• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.5°C / 3.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -3.1°C / 2.6°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -1.0°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.5°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -5.1°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 9.1°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 6.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.4°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 5.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.7°C / 3.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -4.3°C / 3.3°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  70%

Φωτ. αρχείου

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαγιοχώρι: δις εξαμαρτείν σε... έναν καταυλισμό

 • A-
 • A+

Εχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, που πια δεν λειτουργεί, αλλά λόγω των νέων προσφυγικών ροών φαίνεται πως προκρίθηκε η λύση της επαναχρησιμοποίησής του, γεγονός που προκάλεσε χθες τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο καλούνται οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν, ούτε μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους στείλουμε βιαίως πίσω ή να τους περιθωριοποιήσουμε», σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Γεγονός είναι ότι ο Δήμος Βόλβης στις 5 Απριλίου 2016, με κατά πλειοψηφία απόφασή του, είχε συναινέσει στη δημιουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων, αφού βέβαια είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για τους όρους λειτουργίας του.

Ωστόσο, ο Δήμος υποστηρίζει τώρα ότι, παρά τη σωρεία επιστολών και οχλήσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία, ο χώρος αποτέλεσε αρνητικό παράδειγμα κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, προκαλώντας αρνητικά δημοσιεύματα ακόμα κι εκτός Ελλάδος.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποχωρούσαν μαζικά μόλις έβλεπαν τις άθλιες συνθήκες. Μάλιστα, στις 25 Μαΐου 2016, με αφορμή περιστατικό μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στο Βαγιοχώρι, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραμείνουν λόγω των απαράδεκτων συνθηκών, η δημοτική αρχή τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτή η δημιουργία μιας μικρογραφίας της Ειδομένης στον Δήμο Βόλβης.

Το camp του Βαγιοχωρίου διαλύθηκε πριν από αρκετούς μήνες και κανένα ίχνος δεν απέμεινε από την ύπαρξή του.

Μαζική αντίδραση

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, Διαμάντης Λιάμας, ανακοίνωσε στον Δήμο Βόλβης την πρόθεσή του να επαναλειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, προοπτική που συναντά μαζική αντίδραση αυτή τη φορά.

«Φαίνεται ότι το πάθημα δεν γίνεται μάθημα για την Πολιτεία. Επιδιώκει να επαναλειτουργήσει ένα κέντρο που κατ’ ευφημισμό είχε τον τίτλο της “φιλοξενίας προσφύγων”, αφού ουσιαστικά ήταν πεδίο εξαθλίωσης και ταλαιπωρίας ανθρώπων. Παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις και διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μας όσο και των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, οι αρμόδιοι εκώφευσαν προκλητικά. Ακόμα περιμένουμε να υλοποιηθούν βασικά έργα υποδομής στην περιοχή, ακόμα και ανταποδοτικά, όπως μας είχαν υποσχεθεί επανειλημμένα», υποστηρίζει ο δήμαρχος και συμπληρώνει:

«Οι πολίτες και ο Δήμος Βόλβης προσπάθησαν φιλότιμα να απαλύνουν το μαρτύριο αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, οργανώνοντας συσσίτια, αποστολές ρούχων και τροφίμων, ενώ πολλοί μετέφεραν και φιλοξένησαν στα σπίτια τους οικογένειες όταν έγκυες, λεχώνες, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν αβοήθητοι τη βροχή, τη λάσπη, την παγωνιά ή ακόμα και τον καύσωνα, πάρα τη φιλότιμη προσπάθεια του στρατού. Η προσφυγική προέλευση του δήμου μας δεν μας επιτρέπει κατ’ ελάχιστο να αποδεχθούμε την επαναλειτουργία ενός χώρου βασανισμού και εξευτελισμού των προσφύγων. Η αποτυχία επί ενάμιση χρόνο να οργανωθεί ένας αξιοπρεπής χώρος φιλοξενίας προσφύγων αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο γιατί δεν πρέπει να ξανανοίξει το Βαγιοχώρι».

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίαζε έως αργά χθες το βράδυ.

Ο Νίκος Βούτσης

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που βρέθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη της ΕΔΑ, Ιωάννη Πασαλίδη, σχολίασε σχετικά:

«Είχε έρθει η πρόεδρος της Φινλανδίας εδώ κι έγινε ολόκληρη συζήτηση σε επίπεδο προέδρου της δημοκρατίας, για την ανάγκη και της ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για θέματα ασύλου, που θα πρέπει να προωθηθεί πολύ πέραν από το προηγούμενο αναχρονιστικό πλαίσιο των προηγούμενων δεσμεύσεων και για να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα.

»Ανάλογα με τις ροές να υπάρχει μια αναλογική ανάληψη ευθύνης από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, πράγμα στο οποίο υπάρχουν αντιστάσεις και υπονομεύσεις από ορισμένες χώρες. Πιστεύω πως η χώρα μας δεν υπάρχει πρόθεση να μετατραπεί σε χοτ σποτ, πρέπει όμως να εργαστούμε για την ειρήνη, ώστε αυτοί οι άνθρωποι, αυτές οι οικογένειες να μην έχουν καμιά ανάγκη να έρθουν προς τα εδώ. Καθένας θέλει να ζει εκεί που γεννήθηκε, εκεί που πρόκοψε.

»Από κει και πέρα δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο καλούνται οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν, ούτε υπάρχει καμιά περίπτωση αυτούς τους ανθρώπους να τους στείλουμε βιαίως πίσω ή να τους περιθωριοποιήσουμε, είτε να μην καλλιεργήσουμε την παραδοσιακή φιλοξενία που από την πλευρά μας υπάρχει – και οι τοπικές μας κοινωνίες έχουν γίνει γι’ αυτό αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεβαίνει στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Αρνήθηκε στον Μητσοτάκη να κατέβει για δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατεβαίνει όμως δυναμικά για πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας ● Ο «ισόβιος» δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη διεκδικεί με ενωτικό...
Κατεβαίνει στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
Διώχουν έμπειρους και αποδοτικούς ΑμεΑ εργαζόμενους και μοιράζουν χρήμα σε «ημετέρους» ● Επιστολή διαμαρτυρίας από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλλη.
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα για την ακύρωση των καρναβαλιών
«Κάποιοι είναι καρναβάλια...». Χαμός στην Ξάνθη μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ακυρώσει όλες τις οργανωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας, λόγω κορονοϊού, αφού η πόλη έχει μια από...
Αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα για την ακύρωση των καρναβαλιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα
Δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο, Εργατικό Κέντρο, αγροτικά σωματεία, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλοί δημοκρατικοί πολίτες καταδίκασαν (σε συνεδρίαση στο δημαρχείο) απερίφραστα,...
Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολογισμός εφ’ όλης της ύλης από τον Μπουτάρη
Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη θεωρεί ηθικό αυτουργό του ξυλοδαρμού του στις 19 Μαΐου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης...
Απολογισμός εφ’ όλης της ύλης από τον Μπουτάρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ορφανοί καταυλισμοί των Κούρδων στο Λαύριο
Χωρίς καμιά χρηματοδότηση από το κράτος, ευρωπαϊκά κονδύλια ή άλλον φορέα, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο 500 πρόσφυγες αγωνίζονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια, στον ιστορικό προσφυγικό καταυλισμό στο Λαύριο, με...
Οι ορφανοί καταυλισμοί των Κούρδων στο Λαύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας