• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.2°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 11.0°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.0°C / 15.7°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.3°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  78%

Σε περίπτωση που πέρναγε ένα αυτοκίνητο στην οδό Ιβύκου, τι θα έκανε ο πεζός, η μητέρα με το παιδί της, ένα συμπολίτης μας ΑμεΑ;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλακόστρωτο στενό... διπλής κατεύθυνσης!

 • A-
 • A+

«Φασαρίες! Κόρνες! Χαμός! Βγαίνουμε στη βεράντα. Λέμε στους οδηγούς “παιδιά ηρεμήστε” και τους εξηγούμε: “Ξέρετε, συμβαίνει αυτό”». Ο Ανδρέας Χ. περιγράφει στην «Εφ.Συν.» μια από τις νυχτερινές στιγμές που είτε ο ίδιος είτε ένας γείτονάς του... προσπαθεί να αναπαυτεί στο σπίτι του, στην οδό Ιβύκου στο Παγκράτι. Τι προσπαθούν να εξηγήσουν σε όσους περνούν από τον στενό πλακόστρωτο δρόμο κάτω από τη βεράντα τους; Το ανεξήγητο!

Μέχρι πριν από περίπου 3-4 χρόνια, θυμούνται κάτοικοι, όποιος ανέβαινε τη Βασ. Κωνσταντίνου δεν μπορούσε να στρίψει δεξιά στο Καλλιμάρμαρο και στον δρόμο που λέγεται οδός Πλ. Σταδίου. Το απαγορευτικό ήταν ξεκάθαρο (βλ. φωτ.).

Η σήμανση στη συμβολή Βασ. Κωνσταντίνου και Πλ. Σταδίου πριν... εξαφανιστεί

Ο μόνος τρόπος να περάσει κάποιος με το όχημά του από τον δρόμο αυτό ήταν: να στρίψει από την Ερατοσθένους, να κατεβεί την Ιβύκου, να συνεχίσει στην Ευφορίωνος και να στρίψει στον κοινόχρηστο χώρο της οδού Πλ. Σταδίου για να βγει στην άνοδο της Βασ. Κωνσταντίνου.

Καθώς όμως οι περισσότεροι διερχόμενοι κατοικούσαν στην οδό Ιβύκου σταματούσαν ώς εκεί. Αντε κάποιοι να συνέχιζαν ως απέναντι από το πολιτικό γραφείο πρώην υπουργού με θέα το Καλλιμάρμαρο, στην οδό Πλ. Σταδίου.

Ο αρχικός προσανατολισμός των πινακίδων, πάνω (με κατεύθυνση το Καλλιμάρμαρο), και ο σημερινός, κάτω (με κατεύθυνση την Βασ. Κωνσταντίνου)

Ομως κάποια στιγμή, άγνωστο πώς, εξαφανίστηκε η σήμανση! Το αποτέλεσμα; Οι πλακόστρωτοι δρόμοι Ιβύκου (πλάτους 3 μ. σύμφωνα με τις δημοτικές υπηρεσίες) και Ευφορίωνος (στο κατώτερο τμήμα της) να γίνουν διπλής κατεύθυνσης.

Η διαδρομή Πλ. Σταδίου – Ιβύκου – Ευφορίωνος, ένα ζικ-ζακ μεταξύ Βασ. Κωνσταντίνου και Ερατοσθένους, επιλέγεται κυρίως στο... ρεύμα ανόδου –δηλαδή όσους ανεβαίνουν τη Βασ. Κωνσταντίνου και θέλουν να πάνε Παγκράτι γλιτώνοντας... ένα φανάρι- κυρίως τα Σαββατόβραδα από θαμώνες των δημοφιλών μπαρ της περιοχής.

Φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να είσαι «της γειτονιάς» για να γνωρίζεις το συγκεκριμένο «μυστικό». Σύμφωνα με κατοίκους, και η σχετική εφαρμογή στο κινητό μπορεί να σου δείξει αυτή τη διαδρομή. Ως εκ τούτου, όπως μας περιγράφηκε:

♦ Συχνά δύο αυτοκίνητα «μπλοκάρουν» σε Ιβύκου ή Ευφορίωνος. Ενας ανεβαίνει, άλλος κατεβαίνει. Παίξιμο φώτων, κορναρίσματα κ.λπ. Αρχίζουν τα «πήγαινε πίσω εσύ, όχι εσύ». Ενίοτε ακολουθούν καβγάδες.

♦ Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, όχι μόνο στην προαναφερθείσα περίπτωση, αλλά και καθώς βγαίνει κάποιο αυτοκίνητο από την πιλοτή του.

♦ Υπάρχει ο κίνδυνος ένα αυτοκίνητο να πατήσει ένα παιδάκι που παίζει στο πλακόστρωτο ή έναν συμπολίτη μας ΑμεΑ που βγαίνει από το σπίτι του.

♦ Εχουν ξηλωθεί κολονάκια από αυτοκίνητα, στο πλάι του στενού δρόμου.

♦ Αν είσαι πεζός θα πρέπει να δείχνεις προσοχή στα αυτοκίνητα. Και να σταματήσεις για λίγο, κάνοντας υπομονή μέχρι να περάσουν αυτά πρώτα, καθώς σε ορισμένα σημεία της Ιβύκου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο.

«Προκύπτει κίνδυνος για τη σωματική μας ακεραιότητα και ο δήμος οφείλει να μας προστατέψει», επισημαίνουν οι κάτοικοι. Εχοντας απαυδήσει με το συγκεκριμένο... αθηναϊκό παράδοξο απαιτούν την επιστροφή της σήμανσης. 

Στις καταγγελίες τους δεν παραλείπουν να σημειώσουν και το εξής... μυστήριο: τον Ιανουάριο, οπότε συνεργείο του δήμου βρέθηκε για τρεις ημέρες στη γειτονιά για να επισκευάσει την πλακόστρωση, προσωρινά οι πινακίδες επέστρεψαν! 

Δεν τοποθετήθηκαν στο πεζοδρόμιο. Δέθηκαν (!) σε διπλανές κολόνες! Εξαφανίστηκαν ξανά μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες. 

Αντιθέτως, «επιβίωσαν» και άλλαξαν κατεύθυνση οι πινακίδες που επιτρέπουν περιορισμένη στάθμευση απέναντι από το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού (βλ. φωτ.). Οπως είναι τοποθετημένες σήμερα, μπορεί να τις δει όποιος μπαίνει στην οδό Πλ. Σταδίου από τη Βασ. Κωνσταντίνου.

Η σήμανση επέστρεψε για τρεις ημέρες. Δέθηκε πάνω σε διπλανή κολόνα και... εξαφανίστηκε ξανά

Πάντως οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, απαντώντας προ δύο ετών σε επιστολή κατοίκων, όχι μόνο επιβεβαίωσαν -κατόπιν αυτοψίας- τον σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και το γεγονός ότι η στενότητα των οδών Ιβύκου και Ευφορίωνος «δεν επιτρέπει την αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων και για τον λόγο αυτό δημιουργείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα», αλλά και πρότειναν ρυθμίσεις που θα επανέφεραν το προ 3 ετών καθεστώς.

Κολωνάκι «θύμα» από τις μανούβρες αυτοκινήτων

Προς αυτή τη λύση -είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.»- κινούνται και σήμερα οι δημοτικές υπηρεσίες που εξέτασαν το θέμα σε χθεσινή σύσκεψη. Αναγνωρίζουν το δίκαιο των διαμαρτυριών των κατοίκων και υπογραμμίζουν ότι ο στόχος είναι να προωθηθούν ρυθμίσεις που θα λύνουν το πρόβλημα χωρίς να δέχονται αμφισβητήσεις.

Οι προτάσεις τους αναμένεται να απασχολήσουν τις αρμόδιες επιτροπές. Πρώτα, όμως, πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα θέματα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίσπευση της ρύθμισης οφειλών (και κλήσεων) ζητά ο Δ. Αθηναίων από το ΥΠΕΣ
Με έκκληση στο υπ.Εσ. να επισπεύσει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για εξόφληση οφειλών στους δήμους με 120 δόσεις, επιχειρεί να διευθετήσει ο Δ. Αθηναίων την υπόθεση με τη μαζική αποστολή ειδοποιήσεων σε...
Επίσπευση της ρύθμισης οφειλών (και κλήσεων) ζητά ο Δ. Αθηναίων από το ΥΠΕΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα για τους ντόπιους, πληγή για τους οδηγούς
Ανάμεσα σε έναν «βομβαρδισμό» διαμαρτυριών και ένα «κύμα» συγχαρητηρίων βρίσκεται η δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργουρούπολης, με αφορμή το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης γύρω από τον σταθμό Μετρό του Ελληνικού....
Ανάσα για τους ντόπιους, πληγή για τους οδηγούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου
Μόλις εννέα χλμ. από την πλατεία Ομονοίας, εκτυλίσσεται εδώ και μισό αιώνα μια ιστορία παραλογισμού. Η Πολιτεία ξεσπιτώνει 30 οικογένειες, ενώ αναγκάζει τον Δήμο να πληρώσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δήμους η «καυτή πατάτα»
Αν και οι ΟΤΑ είναι αυτοί που βάσει νομοθεσίας έχουν την κύρια υποχρέωση να ξηλώνουν τις παράνομα τοποθετημένες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, η κυβέρνηση δεν ζήτησε την άποψή τους πριν συντάξει την ΚΥΑ.
Στους δήμους η «καυτή πατάτα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρωβαρόμετρο: Έλληνες, οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί στην Ε.Ε.
Οι Έλληνες οδηγοί είναι οι πιο επικίνδυνοι, νευρικοί και ανεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes.
Ευρωβαρόμετρο: Έλληνες, οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί στην Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή πινακίδων από το Δήμο Αθηναίων ενόψει Δεκαπενταύγουστου
Δυνατότητα να παραλάβουν πίσω τις πινακίδες των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών τους έχουν από σήμερα μέχρι και αύριο Τετάρτη 14 Αυγούστου κάτοχοι οχημάτων από τα οποία αφαιρέθηκαν οι πινακίδες από τη...
Επιστροφή πινακίδων από το Δήμο Αθηναίων ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας