• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 28.9°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.6°C / 24.0°C
  0 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 25.6°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 27.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  73%
Οι ιδιώτες αντιδρούν στο Εθνικό Σχέδιο
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ιδιώτες αντιδρούν στο Εθνικό Σχέδιο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «Εθνικό σχέδιο για τη θεραπεία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες», που ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και που εν ολίγοις οριοθετεί τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το ξαναχτίσιμο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε γειτονιά, ξεσήκωσε αντιδράσεις. Αντιδράσεις που μπήκαν και στο χαρτί με επίσημη ανακοίνωση που συνυπογράφουν πέντε σύλλογοι και σωματεία λογοπεδικών-λογοθεραπευτών-ειδικών παιδαγωγών της χώρας, η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής αλλά και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κέντρων.

Η από κοινού έκδοση ανακοίνωσης-καταγγελίας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κέντρων ειδικής αγωγής και των λογοπεδικών-λογοθεραπευτών-ειδικών παιδαγωγών μαρτυρά ότι η παρέμβαση έχει να κάνει με την αναδιανομή ή περικοπή της πίτας που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δίνει την εντύπωση ότι σπεύδουν οι ιδιοκτήτες να διασώσουν τα κέρδη τους, ενώ οι υπάλληλοι λογοθεραπευτές (ειδικοί παιδαγωγοί κ.λπ.) πασχίζουν για την εξασφάλιση ενός εισοδήματος που κινδυνεύουν να χάσουν αν αυστηροποιηθούν οι συνταγογραφήσεις, εφόσον είναι υποχρεωμένοι να βρίσκουν πηγή εισοδήματος αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Στην ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες και οι ιδιοκτήτες των κέντρων, αφού καταγγέλλουν συνολικά την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας αλλά και της ειδικής επιτροπής με επικεφαλής τον Δ. Αναγνωστόπουλο, καταλήγουν ότι προτάσσουν το καλό των παιδιών. «Ανησυχούμε για την υποβάθμιση και την υπονόμευση των υπηρεσιών μας με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων».

Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι σύλλογοι-σωματεία, καταγγέλλουν μεταξύ άλλων το υπουργείο Υγείας ότι επιχειρεί να νομιμοποιήσει ένα πόρισμα το οποίο οι εκπρόσωποί τους δεν υπέγραψαν, ότι δημιουργεί αυθαίρετα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία δεν βασίζονται σε καμία έρευνα, διεθνή ή ελληνική, ούτε σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά αποτελούν αυθαίρετο δημιούργημα μεμονωμένων ατόμων της συγκεκριμένης επιτροπής.

Ακόμα, μιλούν για «ανύπαρκτη επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας στην προσπάθειά του να χαρακτηρίσει «επιδημία» την αύξηση των διαγνώσεων», αλλά και για τον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή και την πολιτική πρόθεση για κάλυψη θεραπειών μόνο στους επαγγελματίες που θα υπογράψουν συμβάσεις.

«Η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός σύγχρονου και λειτουργικού πλαισίου στον τομέα της ειδικής αγωγής-ειδικής θεραπείας είναι παραπάνω από προφανής. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες, να δημιουργήσουμε έγκυρα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να προβλέψουμε μηχανισμούς αξιολόγησης της ποιότητας της φροντίδας και της ορθολογικότερης διαχείρισης των δημόσιων πόρων», απαντά μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπήρξε από κανέναν τεκμηριωμένος επιστημονικός αντίλογος στις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του πορίσματος».

Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι αποτελεί το πόρισμα αυτό το πλαίσιο για τη συγκρότηση -για πρώτη φορά- ενός Εθνικού Σχεδίου στον χώρο της ειδικής αγωγής-θεραπείας με στόχο την εγγυημένη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους.

«Με ευαισθησία απέναντι σε μια ευαίσθητη ομάδα που χρειάζεται ειδική μέριμνα και φροντίδα και απέναντι στις οικογένειες που αγωνιούν, προσανατολιζόμαστε σε μια ρύθμιση που θα συνδυάζει τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής ειδικού θεραπευτή, τη συνέχεια της θεραπευτικής φροντίδας και τη σημαντική οικονομική ανακούφιση των γονιών.

»Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση με τους Συλλόγους των Ειδικών Θεραπευτών και τους Συλλόγους Γονέων όχι για να μην αλλάξει τίποτα, αλλά για να γίνουν βήματα βελτίωσης και αναβάθμισης των παρεχόμενων και αποζημιούμενων υπηρεσιών», τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Πριν από έναν μήνα η «Εφ.Συν.» είχε ανοίξει τον φάκελο μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), και αυτισμός και διερευνούσε πώς από την πλήρη άγνοια φτάσαμε στις υπεράριθμες διαγνώσεις, με αποτέλεσμα ως χώρα να κατέχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στις μαθησιακές δυσκολίες, με συχνότητα που προσέγγιζε το 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία προ πενταετίας, ενώ θα έπρεπε να κυμαίνεται στο 2-4% («Βιομηχανία... διαγνώσεων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες», 16/4/2018).

Οι αριθμοί

Για κατασκευασμένα ποσοστά αλλά και σύνδρομα (βλέπε ΔΕΠΥ) στη χώρα μας μιλούσαν ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, και ο εμβληματικός ψυχίατρος, από τους πρωτεργάτες της αποασυλοποίησης της Λέρου, Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αρμόδιος για τα θέματα ειδικής αγωγής, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για «ποσοστό διαγνώσεων μαθησιακών δυσκολιών σήμερα που αγγίζει το 35% του παιδικού πληθυσμού».

Πέραν του ότι οι διαγνώσεις ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο ΕΟΠΥΥ βλέπει «ταυτόσημες θεραπείες, όλες εκ των οποίων συστήνουν, για κάθε περίπτωση, 15 εργοθεραπείες, 15 λογοθεραπείες, 15 φυσικοθεραπείες τον μήνα, γεγονός που μας προβλημάτισε».

Το 2016 εκδόθηκαν 653.808 αποφάσεις ειδικής αγωγής από τις οποίες οι 273.000 αφορούσαν λογοθεραπείες, οι 103.000 φυσικοθεραπείες και οι 26.000 εργοθεραπείες και πληρώθηκαν συνολικά 80.243.861 ευρώ στην ειδική αγωγή. Εναν χρόνο νωρίτερα, το 2015, εκδόθηκαν 850.538 αποφάσεις ειδικής αγωγής και πληρώθηκαν συνολικά 104.743.341 ευρώ.

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αριθμοί που παραθέτει ο Π. Γεωργακόπουλος μιλούν από μόνοι τους και αφορούν αποκλειστικά το κομμάτι της θεραπείας που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι την ιδιωτική δαπάνη, τα χρήματα που βάζουν οι γονείς από την τσέπη τους. Διότι το βάρος της υπερδιάγνωσης καλούνται φυσικά να σηκώσουν οι οικογένειες, ενώ η διαχρονική απουσία του «δημόσιου» από το εν λόγω πεδίο οδήγησε στην άνθηση του... ιδιωτικού.

Το ποσό που λαμβάνουν οι γονείς από το Ταμείο για να προχωρήσουν στη θεραπεία στα ιδιωτικά κέντρα δεν είναι ποτέ αρκετό για την ολοκλήρωση της θεραπείας, αλλά λιγότερα από τα μισά που απαιτούνται. Ετσι, όσοι έχουν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να κάνει το παιδί τους την ενδεδειγμένη θεραπεία.

«Αν εξορθολογιστούν οι διαγνώσεις, τότε τα 80 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή θα είναι υπεραρκετά και δεν θα χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν και από την τσέπη τους», προσθέτει ο Π. Γεωργακόπουλος.

Είναι αρκετό όμως το Εθνικό Σχέδιο για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών; Οχι. Η επικέντρωση απλώς στις όποιες ρυθμίσεις για την ίδρυση και αδειοδότηση των ιδιωτικών κέντρων, την τιμολόγηση των παρεχόμενων θεραπειών κ.λπ. είναι πολιτική πρακτική που δεν κάνει άλλο από το να ανακυκλώνει το πρόβλημα.

Διαπλεκόμενα συμφέροντα

Μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των όποιων θεραπειών στα παιδιά θα ήταν συνυφασμένη με την επαρκή στελέχωση των υπαρχουσών δημόσιων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών και, ταυτόχρονα, με την ίδρυση νέων, ως τη μόνη απάντηση στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

«Θεωρείται δεδομένη η υπάρχουσα κατάσταση όπου οι θεραπείες των παιδιών γίνονται σχεδόν αποκλειστικά στην πληθώρα των ιδιωτικών κέντρων που υπάρχουν, με όλο το παγιωμένο δίκτυο διαπλεκόμενων συμφερόντων που κανένας εξορθολογισμός δεν θα διορθώσει, όσο ο ιδιωτικός τομέας θα εξακολουθεί να παραμένει ο ουσιαστικός ανάδοχος των θεραπειών», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Μεγαλοοικονόμου και προσθέτει:

«Πόσο πιο εύκολη γίνεται η διαπλοκή όταν όλα, πλέον, επαφίενται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς είναι γνωστό ότι το όποιο πρωτόκολλο γίνεται εύκολα το άλλοθι, από τη μια, για τις όποιες αθέμιτες πρακτικές και από την άλλη, για τις όποιες επιδιωκόμενες περικοπές».

ΥΓΕΙΑ
Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
Ο Αν. Ξανθός παρουσίασε το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής του υπ. Υγείας με κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαγνώσεις και τη συνταγογράφηση «ασθενειών» που χρήζουν ειδικής αγωγής, αλλά και τις...
Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΑΒ: Ημέρα Θυσίας του Διασώστη
Η «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» τιμήθηκε στο αμφιθέατρο της κεντρικής υπηρεσίας του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Αθήνας με παρόντες τους συγγενείς των πεσόντων στελεχών του Κέντρου. 
ΕΚΑΒ: Ημέρα Θυσίας του Διασώστη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση στην κατ’ επανάληψη δέσμευση του πρωθυπουργού για «άμεση και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», που αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο άμεση.
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα ύψη η ιδιωτική δαπάνη για φάρμακα
Ολο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει ο ασθενής για να προμηθευτεί φαρμακα. Για το 2018 πλήρωσε 1,640 δισ. ευρώ. Από αυτά, 625 εκατομμύρια έδωσε συμμετέχοντας στη δημόσια εξωνοσοκομειακή...
Στα ύψη η ιδιωτική δαπάνη για φάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παιδιά ενός κατώτερου... νόμου
Επιταχύνονται οι διαδικασίες αποσυμφόρησης του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο βρίσκονταν επί μακρόν εγκλωβισμένα περίπου 40 παιδιά, από νεογέννητα μωρά μέχρι εφήβους 16 ετών
Παιδιά ενός κατώτερου... νόμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας