραφήνα, της Ιόνιας οδού από τον κόμβο της Εγνατίας οδού ώς την Κακαβιά, καθώς και η σύνδεση των δύο αυτοκινητόδρομων της Πελοποννήσου (Κορίνθου-Πατρών και Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας) με την κατασκευή του τμήματος Καλαμάτα-Τσακώνα-Πύργος περιλαμβάνονται στα μεγαλόπνοα σχέδια του υπουργείου Υποδομών για την αναθεώρηση των παλιών συμβάσεων.

Η χρηματοδότηση των νέων έργων θα γίνει με χρονική επέκταση των παραχωρήσεων, ενώ ο βασικός στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός των τιμών των διοδίων και τα εκπτωτικά τιμολόγια για μόνιμους κατοίκους σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε αυτοκινητόδρομους και δεν υπάρχει εναλλακτικό τοπικό δίκτυο.

Εργα στην Αττική

Προβλέπονται η βελτίωση της Αττικής οδού από τον κόμβο της Δουκ. Πλακεντίας ώς την έξοδο προς την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, η ενίσχυση των κόμβων Μεταμόρφωσης και Λεονταρίου, καθώς και η δημιουργία υποδομών μετεπιβίβασης στον σταθμό του Προαστιακού στο Κορωπί.

Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού θα επεκταθεί ώς τη Ραφήνα, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της γραμμής του Προαστιακού ώς τη Ραφήνα και το Λαύριο.

Θα υπάρχει επίσης απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου με τη Ραφήνα και θα αναβαθμιστεί ο οδικός άξονας Σταυρού-Λαυρίου, που θα συνδυαστεί με συμπληρωματικά έργα στο λιμάνι.

Τα έργα στην Αττική συγκεκριμενοποιούνται σε απόφαση του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία ορίζεται επιτροπή υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών που θα επεξεργαστεί τις παρεμβάσεις.

Εχει ενδιαφέρον ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται η αστική λεωφόρος Αργυρούπολης, με την οποία θα συνδεθεί η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του σταθμού του Μετρό στο Ελληνικό, ούτε η επέκταση της λεωφόρου Κύμης ώς τις Αχαρνές.

Αντιπλημμυρικά έργα

Με άλλη υπουργική απόφαση, η κοινοπραξία των εταιρειών «Ακτωρ» και «J+Ρ Αβαξ», που έχει κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, αναλαμβάνει να εκπονήσει χωρίς αμοιβή τις μελέτες για δέκα αντιπλημμυρικά έργα που δεν είχαν περιληφθεί στη σύμβαση του 2007.

Αφορούν κυρίως την προστασία της Καλαμάτας και του αεροδρομίου από τις πλημμύρες, που θα περιληφθούν στην αναθεώρηση της σύμβασης.

Με άλλη απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη επισημοποιείται η αντικατάσταση της κοινοπραξίας «Αναστηλωτική», «Ελληνική Υδροκατασκευή» και «Τοξότης» από την «Ακτωρ» στα έργα αναβάθμισης του οδικού άξονα που συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι της Λέσβου. Η σύμβαση, με προϋπολογισμό 39,51 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2012 με δέσμευση να ολοκληρωθούν τα έργα σε τρία χρόνια.

Από τον Ιανουάριο του 2014 το υπουργείο είχε δώσει διαδοχικές παρατάσεις και στις αρχές του χρόνου εγκρίθηκε συμπληρωματική σύμβαση 12,85 εκατ. ευρώ.

Η αντικατάσταση έγινε έπειτα από δήλωση της κοινοπραξίας (2/5/2008) ότι «αδυνατεί να περατώσει το έργο» επικαλούμενη τα... capital controls και δυσχέρειες χρηματοδότησης. Η «Ακτωρ» αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές και να ολοκληρώσει το έργο, μαζί με την «Αναστηλωτική» που παραμένει στην κοινοπραξία.

Η εταιρεία «Τοξότης» του ομίλου Καλογρίτσα έχει κηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για τέσσερις από τις συνολικά οκτώ εργολαβίες του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου, που εξασφάλισε πρόσφατα έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Οι συμβάσεις έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα κληθούν οι εργολάβοι να τις υπογράψουν αφού προσκομίσουν τις προβλεπόμενες εγγυητικές.

Σε περίπτωση αδυναμίας θα κληθούν να την αντικαταστήσουν οι εταιρείες που πήραν τις δεύτερες θέσεις στους διαγωνισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν επέκταση της Αττικής Οδού σε Λαύριο και Ραφήνα
Την επέκταση της Αττικής Οδού, σε συνδυασμό με τον προαστιακό, έως τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη...
Ζητούν επέκταση της Αττικής Οδού σε Λαύριο και Ραφήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους οδηγούς η παράκαμψη της Μεγαλόπολης
Τρεις μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παραδόθηκε χθες στην κυκλοφορία η παράκαμψη της Μεγαλόπολης, με την οποία μειώνεται ο χρόνος οδήγησης προς και από την Καλαμάτα κατά 10 έως και 15 λεπτά....
Στους οδηγούς η παράκαμψη της Μεγαλόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου προβλέπεται να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο. Αφορά νέο τμήμα περίπου 8 χλμ. από τα Δουναίικα ώς τον...
Δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι έλεγχοι στα καμένα έδειξαν πάνω από 630 πλήρως κατεστραμμένα κτίρια
Οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί έως το μεσημέρι του Σαββάτου σε κτίρια από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές έφτασαν τους 1.725. 
Οι έλεγχοι στα καμένα έδειξαν πάνω από 630 πλήρως κατεστραμμένα κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώθηκαν τα ηλεκτρονικά διόδια - Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός
Σε ακύρωση του διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά διόδια των αυτοκινητόδρομων προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Oι δύο τελικοί διεκδικητές του έργου, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν...
Ακυρώθηκαν τα ηλεκτρονικά διόδια - Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναλογικά διόδια από του χρόνου
Τέλος στην υφιστάμενη πληρωμή των διοδίων βάζει απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία καθιερώνεται αυτόματο σύστημα με πομποδέκτη και χιλιομετροχρέωση σε όλους τους αυτοκινητόδρομους.
Αναλογικά διόδια από του χρόνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας